Vágólapra másolva!
Michael Jordan hétfőn Chicagóba repült, ahol dr. John Hefferon, a Chicago Bulls csapatorvosa - az egykori chicagói 23-as bizalmasa - úgynevezett MRI, vagyis mágneses rezonancia-vizsgálatnak veti alá a Washington Wizards kosarasának rakoncátlankodó jobb térdét. Az ízület krónikusan fáj, nem is olyan régen folyadékot csapoltak le belőle, és Jordan szombaton, az Orlando Magic elleni meccsen már lépni is alig tudott.

Fotó: Reuters
Collins és Jordan: Mi lesz ha a Levegő Ura komolyan megsérül?

Az MRI-vizsgálat azért vált elkerülhetetlenné, mert Jordan jobb combjának hajlítóizma, a quadriceps maximus a szezon kezdete óta nem funkcionált rendesen. Fennáll a lehetősége szalag- vagy porcsérülésnek.

Jordan jobb térde az előszezon utolsó meccsén, a Boston Celtics ellen sérült meg, amikor egy magas labdát csak erősen kinyújtózva ért el, utána esetlenül ért talajt, és megrándította a jobb lábát. A probléma - amihez ízületi gyulladás járul mindkét térdében, továbbá a jobb - dobó - csuklójában, nem feltétlenül a játékos előrehaladott korával áll összefüggésben. Mint ismeretes, a kosaras februárban lesz 39 éves, és három éves kihagyás után kezdte újra a játékot.

Az sem véletlen, hogy éppen most kulminált Jordan térdfájása, amikor öt nap alatt négy meccset játszott a Wizards. Doug Collins edző már egy hete rájött, hogy csökkentenie kell Jordan játékidejét, ami megközelítette a mérkőzésenkénti 40 percet - amennyi még fénykorában sem volt.

A november 22. és 27. közötti három meccsen Jordan pocsékul dobott, aztán 28-án, Philadelphiában, a meglepetésszerű idegenbeli győzelem alkalmával 30 ponttal, 6 lepattanóval és 7 gólpasszal jelezte: kezd magára találni. Collins ekkor hozta nyilvánosságra, hogy két nappal korábban meg kellett csapolni csapatkapitánya térdét. Másnap, a Miamiben aratott győzelem közben is jól játszott Jordan, ám szombat este, amikor az MCI Centerben 96-87-re kikaptak az Orlandótól, beütött a krach. Jordan 19 dobásából 13 mellé ment, leragadt 15 pontnál, s mindössze 33 percet volt képes a parketten tölteni. Olyasmi történt, amire talán még sohasem volt példa a játékos karrierje alatt: négy perccel a vége előtt, amikor még bőven volt esély a meccs megfordítására, Collins végleg leültette sántikáló, fájdalomtól eltorzult arcú sztárját.

Jordan ekkor jelentette be, hogy látogatást tesz Hefferon doktornál, aki Chicagóban 13 éven át volt a csapatorvosa, s aki úgy ismeri őt, mint a tenyerét. Az optimista verzió szerint megint lecsapolnak egy kis folyadékot a jobb térdből, s akkor kedden este már játszhat az Alamodome-ban, a kevésbé derűlátó változat ötmeccses betegszabadsággal kalkulál.

Amennyiben Jordan rákerül a sérültek listájára, akkor onnan valószínűleg Courtney Alexandert reaktiválják. A tehetséges másodéves játékos Jordan mellett nemigen jutott szóhoz, az utóbbi három meccsen már egy percet sem játszott - igaz, addig sem remekelt, amit 32 százalékos dobóteljesítménye is aláhúz.

Az 5 győzelem mellett 11 vereséggel álló Wizards előbb a texasi "hármasugrást" teljesíti - kedd: San Antonio (11-4), csütörtök: Dallas (12-6), szombat: Houston (7-10), majd jövő kedden Memphisben (4-12) fejezi be körútját. A papírforma négy vereséget ígér.

Jordan a szezon elején azt ígérte, mind a 82 alapszakaszbeli meccsen megpróbál pályára lépni. Tette ezt annak ellenére, hogy a felkészülés során állandóan sérülések hátráltatták, két bordája elrepedt, s mindkét térdében, valamint csuklójában is ízületi gyulladás alakult ki. Ez idáig fogait összeszorítva próbálta legyőzni a fájdalmat, de egy határon túl ez már neki sem megy.

Persze, ha doktor Hefferon csodát tenne...

Ch. Gáll András

Korábban: