Vágólapra másolva!
Csütörtök éjszakára eldőlt, Magyarország nélkül folytatódnak az éremért zajló csatározások a 15. nőikézilabda-világbajnokságon. Mocsai Lajos tanítványai sima vereséget szenvedtek a viadal egyik esélyesévé előlépett oroszoktól, akik balszerencséjükre éppen a másik favorit, olimpiai bajnok dánokkal kerültek össze az elődöntőben.

Fotó: EPA
Karejevát nem tudták tartani a Mocsai-lányok

2000. december 13-án, az Európa-bajnokság csoportmérkőzősén már eldőlt, hogy a magyarok simán jutnak tovább, így Mocsai Lajos azt is megengedhette magának, hogy tartalékosan küldje pályára együttesét. Akkor Pádár Ildikó, Farkas Ágnes, Kökény Beatrix és Kántor Anikó csak a lelátón foglalt helyet, az együttesben pedig olyanok játszottak, mint az Eb-újonc Nagy Krisztina, Siti Eszter, vagy az akkor még támadó szerepkört betöltő Kindl Gabriella. Az oroszok nem taktikáztak, egyszerűen kikaptak: 17-12-es félidő után 26-19-re.

Pedig az a csapat nem sokban különbözött a mostanitól. A keretben ugyanúgy ott volt a két kapus, Alizar és Suslina, a mezőnyjátékosok közül Romenszkaja, Goncsarova, Bujanova, Bodnyeva, Ignacsenko, Poltorackaja, vagy az azon a találkozón éppen nem játszó Diadecsko vagy Karejeva. Úgy tűnik, egy év alatt a két csapat között 14 gól különbség lett: hét pluszról hét mínuszra estünk vissza.

Persze a statisztikákat vizsgálva kiderül, miért is vesztettünk. Döntőnek bizonyult a kapusok közötti különbség: amíg Pálinger (12,5) és Sugár (30) összesen 27 százalékkal védett (41 lövésből 11 hárítás), addig az ellenfélnél Suslina (43) és Bogdanova (30) a bombák 40 százalékát (15/38) hárította. Támadásban sem volt jobb a helyzet: a mi 45 százalékos hatékonyságunk szó szerint eltörpült az oroszok 64 százaléka mellett. Nem beszélve arról, hogy a három legeredményesebb játékos, Karejeva (8 gól), Csauszova (6) és Verakso (5) egyaránt 60 százalék fölött teljesített.

Az oroszok ellenfele az elődöntőben az a dán válogatott lesz, amely vért izzadt Ausztria ellen. Kiderült, az összeszoktatás nem mindig szükséges, legalább is ha olyan világklasszisról van szó, mint Ausra Fridrikas, aki egyszerűen kihagyta az edzőtábort, majd a csapat legjobbja lett. Dánia kapuját 14-szer terhelte meg, és jórészt neki köszönhető, hogy az első félidőben végig vezettek a "sógornők" (15-15). A mérkőzés a második játékrész első tíz percében dőlt el, amikor a dánok egy 5-1-es szériát produkálva megléptek (20-16) és innen már egyenes volt az út a 27-26-os sikerig.

A másik ágon a régi fényében tündöklő jugoszláv válogatott "lemosta" a pályáról a meglepetéscsapat Svédországot (32-18), köszönhetően az egyenletes teljesítménynek: Kolakovic és Savic 6-6, Damjanac és Petrovic 5-5 gólt vállalt. A másik összecsapáson Norvégia egy percig nem adta át a kezdeményezést a vb-ezüstérmes franciáknak, és bár Lejeune-ék az 51. percre 24-23-ra még felzárkóztak a hétgólos Rokne és a hatgólos Grini vezetésével a címvédő északiak magabiztosan nyertek 29-26-ra.

A helyosztók párosítása, szombat:

elődöntő:
Oroszország - Dánia (Trento, 20.30)
Norvégia - Jugoszlávia (Bolzano, 20.30)

Az 5-8. helyért:
Magyarország - Ausztria (Trento, 18)
Franciaország - Svédország (Bolzano, 18)