Vágólapra másolva!
A tavalyi bajnok Kaposvár kikapott az ezüstérmes Atomerőműtől a férfikosárlabda-bajnokság derbijén. Az eredmény mégsem meglepetés az erőviszonyok ismeretében. Némi magyarázat: a vendégek két erőssége, Dzunic és Filipovic súlyosan megsérült.

Férfikosárlabda-NB I, 11. forduló
Atomerőmű - Klima-Vill 72-63 (25-12, 18-22, 18-11, 11-18)
Paks, 1500 néző,
vezette: Cimpan, Harsányi
Atomerőmű: Mészáros 17, Davis 13, Fodor G. 8, Sitku 21, Czigler 7. Csere: Jurgilas 6, Rajkó.
Kaposvár: Ivkovic 24, Bukva 9, Dzunic 5, Bencze 5, Simon 6. Csere: Beck, Filipovic 8, Szőke 6.

Az Enternet-Internet Liga néven futó bajnokság csúcsrangadóját játszották Pakson: az elmúlt sorozat aranyérmese, az egy vereséggel álló Atomerőmű fogadta a két zakóval álló Kaposvárt. A hazaiaknál játszott a három Eb-középdöntő meccset könyöksérülése (?) miatt kihagyó Czigler, a vendégeknél pedig az első negyedben éppen az a Stojan Ivkovic remekelt, akit a minap több százezer forintra megbüntetett Kása Sándor, a Klima-Vill elnöke, amiért a jugoszláv center a bajnoki szünetben meglátogatta Valenciennes-ben sérült térdével bajlódó feleségét, Béres Tímeát, s ezért két edzést igazolatlanul kihagyott.

Az első tíz percben csak az Atom villogott, Mészáros és Sitku vezérletével 6:5-ről 17:5-re húzott el. Remekül védekezett a tolnai gárda, Dzunicot, az ellenfél gólzsákját például úgy kikapcsolták a játékból, hogy csak a második negyed derekán tudott először kosarat szerezni. Aztán gyorsan meg is sérült, jobb combhajlítóját húzta meg, s nem tudott már visszatérni. A vendégektől Ivkovic a centerjáték magasiskoláját mutatta be, társak nélkül azonban érvényesült a sok lúd disznót győz elve. Ebben a szakaszban Mészáros Zalán nőtt a mezőny fölé, s így hiába zárkózott fel 38:34-ig a Kaposvár, mégis 43:34-gyel fordultak a csapatok.

Davis meglepően passzív volt a hazaiaknál, kétszer két büntetőt is hibázott egymás után, aztán belejött, és a harmadik negyed az övé lett. A negyedikben már minden eldőlt, szegény Filipovic is, akinek sérült jobb térde újból megbicsaklott, és őt is ölben kellett levinni a pályáról. A hajrtában szépen feljött az ezer sebből vérző Klima-Vill, de utolérni már nem tudta ellenfelét.

Fodor Péter, az Atomerőmű edzője: - Válogatottjaink a végére kicsit elfáradtak, ezért jött fel a negyedik negyedben a Kaposvár. Addig jól játszottunk, s bár szerettünk volna még nagyobb arányban győzni, így is elégedett vagyok.

Földi Sándor, a Kaposvár edzője: - A sérülések nélkül sem lenne jobb kedvem. Gyengébb volt a színvonal, mint a májusi döntőben. Dzunic és Filipovic súlyosan megsérült, rájuk nem számíthatunk a szerdai, oroszok elleni Korac-kupa meccsen. Ha a végén kicsit szerencsésebbek vagyunk, még szoroabbá tehettük volna a meccset.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Szolnoki siker a rangadón