Vágólapra másolva!
Érdekes társaság gyűlt össze a C csoportban, ahol talán a kakukktojás Grönland kivételével minden csapatnak van esélye a továbbjutásra. Kinek több, kinek kevesebb. Előzetesen viszont az tűnik reálisnak, hogy a csoportelsőséget Korea és Oroszország dönti el.

Az orosz válogatott a két évvel ezelőtti 12. helyen idén minden bizonnyal szívesen javítana, az első lépést tavaly Bukarestben már megtette Jevgenyij Trefilov csapata, hiszen az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Az augusztusi világbajnoki cím ellenére egyetlen junior sem került be a felnőttek közé, pontosabban Csauszova igen, de ő már korábban is szerepelt a nagyválogatottban. Az AKVA Volgográd klasszisa klubjában meghatározó ember, így nem csoda, hogy megkapta a lehetőséget. Az együttes erejéről mindent elmond, hogy a Turcsin Kupát megnyerte, többek között legyőzve Magyarországot is. A csapat legjobbjai már régi motorosok: Bogdanova, Rameszkaja, Muravjova és a többiek.

Dél-Korea erősségére vonatkozóan nincsenek adataink, már csak azért sem, mert a távol-keleti ország gyakorlatilag négyévente lecseréli csapatát, és - az ókori olimpiákhoz hasonlóan - olimpiászban, azaz négyéves ciklusban méri az időt. Nem véletlen, hogy a női kézilabdázás olimpiai történetének utóbbi éveiben Korea meghatározó volt: két arany és két ezüst után azonban tavaly, Sydneyben csak egy 4. hely jött össze. Ez pedig skandalum, emiatt akár az egész válogatottat lecserélhetik. Amennyiben ez nem valósul meg, akkor érdemes lesz odafigyelni Li Szang-Eunra, aki Sydneyben gólkirálynő lett, illetve a másik klasszis, Oh Szöung-Ok játékára.

Ausztria 21. századi kézilabdája igazi Janus-arc: ha akarják jók, ha akarják rosszak. Az évek óta tartó ellenségeskedés miatt a két évvel ezelőtti vb-3., és tavalyi olimpiai 5. helyezett csapat gyakorlatilag szétesett, miután Gunnar Prokop, a Hypo mindenhatója olyan feltételeket szabott játékosainak, hogy jószerével bojkott tört ki. Ausztria tiniválogatottja meg is égett a romániai Eb-n, majd legyőzte ugyan Szlovákiát a vb-selejtezőn, de ezzel még nem ért véget a balszerencse-sorozat. Prokop ugyanis összeveszett a szövetséggel, ennek értelmében egyetlen Hypo-játékost nem engedett el a válogatottba. A két nagy sztár, Fridrikas és Teodorovic felkészülési pénzt kért, miután nem kapott, meg sem jelentek az edzőtáborban - gyakorlatilag az Eb-n látják először társaikat. Ám a két sztár jelenléte akkora erővel bírhat, hogy a csapat akármire képes lehet: a kieséstől az éremig egyaránt.

Jugoszlávia csapata sem lesz rossz, a romániai Kárpát Kupán a házigazdák mögött a másodikak lettek és megelőzték Spanyolország, Lengyelország és Macedónia legjobbjait. Ráadásul a jugók két nemzetközi klasszissal rendelkeznek átlövő poszton Petrovic és Knezevic (utóbbi lett a Kárpát Kupa gólkirálynője) jóvoltából.

Japán válogatottja ismeretlen, noha nem szabad elfelejteni, hogy közülük néhányan Dániában profiskodnak. A csoport utolsó helyére az észak- és közép-amerikai zónából (!) továbbjutott Grönland pályázik - várhatóan sikerrel.

Pincési László