Vágólapra másolva!
A Colorado Avalanche ugyanúgy kezdte a 2001-2002-es NHL-szezont, ahogy a legutóbbit befejezte: lehengerlő stílusban. A denveri bajnokcsapat 3-1-re győzött Pittsburghben, s ezzel jelezte: Ray Bourque visszavonulása és Peter Forsberg időleges kidőlése nem gyengítette jelentősen a remek társulatot.

Sakic ismét győzelemre vezette
a Coloradót
coloradói gárda

Jagr tehát nem játszott, igaz, akadt egy másik cseh, aki magára irányította a reflektorfényt: Vaclav Nedorost, a 19 éves újonc, aki élete első NHL-meccsén mindjárt ütött egy gólt - az elsőt -, és előkészítette Joe Sakic találatát is. A harmadik vendéggól Chris Drury műve, a hazaiak 0-3 után szépítettek a szintén cseh Robert Lang révén. Patrick Roy, a denveriek zseniális kapusa 33 lövésből 32-t hárított, élete 485. NHL-győzelmében volt részes. "Ne is jöjjenek az olyan kérdésekkel, hogy mennyire hiányzott Jaromir" - fakadt ki dühösen a sajtóértekezleten Mario Lemieux, a Pittsburgh tulajdonos-centere."Rettenetesen hiányzott, ezt nyilván önök is látták..."

Az albertai derbin mindössze egyetlen gól esett, a Calgary Flames 1-0-ra verte az Edmonton Oilerst, Dennis Savard góljával. Roman Turek a hazaiak kapujában mind a 24, ellenséges lövést hárította: ezt hívják shutoutnak. Turek Dallasból érkezett a nyáron, ahol Ed Belfour tartaléka volt. Doug Weight viszont elszerződött Edmontonból St. Louisba, nélküle teljesen eredménytelen volt az Olajosok támadójátéka.

Amilyen kevés gól esett Calgaryben, olyan sok potyogott Torontóban: az Ottawa Senators 5-4-re verte a Maple Leafs gárdáját. A vendégeknél nem érződött az Islandershez távozott Alekszej Jasin hiánya, az orosz sztárt munkamegosztással pótolták a fővárosiak: Wade Redden, Marian Hossa, Andre Roy, Radek Bonk és Todd White osztozott az öt gólon. A hazaiaknál remekül mutatkozott be az orosz Alekszendr Mogilnij - aki New Jersey-ből érkezett -, de két gólja is kevés volt a sikerhez. Mats Sundin és Gary Roberts ütötte a maradék két hazai gólt, Curtis Joseph kapus 24 lövésből ötöt beengedett - ez bizony gyenge arány.

Végül egy szerződéshosszabbítás: Martin Brodeur, a New Jersey Devils 29 éves "csodakapusa" öt évre 40 millió dollárért újból elkötelezte magát eddigi csapatához. Ez évi 8 milliós átlag, ezzel ő a második legjobban fizetett kapus az NHL-ben Patrick Roy (8,5 millió) mögött, a detroiti Dominik Hasekkal holtversenyben.

Eredmények:
Toronto Maple Leafs - Ottawa Senators 4-5
Pittsburgh Penguins - Colorado Avalanche 1-3
Calgary Flames - Edmonton Oilers 1-0

Ch. Gáll András

Korábban: