Vágólapra másolva!
Bár egy divattervező elalélt volna, Kökény Beatrix mégis múltjával és jelenével tökéletesen harmonizáló öltözékben fogadta az ünneplést november 14-én délután a budapesti SAP csarnokban, ahol a Magyarország-Dánia nőikézilabda-mérkőzés előtt hivatalosan is elbúcsúzott a válogatottságtól. "Köke" ugyanis hosszú és elegáns ruhát viselt, ahogy az MKSZ elnökségi tagjához és a Ferencváros komoly menedzseréhez illik, erre azonban nemzeti színű mezt húzott 245-össel a hátán, hisz 245-ször volt válogatott.

KÖKÉNY BEATRIX
Születési hely, idő: Budapest, 1969. 03. 12.

Családi állapota: férjezett, férje Imre Géza világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes párbajtőröző

Legjobb eredményei: Európa-bajnok (2000), olimpiai ezüst- (2000) és bronzérmes (1996), világbajnoki ezüstérmes (1995), Eb-bronzérmes (1998), KEK-döntős (1994), kétszeres BL-elődöntős (1997, 2001), nyolcszoros magyar bajnok (háromszor az Építőkkel, ötször a Ferencvárossal)

Imre Géza


- Már az is jelzés értékű, hogy első világversenyeden Dániában vett részt, a cudar emlékű 1989-es B-vb-n. A kezdés után hitte volna, hogy ilyen folytatás következik?



- Mint ahogy Laurencz Lászlóval akkor még az ön munkakapcsolata is jónak volt mondható.


Térjünk vissza az 1993-as vb-hez, ahol legyőzték az olimpiai bajnok Koreát, a mini világválogatottnak tekinthető Ausztriát, döntetlenre értek el az akkor még roppant erős oroszok ellen, bírói nyomással is alig kaptak ki a házigazda norvégoktól. Viszont először kerültek szembe komoly tétért az évtized későbbi klasszisával - természetesen -, Dániával, és irtóztató, tizennégy gólos vereséget szenvedtek. Gondolták, hogy létezik olyan erős női csapat a világon?


Fotó: SZTÁR Sport
"Nem vagyok sztár, szerintem a hollywoodi színészek azok."
A következő esztendőből, 1994-ből kettő is. Tavasszal a Fradi összesítésben már öt góllal vezetett a német Walle Bremen ellen a Kupagyőztesek Európa Kupája döntőjének visszavágóján, ám az utolsó negyedórában Andersen szinte egymaga fordított. Az őszi Eb berlini elődöntőjében pedig végre legyűrhették volna Dániát, de a román bírópáros elcsalta a meccset, két évre el is tiltották őket. Melyik a keserűbb emlék?


- Három manipulált mérkőzést említett, de eddig csak kettőről beszélt. Melyik volt a harmadik?


Ha újra felvesszük az előbb 1994-ben elejtett fonalat, az 1995-ös, magyar-osztrák közös rendezésű vb-hez érünk. Itt meg is kell állnunk, hiszen valószínűleg a világbajnoki ezüsttel egyenértékű élmény, hogy két hét alatt országos sztárok lettek, az önök sikerével végleg befutott hazánkban a női kézilabda. Nem véletlen, hogy most, a búcsúzása alkalmával is az a "Szállj el, kismadár!" szólt a hangszóróból, amely hat éve a vb-n a nem hivatalos indulójuk volt?


- Két olimpián vett részt, mindkettőt Dánia nyerte. Az elsőn, 1996-ban Atlantában bronzérmesek lettek, és ezt fergetegesen megünnepeltétek. A másodikon, 2000-ben Sydneyben aztán keservesen siratták az ezüstöt. Utólag is így értékeli a két eredményt?


Ha Atlantát és a szívügyeket említi: az olimpián ismerkedett meg a férjével, Imre Gézával. Hogyan?


Fotó: SZTÁR Sport
Könnyes búcsút vett a kézilabdától, a sikerektől és a közönségtől
Egy ilyen házasságban, mint az önöké, biztosan nagyon klassz periódus, ha mindkét élsportolónak jól megy, és gondolom, elég nehéz, ha mindkettőnek rosszul. De mi van akkor, ha az egyiknek jól, a másiknak rosszul?
újra világbajnok lett a csapat

Maradva a kronológiánál: pályafutása során két viadalt hagyott ki. Az 1997-es vb-t súlyos térdsérülése miatt (pesze, hogy a dánokon buktunk el), az 1996-os Eb-t azonban saját elhatározásából, mert összekülönbözött Laurencz Lászlóval. Távollétében komoly elismerést kapott épp Anja Andersentől, aki, mielőtt bármit kérdezhettem volna tőle, nekem szegezte: hol van "Bea Kokeni"? Hol volt?


1998 nyarától aztán következett a Mocsai-éra, egyben pályafutása végső szakasza. Előbb Eb-bronzzal, aztán vb-ötödik hellyel, majd a megsiratott sydneyi ezüstéremmel. Még mindig az jut az eszébe róla: miért nem lett arany? Hatgólos hátrányból hogyan fordíthattak a dánok?


Eredeti tervei szerint az olimpiai döntő lett volna az utolsó tétmérkőzése, de ráhúzott néhány hónapot, és nyert egy Európa-bajnokságot. Ha ön nélkül győznek a többiek Bukarestben, kiugrott volna az ablakon?


Nyár óta a pálya széléről, sportvezetőként nézi a kézilabdát. Onnan milyen?


Ballai Attila

Korábban: