Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-bajnokság nyitányán az Albacomp nehezen bírt a Szegeddel. Mindkét együttesre sok munka vár a következő hónapokban, annyi kiderült.

Albacomp-UPC - Naturtex-Szedeák 86-69 (21-16, 21-16, 18-19, 26-18)
Albacomp: Boros (6), Williams (17), Antics (24/6), Sanni (14), Góbi (13), csere: Csirke (6), Bencze (3), Matus (3/3)
Szedeák: Deák (5/3), Elliot (28/6), Green (15/3), Tanács (4), Molnár Á. (6), csere: Pávlicz (6), Drahos (-), Balogh (3), Kiss (2), Molnár A. (-)

Az újonc szegedieket természetesen megillette volna az első fordulóban a hazai pálya előnye, kár, hogy ezt Szegeden másként gondolták. A városi sportcsarnok felújítási munkálatai a hírek szerint nyáron inkább álltak, mint haladtak, furcsa logikával azt gondolták az illertékesek: a dologidő nekik is akkor jön el, amikor a sportolóknak. Ez viszont azt eredményezte, hogy a patinás létesítmény jelenleg mindenre alkalmas sportoláson kívül, vagyis a kosarasok első tíz meccsüket idegenben kell, hogy megvívják. Hogy ez pontszámban mit jelent majd az első hat fordulóban a hat tavalyi legjobbal mérkőző Szedeáknak, az könnyen sejtheteő, hogy lelkiekben mit jelent - az is.

Bár, ha úgy játszanak, mint a háromszoros bajnok, előző szezonban detronizált fehérváriak otthonában, akkor még bizakodhatnak is. Elvégre pillanatokig sem voltak kilátástalan távolságban az Albacomptól, gyakorlatilag végig idegesítették a csúcsformától jelenleg igencsak távol lévő házigazdát.

Meglehet, ez utóbbi kitétel a legjellemzőbb a mérkőzéssel kapcsolatban. Mert bár tényleg kalapot lehet emelni a szegediek elszántsága előtt, azért ők is rettentő sok hibával, gyakorlatilag két amerikai légiósukra bízva magukat játszottak - az Albacompban viszont még az amik sem villogtak. Felállt védelem elleni akció-kosarat szinte nem is látott a publikum az első félidőben, csupán akkor lépett meg kissé a hazai gárda, amikor jó védekezéssel szerzett labdákkal lerohanta ellenfelét. Elképesztően sok átadási, labdakezelési hiba, eladott, kidobott, elejtett labda tette kezdetben idegessé, később (kuncogás formájában) kifejezetten oldottá a nézőtéri hangulatot. Két ember volt csupán, aki a töménytelen kísérlet közepette olykor nem csak lőtt, talált is: a Szegedben az ex-szolnoki Reggie Elliot (28/6), a fehérváriaknál pedig a horvát Zoran Antics (24/6). A többiek vagy erőlködtek, vagy beletörődve kocogtak le-fel a néha követhetetlen támadásokkal.

Az Albacompban kétségtelenül több jó játékos van, ennek köszönheti a végére valamelyest magabiztossá váló, 86-69-es győzelmét (no meg a helyenként hatásos, a támadásoknál összehasonlíthatatlanul jobban működő védekezésének), de komoly terveket a vasárnap látott alapokra azért nem lehet építeni. Igaz, az előszezon alapján az is kétségtelen: ennél sokkal jobban is tudnak a fehérváriak játszani. Fegyelem, koncentrálás és akarat kérdése az egész - főleg az első kettőből volt a vártnál kevesebb a Szeged ellen.

A Tisza-partiak pedig folytatják országjáró turnéjukat, két primadonnával, Elliottal és Ledon Greennel, akik ugyan nem nagyon passzolnak, de sok gólt fognak dobni. A nagy kérdés, hogy elég lesz-e ez egy idegenbeli bravúrhoz, mert ha nem, csarnoka előbb lesz az újoncnak, mint sikerélménye.

Somos Zoltán

Korábban: