Vágólapra másolva!
Szombaton megkezdi Bajnokok Ligája-szereplését a Fotex-Veszprém férfi kézilabdacsapata. Zdravko Zovko tanítványai első összecsapásukon a csoport "sötét lovaként" számon tartott macedón HC Vardar Vatrostalna otthonában lépnek pályára. Ismerkedjünk meg az ellenféllel!

A szkopjei HC Vardar Vatrostalna idén ünnepli alakulásának 40. évfordulóját, és a klub ezt egy hazai és nemzetközi sikerrel szeretné széppé tenni. Az 1961-ben alapított klub vörös-fekete meze ismert Európa-szerte, főleg 1999 óta, amikor a gárda KEK-elődöntőt játszhatott. A csapat egyébként kétszeres macedón bajnok (1999, 2001) és háromszor nyert Macedón Kupát (1997, 2000, 2001). Csarnoka a Kale 3000 néző befogadására alkalmas.

Az önálló macedón állam első kézilabda-bajnokságában, az 1992-93-as idényben a csapat a 3. helyen zárt, ezt a helyet 1998-ig ki is bérelte. Közben nemzetközi szinten is próbálkozott, kevés sikerrel. 1994-95-ben a spanyol Granollers verte ki, egy évvel később a horvát Zadar búcsúztatta az EHF Kupa legjobb 16-ja között. Az 1998-as kupagyőzelem után az együttes a KEK-ben indult és a svéd Skövde, a szlovén Gorenje Velenje, valamint a francia Sporting Toulouse legyőzése után az elődöntőben csak a spanyol Ademar Leonnak hódolt be. Ennek tükrében csalódás volt a tavalyelőtti BL-szereplés, amikor az első körben kikaptak a svájci Suhrtól. Tavaly a macedón csapatok kizárása miatt nem indulhattak európai kupákban, ám idén a török Ankara legyőzésével bejutottak a BL csoportkörébe.

A tavalyi együttesből távozott Goran Sazdovski (Metalurg Skopje) és Danilo Brestovac (Tutunski Kombinat Brend), ellenben érkezett a 202 cm magas jugoszláv Goran Marinkovic (Kikinda), a horvát Robert Lazic (Ivancica), a bosnyák Igor Pjetlovic (Sloga Doboj), Laze Majnov (Prolet Skopje), illetve a horvát Ivan Shunda (Gjakovo). Utóbbi nagy fogás a szkopjeiek számára, hiszen korábban megfordult a spanyol Granollersben és a a német Allenben is. A csapat sztárja azonban nem ő, hanem a 88-szoros macedón válogatott, egyébként 37 esztendős Pepi Manaszkov, aki már rengeteg borsot tört a magyarok orra alá. Manaszkov korábban éveket töltött a világ egyik legerősebb bajnokságában, a német Bundesligában, ahol a Hameln meghatározó embere volt.

A kapus Petkovszki 46-szoros, Alusevszki pedig 45-szörös macedón válogatott, míg az Oldenburgban is megfordult Maljcev az orosz nemzeti csapat tagja.

A csapat edzője a jugoszláv Ljubomir Obradovics, aki fő céljának a bajnoki cím megvédését és a BL-negyeddöntőt tűzte ki.

A HC Vardar Vatrostalna kerete:
Kapusok:
Zoran Petkovski, Borko Ristevski, Kiril Kolev
Mezőnyjátékosok: Ilija Ivanovski, Vanco Dimovski, Laze Majnov, Nikola Tasevski, Aleksandar Petrovski, Kire Atanasovski, Igor Pjetlovic, Goran Marinkovic, Pepi Manaskov, Oleg Maljcev, Stevce Aluseski, Robert Lazic, Ivan Shunda

Pincési László

Korábban:

Kupapremier előtt férfikézilabda-csapataink