Vágólapra másolva!
Bár egy kézilabda-mérkőzés 60 percig tart, a magyar női kézilabda-válogatott számára elég volt tíz is, hogy bebiztosítsa helyét a világbajnokság legjobb nyolc csapata között. A Kína elleni játék ugyan hagyott kívánnivalót maga után, csakúgy, mint a szerény, egygólos siker is, ám hogy jót is mondhassunk: utoljára 1995-ben vertük eggyel a legnépesebb ország válogatottját, s akkor meg sem álltunk a vb-ezüstig.

Nyolcaddöntő:
Magyarország - Kína 24-23 (11-13)
Trento, 200 néző, vezette: Arnaldsson, Vidarsson (izlandi)
Magyarország: Sugár - Balogh 3, Siti B. 1, Kindl, Farkas Á. 6/1, Pigniczki 2, Kirsner 4 - cserék: Pálinger (kapus), Borók 2, Pádár, Siti E. 4, Deli 2 Kína: Vang - Csao, Si 6, Csen 1, Liu 1, Csaj 7/1, Vu 4, cserék: Caj 2, Lung 2
Hétméteresek: 1/1, illetve 1/1
Kiállítások: 8, illetve 4 perc

Lehetett okunk a félelemre, hiszen nemcsak Kína eddigi remek teljesítménye, de Radulovics hiánya is ólomsúlyként nehezedett a válogatottra. A kapuban Sugár kezdett, és míg a magyar csapat a hatos vonalán védekezett, addig Kína egyfajta előretolt, rendkívül sok mozgást igénylő hatos fallal próbálta megzavarni a támadójátékot.

Eleinte sikeresen is tette, hiszen Farkas Ágnes mellé lőtt, Balogh és Borók ziccert hibázott, a másik oldalon azonban a gyors ellentámadásokra nem volt ellenszer. Az első magyar gólt Farkas lőtte, de a 9. percben, 6-2-es hátrányban - amikor már "kottából" hoztuk a lépéshibákat és a belemenéseket - Mocsai Lajos időt kért. "Ácsorog mindenki" - hangzott a kapitányi dörgedelem, de ahelyett, hogy használt volna a figyelmeztetés, Kína 8-2-re, majd 9-3-ra elhúzott. Ekkor Kirsner megrázta magát, a védekezés összeállt, és öt perc alatt varázsütésre 10-10-re mentettünk a menthetetlent. A félidőben ennek ellenére még az ázsiaiaknál maradt az előny (11-13).

A második játékrészt sajnos ugyanott folytatta a válogatott, ahol az előzőt abbahagyta. Csak a parádézó Sugár tartotta a lelket a csapatban, a Herz-FTC kapusa már-már a gravitációt meghazudtolva mozgott a kapuban, minden védhetőt megfogott, s még hozzátette a maga bravúrjait is. A 38. percben Farkas Ágnes hetesével (amely egyébként az első büntető volt) 14-14-re egyenlített a magyar gárda, ám a kínaiak az 50. percre 20-17-re ismét "elmentek".

Ekkor jött az aktuális félidei "öt perc csoda": Deli két átlövéssel, Pigniczki pedig egy lerohanással kiegyenlített, majd Balogh találatával az 54. percben először a vezetést is megszerezte a válogatott. Hihetetlen, de öt perc alatt 7-0-s szériát produkáltak Sitiék, így az már belefért, hogy az utolsó két percet 3-0-re elvesztették.

Gyakorlatilag 10 perces játékkal, 24-23-ra nyert Magyarország, és a csütörtöki negyeddöntőben már a minimális célkitűzést, a négybe kerülést teljesítheti.

Sugár Tímea, a válogatott kapusa, aki 44 százalékos teljesítménnyel védett: "A kínaiak nagyon jól lőttek, igaz, voltak olyan szakaszai a mérkőzésnek, amikor túlzottan is közel engedtük őket a kapuhoz."

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Régen játszottunk ázsiaiak ellen, így nagyon váratlanul ért minket a kínaiak védekezése. Az első félidőben számomra érthetetlen megilletődöttséggel játszottunk, rengeteget hibáztunk. Sorsdöntőnek bizonyult, hogy a második félidőben megtaláltuk a beállósunk igazi helyét, és bejött a végén a három lövővel való játékunk is."

Pincési László

Ajánlat:

A magyar válogatott kerete

Korábban:

Kína ellen már nem szabad hibázniuk női kéziseinknek