Vágólapra másolva!
Dávid Kornél útban van Ferihegy felé. Ezzel valószínűleg véget ért a kosaras heroikus kísérlete, s egy időre nem lesz gondunk azzal, hogy magyar NBA-kosaras produkciója után nyomozzunk az újságokban vagy az interneten. Hacsak nem... 

Fotó: Reuters
Viszlát, Michael! - Dávid nem lesz Jordan csapattársa

A logikus kérdésre, hogy sírva fakadt-e, amikor "ura" telefonon közölte vele a rossz hírt, Erika asszony szinte felháborodottan felelte: "Ugyan! Inkább megkönnyebbültem, hogy Dominikával, a három éves kislányunkkal nem kell kiutaznom a világnak e pillanatban veszélyesnek tartott régiójába." Dávidnak egyrészt az volt a pechje, hogy éppen az ő posztján, magasbedobóban mutatkozik túlkínálat a Varázslóknál. Az újonc Kwame Brown, a júniusi draft első helyezettje, a rutinos Popeye Jones, az 1992-es, barcelonai olimpiai bajnok Dream Teamben szerepelt Christian Laettner, továbbá a centerként is használható Loy Vaught és Jahidi White is a vetélytársa volt, s valamennyien több bizonyítási lehetőséget kaptak honfitársunknál.

A másik probléma szervezeti jellegű, de erre már Milkovich Károly, Kornél Torontóban élő menedzsere hívta fel a figyelmünket: "Amikor Kornélt meghívták Washingtonba, már megvolt a keret tizenöt, garantált szerződéssel bíró játékosa, márpedig az új szabályok csak ennyi kosaras szerződtetését teszik lehetővé. Csak abban az esetben lehetett volna esélyünk, ha a Wizards olyan cserét valósít meg péntek 24 óráig, amelyben legalább eggyel több játékost ad, mint amennyit fogad. Ekkor szabadult volna fel egy hely Kornél számára. Azt ugyanis józan ésszel nem várhattuk, hogy elküldenek egy garantált szerződéssel rendelkező kosarast, annak kifizetik egész évre a bérét, plusz Kornélnak a sajátját, ezen felül pedig a luxusadót. A luxusadót az idén vezették be, s azt jelenti, ha egy csapat többet költ a játékosai bérére, mint a fizetési maximum - ebben a szezonban 43 millió dollár -, akkor a limit felett kifizetett minden egyes dollár után még egyszer annyit be kell fizetni az NBA kasszájába. Márpedig a Wizards jócskán felette van a plafonnak, ezért - is - fizetnek csak évente egymillió dollárt Jordannek 2003-ig. Holott ő legalább hatvanmillió dollárt ér egy szezonra.

Arra a kérdésre, hogy most mi lesz Dáviddal, a követkzőket mondta a menedzser: "Fogalmam sincs, az európai tárgyalásainkat újra kell kezdenünk, mert a Wizards miatt mindent megszakítottunk. Még az sem kizárható, hogy az Albacompban folytatja pályafutását. Viszont most a szabályok szerint 48 órán belül bármelyik NBA-csapat bejelentheti igényét a szabadlistára tett játékosra. Szerintem legalább 40 százalék esélye van Kornélnak arra, hogy Ferihegyen azonnal vegyen egy jegyet, és visszarepüljön az Államokba."

A Wizards kerete most már 16 tagú, azaz egyetlen játékost kell már csak elküldeni. Mindenki garantált szerződéssel rendelkezik, kivéve Shelly Clarkot. A Wizards ma este Torontóban játssza utolsó előtti bemutató mérkőzését - immár biztosan Dávid nélkül.

Korábban: