Vágólapra másolva!
Nem lesz ott a jövő évi, kínai világbajnokságon a magyar nőikosárlabda-válogatott, Rátgéber László együttese csak a hetedik helyért játszhat vasárnap a franciaországi kontinensvetélkedőn (9.15-től a szlovákokkal). Miután a szombati helyosztón simán kikapott a jugoszlávoktól, 78-58-ra, rosszul játszva, sajnos.

Nőikosárlabda-Eb, Le Mans, az 5-8. helyért:
Jugoszlávia - Magyarország 78-58 (21-11, 20-18, 19-12, 18-17)
Le Mans, 500 néző
vezette: Papadimitriu (görög), Drabikovszkij (ukrán)
A pontszerzők: Mandic 21/6, Tuvic 17, Drljaca 8, Radunovic 7, Jokovic 6/3, Stankovic 6, Delmis 5, Bjelica 4, Vukovic 4, illetve Károlyi 14, Kalmár Nagy 10, Seres 8, Iványi 7, Csákány 6, Béres 6, Ujvári 4, Csák 2, Hagara 1

A vereség azért is mellbevágó, mert a csoportmeccsek utolsó napján mindenki azt hangoztatta: a négy közé jutásért azért lenne jó a jugókkal játszani, mert a felkészülés során vívott négy találkozóból hármat a magyarok nyertek... Az év tétmérkőzését viszont az ellenfel nyerte. Válogatottunk ma korántsem volt annyira mélyponton, mint a spanyolok elleni negyeddöntőben - legalábbis lelkileg, mert az eredményt tekintve még a spanyolok ellenit is alulmúltuk.

A 6. percebn már 16-6-ra vezetett az ellenfél, innentől kezdve hasonló volt a koreográfia, mint az elvesztett meccseinken. A negyed vége 21-11 volt. Csupán jelzésértékű, a mieink 25 %-kal dobtak. Félidőben 41-29-re vezetett a jugoszláv válogatott, sovány vigasz, hogy a dobószázalék 32-re javult. Csupán Seres Éva teljesítménye érdemel említést, őt is inkább a vállalkozókedve miatt emelnénk ki. Seres a sajtótájékoztatón kiemelten reagált Ratgéber azon kijelentésére, hogy motiválatlan volt az együttes; a kosaras vélemenye szerint motivált volt, a többiek nevében nem akart nyilatkozni. "Igenis azért jöttem, hogy kiharcoljuk a vb-részvételt" - mondta. Ehhez csak annyit lehet hozzátenni: hol volt már az egy héttel ezelőtt látott csapat?

A harmadik negyedben kiderült - ha addig nem tudtuk volna -, hogy semmi keresnivalónk az 5. helyért folytatott küzdelemben, a játékrész végén 60-41 a jugóknak, s az utolsó negyedben már stabil húszpontos különbség, 78-58 a végeredmény.

A szövetségi kapitány elmondta, az együttesből sokat kivett a mérkőzéssorozat, ezért nem pörögnek a játékosok. Rátgéber László, aki továbbra sem látta motiváltnak együttesét, arra a kérdésre, hogy látja-e értelmét a további munkának a válogatott élén, a következőket valaszolta: "Elgondolkodom a történteken, akkor döntök, ha leülepedtek bennem a dolgok, s erőt érzek a folyatatáshoz. Beszélni fogok a lányokkal is, mert nekik is el kell töprengeniük a jövőről."

A Rátgéber-csapat vasárnap 9.15-től a lengyelekkel szemben alulmaradó szlovákokkal játszik a hetedik helyért (a csoportküzdelmek során 61-56-ra Seresék győztek).

Thury Gábor

Korábban: