Vágólapra másolva!
Szinte minősíthetetlen vereséget szenvedett válogatottunk a 28. nőikosárlabda Európa-bajnokságon, Le Mans-ban, a negyeddöntőben: Spanyolország-Magyarország 71-60. Ha a nemzetközi sajtótájékoztatón nem is, azt követően Rátgéber László elismerte, csapata játéka szégyenletes volt. Válogatottunk a vb-részvételt jelentő ötödik helyért még folytathatja a küzdelmet. A házigazdák válogatottja Szlovákia legyőzésével elődöntőbe jutott.

"Csalódott vagyok, mert a torna legfontosabb meccsén játszottunk a legrosszabbul. Ennek mentális okai vannak, de nem tett jót a csütörtöki nyolórás utazás sem. De nem akarom erre kenni a vereséget. Nem tudtuk áttörni a fáradtságküszöböt. Ha a találkozó végén nem dobunk pontokat, katasztrofális lehetett volna a vereség. A taktikáról annyit, egyetlen centerben indított támadást sem tudtunk védeni a palánk alatt. Azt a harmincegynéhány százalékos dobóteljesítményünket, amivel korábban meccseket nyertünk, most is hoztuk. Remélem, az utolsó két meccsen játékosaim megmutatják, szeretnének kijutni a vb-re" - nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Ahogy mondta, a vereség tényleg katasztrofális arányú lehetett volna, hiszen az első negyed után öt, félidőben 14, harminc perc után pedig 20 ponttal vezettek már a spanyolok. Béres Tímea kijelentette, sokat kivett a csapatból a görögök elleni létfontosságú meccs, de pontosan nem tudta megmagyarázni, miért nem ment úgy az együttesnek, mint a csoportmérkőzések során. Érezte, nem tudnak olyan agresszívek lenni, mint korábban, de a miértre nem talált indokot. Ám nyomatékosította: az utolsó két találkozóra összeszedik magukat.

Rátgéber sem talált magyarázatot a teljesítményre, szerinte vagy nem érezték át a tét jelentőségét a játékosok, vagy megijedtek attól. Elismerte: a pénteki játék szégyenletes volt. Csapatunk játékát a lelátóról figyelve is tanácstalan az ember. A kosárlabda számokban mérhető sportág, szinte a találkozó minden rezdülését statisztika rögzíti. Ebből az következik, fehéren-feketén egyaránt kimutatható a jó vagy a rossz teljesítmény. Tegnap, még mielőtt a kosárba hullott, vagy a gyűrűről kipattant volna a labda, tudni lehetett, hogy nem sok pozitív mutató került játékosaink neve mellé. Már a helyzetek el nem vállalásában, a dobások előkészítésénél látszott, Le Mans-ban nem terem babér a magyaroknak. Emellett a védekezésünk sem volt a megszokott. Most írhatnám, hogy míg az ellenfél 29-ből 29 büntetőt értékesített, mi csak 19-ből 15-öt, vagy hogy a spanyolok 46 százalékkal dobtak, mi pedig 34-gyel. Ezek a mutatók a korábbi megnyert meccseinken sem voltak jobbak, sőt!

Valami más hiányzott tehát, valami megfoghatatlan. Arra a felvetésre, hogy ha nem az első Eb-jükön szereplő görögökkel játszuk az utolsó csoportmeccset, talán el sem jutunk a nyolc közé, Rátgéber arra figyelmeztetett, ne feledkezzünk el az oroszok legyőzéséről. Ez igaz, mint ahogyan az is, a kapitány klubcsapatával Pécsett másképpen éli meg a meccseket. A csehek és főleg tegnap a spanyolok ellen mintha feladta volna. Nem égett úgy, mint szokott, sápadtan ült a kispadon. Pedig neki is fel kell pörögnie, hiszen az ötödik helyért még két mérkőzés vár a magyar válogatottra. Az első szombaton délben, Jugoszlávia ellen.

negyeddöntő, további eredmények:
Franciaország - Szlovákia 72-56 (23-19, 13-14, 15-4, 21-19)
Le Mans, 4500 néző, V: Landeira (spanyol), Papadimitriu (görög)
pontszerzők: Souvre 13/3, Antibe 12, Melain 12, Lawson 10, Lesdema 9, Fijalkowski 8, Moussard 4, Sauret 3, Le Drean 1, illetve Godaljova 12/6, Lichnerova 10, Kamenikova 10, Skvarekova 8, Hirakova 6, Zirkova 5, Hudecova 2, Kuklova 2, Borovickova 1

Litvánia - Lengyelország 83-81 (19-21, 25-22, 19-22, 20-16)
Le Mans, 1500 néző, V: Facchini (olasz), Zachara (cseh)
pontszerzők: Baranauskaite 22/12, Vilutyte 17/6, Berukstiene 13/3, Vadapalaite 11/9, Brazdeikyte 8, Dambrauskaite 6, Abromaite 4, Sinskiene 2, illetve M. Dydek 31, Koryzna 12, Cuprys 11/9, Mrohs 11/3, Krupska 6, Czepiec 6, Predehl 4

A további műsor:
szombat:
a 11. helyért: Románia - Ukrajna, 9.45 ó
az 5-8. helyért: Magyarország - Jugoszlávia, 12.00, Szlovákia - Lengyelország, 14.15
elődöntő: Franciaország - Litvánia, 16.30, Oroszország - Spanyolország, 18.45
a 9. helyért: Csehország - Görögország, 21 ó

vasárnap:
a 7. helyért: 9.15
az 5. helyért: 11.30
a 3. helyért: 13.45
döntő: 16

Thury Gábor (Le Mans)

Korábban: