Vágólapra másolva!
Nagy csatában, remek játékkal 24-20-ra győzött a Fotex-Veszprém kézilabdacsapata a német SC Magdeburg elleni Bajnokok Ligája-összecsapáson, és ezzel óriási lépést tett a továbbjutás felé vezető úton.

Férfi Bajnokok Ligája, 3. forduló, D csoport:
Veszprém - Magdeburg (német) 24-20 (12-11)
Veszprém, 2500 néző
vezette: Vakula, Ljudovik (ukránok)
gól: Pásztor 6, Diaz 5, Saracevic 4, Jovic, Dzomba 3-3, Tóth, Gál, Perez 1-1, illetve Stefansson 6, Perunicic 5, Kretzschmar 4, Kulincsenko, Machulla 2-2, Stiebler 1
hétméteresek: 3/3, illetve 2/2
kiállítások: 10, illetve 6 perc

Kétezerötszáz néző zsúfolódott be a veszprémi sportcsarnokba, ahol a magyar bajnok Fotex-Veszprém kézilabda-együttese a tavalyi német bajnok (mellesleg EHF-kupa címvédő) SC Magdeburg ellen lépett pályára. A Bajnokok Ligája D csoportjának rangadóját megelőzően már azt számolgatták a veszprémiek, hogy amennyiben megverik a sztárokkal teletűzdelt, ám a Bundesligában csupán ötödik helyen álló vetélytársat, akkor sok veszély már nem fenyegeti a továbbjutást. Hiszen emberi számítás szerint a veszprémiek még haza pályán legyőzik a macedón Szkopjét, míg a francia Chambery elvileg vereségre ítéltetett Németországban - azaz a csoportmásodik hely már biztos lehet.

Az eddigi egyetlen otthoni csoportmeccsen a Fotex szinte kiütötte a Chamberyt, így a győzelem a minimum elvárás volt Zdravko Zovko tanítványaitól. A találkozó első találatát a második percben a kubaiból magyarrá avanzsált Diaz szerezte meg, ezt az izlandi Stefansson még kiegyenlítette - de ezt követően harminc percet "kellett" várni arra, hogy a németek ismét döntetlenre hozzák az állást.

De haladjunk sorjában! A Magdeburg félelmetes belső hármasából egyedül az izlandi Stefansson tudta felvenni a ritmust a veszprémiekkel, lőtt is az első félidőben öt gólt. A balátlövő Perunicic és az irányító Kuliscsenko szerencsére nem muzsikált jól, nem úgy mint a Fotex légiósai. Dzomba szélvészgyors elfutásai, Jovics beállós találatai, Szaracsevics átlövései rendre utat találtak a német kapuba. Tíz perc elteltével már 4-2-re vezetett a Fotex, a Magdeburg legfeljebb annak örülhetett, hogy már a tizenegyedik percben sikerült neki az, ami egy hete a hét világbajnokkal felálló Chamberynek egész találkozón nem: Kretschmar szélről bevette Sterbik hálóját. A tizenhetedik percre 7-3-ra nőtt a különbség, a németek azonnal időt is kértek. Olyannyira sikerült a sorokat rendezni, hogy a huszonhetedik percre 10-9-re feljöttek, és a félidőt 12-11-es hátrányban zárták csak.

A második játékrész úgy kezdődött, ahogy az első: Jovics egy perc alatt kétszer betalált (14-11), ám ahelyett, hogy megnyugodott volna a csapat, a Magdeburg pillanatok alatt egyenlített. Sőt, 16-16-nál a vezetést is átvehették volna Kuliscsenkóék, ám Sterbik ziccert hárított, a kipattanóból pedig Diaz szerzett vezetést. A Fotex megnyugodott, Pásztor és Dzomba vezérletével elhúzott 21-17-re, majd kibekkelt egy kettős emberhátrányt is, így gyakorlatilag simán és megérdemelten nyert 24-20-ra.

A Fotex legközelebb jövő vasárnap 17 órai kezdettel a Chambery otthonában lép pályára.

Pincési László

A csoport másik találkozóján:
Chambery (francia) - Vardar Szkopje (macedón) 31-28 (18-12)

Az állás: 1. Veszprém 6 pont, 2. Magdeburg 3 (79-69), 3. Chambery 3 (70-83), 4. Szkopje 0

Korábban: