Vágólapra másolva!
Múlt kedden közleményt juttatott el az MTI-hez Vujity Tvrtko tévériporter, Zsolnay Gyöngyi válogatott kosárlabdázónő férje, melyben azt állítja: Király Sándor kosárlabdaedző nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Zsolnay sportpályafutása súlyos térdsérülése miatt idő előtt befejeződjék. A közleményt oda-vissza nyilatkozatok követték, szerdán reggel pedig az m1 tévécsatorna reggeli műsorában Vujity - akinek polgári neve Balogh Szilárd - dokumentumokkal bizonyította: Királynak nincs sem érettségije, sem pedig középfokú vagy szakedzői bizonyítványa, ergo nem lenne jogosult arra, hogy munkavállalási engedélyt, azaz licencet kapjon az élvonalbeli edzősködésre. Ezek után tartott Vujity szerdán délelőtt sajtótájékoztatót az ügyről - felesége jelenlétében.

A szövetség (MKOSZ) versenykiírása VIII. számú melléklete I. pontjának 1. alpontja kimondja: az edzői működési engedély (licenc) kiadásának feltétele az NB I-ben "szakedzői végzettség + 2 év gyakorlati idő vagy középfokú edzői végzettség + 4 év gyakorlati idő."

A Vujity által mellékelt dokumentum tanúsága szerint - melyet a a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományos Kar Továbbképző Intézetének csoportvezetője, Katona Sándorné állított ki - Király ugyan hallgatója volt a középfokú edzői tanfolyamnak, de azt nem végezte el, ezért bizonyítványt sem kapott. Ami az érettségit illeti: a Szeged NB I-es csapatának jelenlegi trénere 1971 és 1974 között volt a kecskeméti Gáspár András szakközépiskola, szakiskola és kollégium diákja - autószerelő szakmunkástanulóként -, de az 1974 júliusi szakmunkásvizsgán nem vett részt, s a november 1-i javító-pótló szóbeli vizsgán elégtelen eredményt ért el, tehát sem szakmunkás, sem pedig érettségi bizonyítványt nem kapott.

Vujity állítja: Zsolnay négy évvel ezelőtti súlyos térdsérülése - ami végső soron, dacára a houstoni orvosi kezelésnek és műtétnek, amit dr. Jack Jensen sebészprofesszor végzett - a játékos napokban bejelentett visszavonulásához vezetett, nem egy görkorcsolya-baleset következménye volt, amint azt Király terjeszti. A saját elmondása szerint 110-szeres - viszont a Nemzeti Sport információja alapján csak 41-szeres - válogatott bedobót Király hosszú időn keresztül kényszerítette, hogy sérült lábbal játsszon, majd a klubirodán tárolt leleteket kiemelte helyükről (ezt az akkori diósgyőri technikai vezető, Hatvani Olivér levélben igazolja), és akkor sem volt hajlandó Vujityék rendelkezésére bocsátani, amikor azokra a houstoni műtét kapcsán szükség lett volna - állítja a riporter.

A sajtótájékoztató további részében Vujity több, egykori kiváló kosárlabdázónő leveléből idézett. Valamennyien Király keze alatt játszottak Diósgyőrben, s Kovács Andrea, Takács Daniella, Bakai Eszter, valamint az N. D. monogramot használó, ma már Franciaországban élő Németh Dóra egybehangzóan állítja: Király túlhajtotta őket, esetenként az orvosi szakvélemény ellenére sem engedélyezte a műtétet, tiltotta a térdvédő használatát, fájdalomcsillapítók szedésére kötelezte őket, emellett lelki terrort gyakorolt, azaz egészségileg és lelkileg is tönkretette őket. A fent említett egykori kosarasok egyébként valamennyien diplomás szakedzők.

A tájékoztató befejeztével Vujity elcsukló hangon, könnyeivel küszködve közölte: bírósági pert nem indít Király ellen, neki nem célja az edző lehetetlenné tétele, csak annyit szeretne elérni, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő.

A leírtakhoz Király - aki persze nem volt hivatalos a tájékoztatóra - telefonon annyit fűzött, hogy az érettségi bizonyítvány hiányát leszámítva Vujity vádjaiból semmi sem igaz. Neki edzői papírja is van, igaz, arról kiderült, hogy csak alapfokú, ami kevés a licenchez.

Mivel elviekben feltételezhető, hogy azok a játékosok tettek levél útján terhelő vallomást Királyra, akik nem szimpatizálnak a trénerrel, megkérdeztük Donkó Orsolyát, a Szeged jelenlegi csapatkapitányát is, milyen edzőnek és embernek ismerte meg Királyt. "Semmi rosszat nem tudok mondani a szakemberre, amióta a keze alatt játszom, nem tapasztaltam a részéről lelki terrort, pláne olyasmit, hogy sérült sportolókat játékra kényszerített volna. Ellenkezőleg: akinek a legkisebb baja támad, azonnal orvoshoz küldi, hogy vizsgáltassa ki magát. Zsolnay Gyöngyit gyerekkora óta ismerem, együtt szerepeltünk a különböző korosztályos válogatottakban, és Pécsett is csapattársa voltam, amikor visszajött Diósgyőrből. Csak annyit mondhatok: az általa elmondottak élesen ellentmondanak annak, ahogy Király tálalja és tálalta a történteket. Állást foglalni nem tudok, és nem is akarok az ügyben."

Mészáros Lajos, az MKOSZ szakmai alelnöke elmondta: az edzői licencek kiadása úgy történik, hogy aki az előző évben már rendelkezett működési engedéllyel, annak automatikusan megadják a következő szezonra is, aki viszont először kap ilyen engedélyt, annak ellenőrzik a papírjait. A kérdésre, hogy látta-e saját szemével Király középfokú vagy szakedzői bizonyítványát, nem kívánt válaszolni sem igennel, sem nemmel.

Mészáros még megemlítette: ő úgy tudja, méltányossági alapon, eseti elbírálás után is kaphat valaki működési engedélyt. Magyarul: mindegy, hogy mi szerepel a versenykiírásban, akinek az elnökség megadja a licencet, az edzősködhet az élvonalban. Akár van végzettsége, akár nincs.

Az ad hoc bizottság pedig, melynek Killik László, az egykori sikeres női szövetségi kapitány a vezetője, megkezdte működését. A szituáció, némi túlzással, olyan, mintha egy gyilkosság gyanúsítottjának bírósági ügyében a feltételezett tettes édesapja hozna ítéletet.

Vujity mindenesetre azt mondja: tudja, hogy nem "hazai pályán" játszik, de bízik a vizsgálóbizottság elfogulatlan döntésében.

Ch. Gáll András