Vágólapra másolva!
Dávid Kornél, az NBA történetének eddigi egyetlen magyar játékosa a francia élvonalban szereplő Strasbourg IG-hez szerződött. A 30 éves erőcsatár a 2001-2002-es idény végéig kötött megállapodást az előző szezont a negyedik helyen záró, Saporta-kupában érdekelt együttessel.

Dávid Kornél alig két hetet töltött csapat nélkül. Miután az NBA egyetlen magyar játékosát október végén elküldték a Washington Wizards csapatától, ügynöke munkához látott, és villámgyorsan csapatot kerített a 30 éves magyar kosarasnak. Kornél szerdán utazik új munkahelyére, a Strasbourg IG együtteséhez. Szerződése a 2001/2002-es szezon végéig szól.

Strasbourg is folyóparti város, csak éppen nem a Potomac, hanem a Rajna csörgedezik arrafelé. Honfitársunk bizonyos részletekről bőséggel, másokról szűkszavúan számolt be. "Egyáltalán nem tartom rangon alulinak, hogy a Washington Wizards után egy európai csapatban folytatom karrierem, ráadásul még csak nem is élcsapatban. Tart már a szezon, ilyenkor nem könnyű elhelyezkedni, annak is örülnöm kell, hogy egyáltalán sikerült. A jövedelmemről annyit, hogy valahol félúton van az NBA és a magyar bajnokság átlaga között. Ketten leszünk magyarok Franciaországban, Gulyás Robi a bajnoki tabella második helyén, veretlenül álló Elan Sportif Chalonnais centere."

Dávid nem tagja a magyar válogatott keretnek, miként Gulyás sem. Előbbit Varga Mátyás szövetségi kapitány nem hívta meg az Eb-középdöntőre, utóbbi maga mondta le a szereplést, miután Varga hosszú időn át fel sem hívta telefonon, amikor Robi sérüléssel bajlódott.

A Strasbourg leghíresebb játékosa az amerikai J. R. Reid, az 1988-as amerikai válogatott bedobója, aki a szöuli olimpián bronzérmet szerzett gárdájával. Reidet az 1989-es drafton a 3-as sorszámmal választotta ki a Charlotte Hornets csapata, onnan San Antonióba, majd a New York Knickshez került. Később Európában is játszott, a nyáron került Strasbourgba. Sokszoros francia válogatott a két veterán, Occansey és Forte. A Strasbourg jelenleg három győzelemmel és két vereséggel a nyolcadik helyen áll a francia bajnokságban, az elmúlt szezont negyedikként zárta, még áll a Saporta Kupában. Dávid már a hét végi fordulóban bemutatkozhat új csapatában.

A Strasbourg IG játékoskerete (egyelőre Dávid nélkül):

név születési év magasság poszt állampolgárság
Abgue Barakou nincs adat 181 cm irányító francia
Bruno Coqueran 1970 205 center francia
Pat Durham 1967 201 bedobó amerikai, francia
Frederic Forte 1970 190 irányító francia
Yannick Gagneur 1980 198 bedobó francia
David Gautier 1980 204 bedobó francia
Pierrick Lazare 1983 nincs adat irányító francia
Hugues Occansey 1966 200 bedobó francia
J.R. Reid 1968 203 bedobó/center amerikai
Jerome Schmitt 1981 205 center francia
Ray Smith 1962 200 bedobó/center spanyol, amerikai


Ch. Gáll András

Korábban: