Vágólapra másolva!
A 28. női kosárlabda Európa-bajnokság csoportmérkőzéseinek negyedik fordulójában válogatottunk 65-62-re kikapott Litvániától. A káprázatosan kezdő magyar csapat a második és harmadik negyedben szétesően játszott, s a meccs végén hiába kapaszkodott.

Nőikosárlabda-Európa-bajnokság, Gravelines, csoportmérkőzések, 4. forduló:
Magyarország - Litvánia 62-65 (21-14, 9-17, 13-24, 19-10)
Gravelines, 200 néző, V: Landeira (spanyol), Araujo (portugál)
pontszerzők: Baranauskaite 18, Vilutyte 16/6, Brazdeikyte 13, Vadapalaite 7/3, Dambrauskaite 5, Sinskiene, Berukstiene, Kurtinaitiene 2-2, illetve Seres 12, Károlyi 12/6, Iványi 11, Csák 7, Béres 6, Újvári 4, Csákány, Kosjár, Papp, Újhelyi, Kalmár-Nagy 2-2

A vereség nem jelenti azt, hogy le kell mondani a továbbjutásról, de ahogyan Rátgéber László szövetségi kapitány fogalmazott a találkozó után, a magyar-görög élethalál meccs lesz. A nyolc közé jutásért folytatott kiélezett küzdelemre jellemző, hogy másodikként is továbbléphetünk, de ki is eshetünk...

A litván válogatott kezdő ötösében helyet kapott Dambrauskaite, aki másik két csapattársa, Brazdeikyte és Abromaite társaságában egy litván magazinban meztelenül mutogatja bájait, ahogyan a triumvirátus fogalmazott a sportág népszerűsítése érdekében. Eleinte viszont az tűnt jó ómennek, hogy Iványi a statisztikák szerint a szerzett labdák és gólpasszok tekintetében eddig a legjobb játékos a kontinensbajnokság mezőnyében. Előbbi mutatóban 5,3, utóbbiban 7,7 átlagot ért el az első három forduló során. A találkozó első negyedében káprázatosan játszott a csapat, Károlyi végre két triplával kezdett, alig túl az első negyed derekán 19-5-re vezetett válogatottunk, s egy rövid hullámvölgyet követően is maradt előny a játékrész végére (21-14). Elképesztően jó, 60 százalékos dobóteljesítmény jellemezte ekkor a magyarok játékát.

Sajnos a 13. percben egyenlítettek a litvánok (21-21). Rátgéber hiába próbálta cserékkel frissíteni csapatunkat, sajnos a taktika támadásban nem jött be, mert hiába védekezik jól egy együttes, a labdajátékokat gólra, jelen esetben kosárra játszák. A találkozó felénél még így is vezethettünk volna, de Kosjár kétszer is hibázott döntő helyzetben, a litvánok átvették a vezetést (30-31).

A harmadik negyedben az Eb leggyengébb teljesítményét produkálták Csákék. A találkozóig 11 pontos átlagával a csapat legeredményesebb kosarasának számító Csák Magdi elképesztően pontatlan volt, mentségére szól, senki sem volt a csapatban, aki átvette volna tőle a pontgyártás feladatát. A záró szakasz előtt 12 pontos hátrányt (43-55) regisztrálhattunk. A negyedik negyedben mindent megpróbált a csapat, az is a javunkra szólt Brazdeikyte, Berukstiene és Baranauskaite is kibontozódott, Károlyi újra kosárra jelentkezett - az első játékrész óta először.

Béres ziccerével 59-60-ra felzárkóztunk, ezután az ex-pécsi Jolka Vilutyte triplája parancsolt megálljt, de 62-65-nél még mindig volt remény, de Iványi - ilyen a sors - egy labdaszerzést követően, majd a befejezés előtt 20 másodperccel indított magyar támadás után is ziccert hibázott. Ami bejött ellenünk a cseheknek három pont különbségnél, az nekünk nem sikerült. Nemhogy triplát nem dobtunk, de pontot sem...

Rátgéber kapitány a találkozó után így nyilatkozott: "Nagyon elkeseredtek a lányok a vereség után, sírtak is, de sikerült megvigasztalnom őket. A legjobb ötösünkkel kezdtünk, de úgy érzem egy kissé elfáradtak a játékosaim. Azt hiszem a nevükben is ígérhetem, hogy a következő mérkőzésen, a görögök ellen mindenképpen győzni fogunk. Ha szerencsések vagyunk, egy körbeverés esetén, akár még csoportelsők is lehetünk. Sok gyenge teljesítmény jellemezte a csapat játékát, főleg a palánk alatt. Amikor cseréltem, ezzel megbontottam a 6-7 főből álló csapat gerincét. Kiderült, a cserék keveset tudnak hozzátenni a játékhoz."

Károlyi Andrea csak annyit válaszolt a görögök legyőzésével kapcsolatos kérdésre: "Muszáj."

További eredmény:
A csoport:
Románia - Ukrajna 86-67

Thury Gábor [Gravelines]

Korábban: