Vágólapra másolva!
Aki az elkövetkező napokban Olaszországban jár, ám nem hall semmit a nőikézilabda-világbajnokságról, ne lepődjön meg. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) ugyanis sikeresen olyan országnak adta a rendezési jogot, amelyben nincsenek hagyományai a sportágnak. Így aztán nem csoda, hogy még a világ legnagyobb példányszámú sportnapilapja, a La Gazzetta dello Sport a vb nyitónapjáig nem írt egy sort sem az eseményről.

Dél-Tirol kézilabdaünnepre készül – csak a csapatokon kívül senkit sem értesítettek róla. A napilapok - legyen az sport, vagy politikai – a televíziók és rádiók, de még az internetes oldalak sem foglalkoznak az eseménnyel. A vb hivatalos weboldala szűkszavúan kezeli az eseményeket, hírleveleket és friss információkat nem közöl.

Mégis, a világ most 13 napig az észak-olaszországi Trentino tartományra, azon belül is négy festői dél-tiroli városra, Meranóra, Bressanóra, Bolzanóra és Trentóra figyel. A 15. női világbajnokságon tizenhárom nap alatt a 24 csapat összesen 80 mérkőzést játszik. Az újjáépített csarnokok 4-6 ezer néző befogadását teszik lehetővé, és a szervezők állítása szerint százezer jegyet már eladtak. Nagy érvágás azonban, hogy Németország 1975 óta először nem jutott ki a vb-re (a selejtezőben Svédország jutott tovább), ezért a szponzorok minden reménye a skandináv szurkolókban van. Az olasz szurkolókban szinte senki nem bízik, nem véletlen, hogy a szervezők iskolásokat vezénylenek majd ki a csarnokokba, betölteni az üres helyeket. Az esemény büdzséje mintegy 135 millió euró volt, a szervezőbizottság összesen 800 önkéntest foglalkoztatott.

A világbajnokság még az olasz kézilabdázás életében is okozott kisebb problémákat. A férfibajnokságban érdekelt SSV Forst Brixen csapata például hivatalosan is tiltakozott az olasz szövetségnél, amiért a vb miatt a hazai mérkőzéseit nem rendezheti a megszokott csarnokban. Claudio Zorzi sportigazgató és Kovács Miklós edző kifejezetten dühös volt, amikor kiderült, a Fasano elleni rangadót másik városban kell lejátszani.

A másik nagy problémát a hazai válogatott jelenti, amely gyakorlatilag egy erősebb dél-amerikai vagy afrikai csapat szintjén áll. Olaszország a felkészülési mérkőzéseken szinte mindenkitől kikapott: Hollandia 33-21-re, Dánia 33-19-re, Norvégia 36-19-re, Svédország 32-19-re verte Francisco Sanchez tanítványait és még a nem vb-résztvevő Portugália is átgyalogolt (30-22) a csapaton. Ám a sorsolás szeszélye (irányítottsága?) folytán az olaszok olyan csoportba kerültek, ahonnan még így is továbbjuthatnak, hiszen ellenfeleleik közül Brazília, Tunézia és Uruguay is verhető.

"Az utóbbi napokban végre valami olyat mutatott a csapat, ami bizakodással tölt el" - nyilatkozta Francisco Sanchez szövetségi kapitány. "Célunk, hogy a csoport negyedik helyét megszerezzük, ez azt jelenti, hogy két csapatot le kell győznünk. Szerencsére az első mérkőzéseket Uruguay és Tunézia ellen játsszuk, úgyhogy hamar okosabbak leszünk."

Sanchez arra a kérdésre, hogy ki lesz a világbajnok, négy csapatot jelölt meg: Dániát, Norvégiát, Franciaorszégot és Magyarországot. Reméljük, bejön a tippje.

Pincési László