Vágólapra másolva!
Oscar Schmidt Bezerra álma szombaton teljesült: a 43 éves brazil csodakosaras a  Flamengo-Fluminense bajnoki mérkőzésen (108:106) 21 pontot szerzett, s ezzel pályafutásának ponttermése 46 744-re nőtt. Kareem Abdul-Jabbar, az NBA 1989-ben visszavonult pontrekordere 46 725-nél akasztotta szögre a tornacipőt, azaz ezt tartják számon világcsúcsként.

Eddig. Oscar ugyanis a második negyed második percében egy duplával túlhaladta Abdul-Jabbar karrierjének összproduktumát, s akkor elszabadult a pokol. A közönség ünnepelte a 43 éves kosarast, vállukra emelték, körbehurcolták, mindent csináltak vele, amit csak el lehet képzelni. Apró szépséghiba, hogy a FIBA a 46 744 pontot nem ismeri el rekordként, mert Jabbarnál nem számították be egyetemi pályafutása kosarait.

Oscar alig bírt magával: "Huszonöt éve vagyok az élvonalban, de megérte, mert most én tartom a világrekordot."

Oscar - aki Michael Jordanhoz hasonlóan február 16-án született, csak éppen öt évvel korábban, 1958-ban - pályafutása alatt szédületes, 30,7 pontos meccsenkénti átlagot produkált. 1521 hivatalos meccset játszott, s a Flamengo - jelenlegi klubja - a legendás 14-es mezt 2002 június 14-én fogja visszavonultatni. Oscar öt olimpián képviselte (Moszkvában, Los Angelesben, Szöulban, Barcelonában és Atlantában) hazáját, s mind az öt alkalommal a Játékok pontkirályaként végzett!

Ch. Gáll András