Vágólapra másolva!
Négy magyar csapat kezdi meg ma szereplését az európai férfivízilabda-kupák legjobb tizenhat együttese között, és az előjelek idén kedvezőbbek, mint a 90-es évtized közepe óta bármikor. Olimpiai bajnokaink hazaszerződése és az itthoni erők koncentrálódása miatt ugyanis komoly rá az esély, hogy a két legrangosabb kupában, a Bajnokok Ligájában és a KEK-ben magyar győzelem szülessen a Domino BHSE, illetve a Vasas révén.

Bevezetőnk utolsó mondata persze tipikusan az, amelyet a kívülálló különösebb kockázat nélkül leírhat ugyan, de az érintett edzőnek ezt olvasván a fejét illik ráznia, hiszen az indulás előtt ki beszélne végső győzelemről? Például a szponzorok.

A Domino BHSE névadó támogatója három éven belül várja el a Bajnokok Ligája-diadalt a csapattól, és ez korrektül hangzik, hiszen az azonnali siker megkövetelése inkább bénít, mintsem serkent. Ettől viszont még igaz, hogy a Honvédnak soha nem lesz nagyobb esélye a BL megnyerésére, mint a 2001/2002-es szezonban. Ennek bizonyítására három érv kínálkozik: 1. a Domino kerete, amelynek sydneyi aranyérmesei ideális korban vannak, a régi agytröszt, Tóth Imre ellenben már 38 éves, ezért tőle a szintentartás is bravúr; 2. az ellenfelek relatív gyengesége, hiszen a Naftagas Becej szétmállásával nincs komoly jugoszláv rivális, a nyáron összerakott olasz sztárgárda, a Pro Recco pedig a LEN-kupában indul; 3. a döntő helyszíne, ha ugyanis a Honvéd bejut a Final Fourba, azt nagy valószínűséggel Budapesten, a Margitszigeten rendezik meg.

A fenti okfejtés első és harmadik pontjával Kovács István, a magyar bajnok edzője is egyetért, a másodikhoz azonban hozzáteszi, ne feledkezzünk meg a horvát Dubrovnikról és a görögökről. A Posillipo Napoliról pedig végképp ne, hiszen az - soraiban Kásás Tamással és Steinmetz Barnával, de talán a legjobb olaszt, Carlo Silipót nélkülözve - már a vasárnapi csoportmérkőzésen a Domino útjába akad. Ezt megelőzően pénteken a román Rapid Bucuresti, szombaton a szlovén Triglav Kranj lesz a játszótárs a Kőér utcában.

"Nem szeretném, ha a játékosaim happy hangulatban vágnának neki az első két meccsnek - mondja Kovács -, figyelmeztetőnek ott a tavalyi kupaszereplésünk. A románok egy körrel korábban csak hoszszabbításban kaptak ki a Barcelonától, a szlovének pedig két éve túlóráztatták a BVSC-t. Ettől persze még a Posillipo a legkeményebb ellenfél, de mire vasárnap összekerülünk vele, addigra jussunk tovább, és akkor már tényleg az elsőség lesz a cél, mert a középdöntő-csoportban ennek köszönhetően két másodikat és csak egy elsőt kapnánk ellenfélül."

Hogy mégse legyen minden ennyire biztató, Kovács István végül megjegyzi: "Jó, ha számolunk vele, hogy a mi csapatunk 'friss hús' a BL-ben, amikor például kiderült, hogy Kiss Gergő hozzánk szerződik, a Bologna elnöke megkérdezte, mi a franc az a Domino. Ennél persze fontosabb, hogy a játékvezetők sem ismernek minket, és ez ritkán jó előjel."

Más kérdés, hogy amint megpillantják a játékosokat, semmi szükség nem lesz ismerkedésre. A Vasasnál most sincs, hiszen az együttes ugyanezen a néven nyert KEK-et 1995-ben, és akkor is Somossy József volt az edzője. Aki mától Belgiumban - időrendben haladva - a helyi Mouscron, a szlovák SKP Kosice és a horvát Mladost Zagreb ellen vezeti a Honvédhoz hasonlóan három olimpiai bajnokkal felálló alakulatát.

"Betartjuk a fokozatosság elvét" - így Somossy. "Mert bár íratlan szabály, hogy nem szabad senkit lebecsülni, hisz az ember azzal a saját dolgát nehezíti meg, de szomorú lenne, ha az első két nap gondjaink támadnának. Elsőszámú célunk a továbbjutás, a második pedig az, hogy vágjunk vissza a Mladostnak a tavaly történtekért, és szerezzük meg az első helyet a csoportban. A zágrábiak Varga Zsolt helyett Csomakidzét szerződtették centernek, aki tavaly a Pro Recco színeiben egy ötöst hintett nekünk. Két napunk lesz rá, hogy feltérképezzük a Mladostot, aztán vasárnap reggel tízkor megmérkőzünk vele. Nem akármilyen időpont, de legalább hasznunkra válnak a hazai tévés meccsek, mert gyakoroltuk a koránkelést."

Az aranylelés még odébb van, de Somossy vállalkozik az esélylatolgatásra: "Később újra beleakadhatunk a Mladostba, de ha a negyeddöntőig nézünk előre, az olasz Florentia tűnik a legveszélyesebbnek. Szeretnénk elkerülni, ameddig lehet, inkább elmennénk Barcelonába vagy akár Volgográdba. Na jó, helyesbítek, Volgográdba egyéb okokból mégsem."

A LEN-kupában visszafogottabbak a reményeink. A BVSC erőnyerő volt a selejtezőben, de most lenne igazán jó valahonnan erőt nyernie, hisz Barcelonában a Bologna, a CN Barcelona, a CSZK VMF Moszkva (ebben a sorrendben jönnek az ellenfelek) trióból kellene kettőt megelőznie a továbbjutáshoz. Gerendás György tréner úgy véli, még a "kellene" is erős kifejezés: "Spanyolországban spanyol, olasz és orosz ellenfelet kapni - vízilabdában ennél keményebb csoportot nehéz elképzelni. Nem baj, idén nekünk úgyis a rutinszerzés a célunk, semmi más. Ha továbbjutunk, legalább öt nagyon jó meccset játszhatunk a kupában, ha kiesünk, hármat. A spanyolok, gondolom, azért vállalkoztak a rendezésre, mert mindenáron tovább akarnak menni, a Bologna elleni mérkőzés pedig azért lesz érdekes, mert ott játszik a közelmúltbeli BVSC fele, Tóth Frank, Monostori, Tromler."

A jelentősen meggyengült Ferencvárosnak még kevésbé lehetne előírni, hogy bármely nemzetközi kupában verekedje be magát a negyeddöntőbe, de kellemes sorsolása láttán (a németországi Hammban a horvát Primorje, a görög Ethnikosz és a házigazda a rivális) ez mégsem illúzió. Gyöngyösi András edző szerint sem az: "Kihasználva a szerencsét, tovább szeretnénk jutni, méghozzá lehetőleg elsőként, hogy a negyeddöntőben csoportmásodikat kapjunk. Mivel a horvát és a görög bajnokság sem kezdődött meg, a háromból két ellenfelünket fel sem térképezhettük, a Hammról valamivel többet tudunk, de reméljük, vele már olyan helyzetben találkozunk, amikor továbbjutottunk. Túlságosan erős egyébként a Hamm sem lehet, mert a selejtezőben simán kikapott az egyáltalán nem verhetetlen Bolognától."

Ha pedig a papírforma alapján úgy adódna, hogy a LEN-kupa végjátékában mégsincs magyar szereplő, bőséges kárpótlást nyújtana a Domino-Vasas-finálé a Szuperkupában, amelyért, ugyebár a BL és a KEK győztese vetélkedik.

Ballai Attila

Korábban: