Vágólapra másolva!
Kiütéses győzelmet aratott Székesfehérváron a Cornexi-Alcoa a ciprusi Anortoszisz Famaguszta ellen a nőikézilabda-EHF-kupa 2. fordulójában, így a jövő vasárnapi visszavágó csupán formalitás.

Női EHF-kupa, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzés:
Cornexi-Alcoa - Anortoszisz Famaguszta (ciprusi) 42-14 (19-5)
legjobb dobók:
Kulcsár 8, Szőke 7, Kenyeres 6, Lőw, Turtóczky 5-5, illetve Popovics 9

A ciprusi női kézilabdával látatlanban körülbelül úgy volt az ember, mint mondjuk az albán kefírrel: tudja, hogy biztosan van ilyen, s el tudja képzelni, milyen... Ezzel persze nem bántani szeretnénk a szigetország reprezentánsait, de jó előre jelezték ők maguk is: amatőr együttesre számítsanak a fehérváriak, akik viszont a világszínvonalú magyar kézilabda egyik legkomolyabb háttérrel rendelkező profi együttesét alkotják.

Szó se róla, ha innen nézzük, akár tisztes vereségnek is minősíthetjük a ciprusiak számára a 28 gólos zakót, állítólag volt köztük, aki előzetesen ötvengólos diferenciától tartott. A gond csak az, hogy nem ők nyújtottak a vártnál jobb teljesítményt, sokkal inkább (főleg az első félidőben) a Cornexi volt képes lesüllyedni - időnként, bármily hihetetlen ez, a vendégek szintjére. A fehérváriak edzője, Zsiga Gyula forró hangulatú rangadókon nem idegeskedik, s főleg mérgelődik annyit, mint ezúttal tette. Nem is csoda: lányai a gyors indításokat leszámolva (volt belőlük szépen, hiszen a zömében tizenévesekből álló Famaguszta lövésig alig jutott, s ha jutott, azon is inkább mosolyogni illett) képtelenek voltak bármit is megvalósítani az edző elképzeléséből. Kulcsár Anita derekas góltermelése (6 találat a szünetig) volt jóformán az egyetlen pozitívum, az más kérdés, hogy ennyivel is 19-5-re vezethetett a magyar csapat. Ha nincs a vendégeknél az ukrán légiós Popovics, alighanem világrekord születik, hiszen csak ő dobott gólt a Cornexi kapujába...

Szünet után, vélhetően némi edzői dörgedelem hatására, sokkal koncentráltabban játszott a Cornexi, amelyben a csereként szóhoz jutó Szőke Szilvia és Kenyeres Fanni tette oda leginkább magát. Ezt a győzelmet igazán nem érdemes diadalként értékelni, hiszen a ciprusi amatőrök némelyike a labda kézben tartására is csak álló helyben volt képes, tanulni azonban lehet belőle: az ellenfél szintjére nem a gyengébb csapatok ellen kell eljutni. Igazságtalanság lenne persze nem a lényeget látni: a Cornexi közepes játékkal is átlépett ellenfelén, s bár a visszavágó még hátravan, tényként kezelhető, hogy az EHF Kupa 16 legjobbja közé jutott. Ahol már nem lesznek könnyű ellenfelek.

Somos Zoltán