Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatottnak nem sikerült teljesítenie a minimális célkitűzést, és a hatodik helyen végzett az olaszországi világbajnokságon.

Az okokról Mocsai Lajos szövetségi kapitány a következőket mondta: "A keret tagjai idény közben csak nagyon keveset készülhettek együtt. Az is gond, hogy a légiósok egy része alig kap lehetőséget klubjában, míg a hazai bajnokságban messze nincs olyan hőfokú mérkőzés, mint amilyeneket a vb-n látni lehetett. Ráadásul kevés olyan játékos áll rendelkezésemre, aki támadni és védekezni egyaránt képes magas szinten. Ezzel párosult a sok sérülés, különösen Radulovics Bojana kiesése jelentett komoly problémát."

Általános tapasztalat volt a magyarokkal kapcsolatban, hogy a csapat teljesítménye az egész tornán hullámzott. Jó negyedórák után borzalmas, hibáktól hemzsegő percek következtek. A viszonylag gyengébb riválisokkal szemben ez elegendő volt a győzelemhez, de a komolyabbak ellen nem.

Már a rajt sem bizonyult könnyűnek: a csoportmeccsek nyitófordulójában Angola ellen nehéz győzelem született (24-23). Kongó nem okozott gondot (35-15), a spanyolok megszorongatták a gárdát (27-23), viszont a lelkes svédek jó hajrájuknak köszönhetően diadalmaskodtak ellene 30-29-re. A halvány románokkal szembeni tét nélküli összecsapáson 27-26-os győzelem született.

A nyolcaddöntőben következtek a mozgékony kínaiak, és ha nincs az utolsó remek tíz perc, akkor a keserű búcsú jutott volna osztályrészül a Mocsai-együttesnek (24-23).

A négy közé jutásért a későbbi aranyérmes oroszok viszont megállították a magyarokat. Ezen a találkozón csak az első félidő egyes rövid szakaszaiban játszott elfogadhatóan a csapat.

Az 5-8. helyért a remek kezdősorral, de gyenge cserékkel felvonuló osztrákokkal kellett mérkőzni. A rivális sokáig vezetett, de ahogy legjobbjai elfáradtak, esélye sem maradt a sikerre (36-33).

A zárónapon a franciák ellen fordított volt a szereposztás: a magyarok szinte végig irányítottak, majd az utolsó három és fél percben két kiállítás és három eladott labda megpecsételte sorsukat: 30-27 után egyetlen gólt sem dobtak, miközben négyet kaptak. Így maradt a csalódás és a hatodik hely, amelyet Mocsai reálisnak tart: "Úgy vélem, hogy a mostani erőviszonyoknak megfelel a végeredmény. Csak akkor léphetünk előre, pontosabban vissza a korábbi szintre, ha többet tudunk közösen készülni. A jövőben három-négy fiatalt mindenképpen szeretnék beépíteni a csapatba. Erre most a rövid felkészülési idő miatt nem volt lehetőségem."

A vb több meglepetést hozott: az Eb-második ukránok és a két évvel ezelőtti vb-negyedik románok a 16, a koreaiak pedig a 8 közé sem jutottak be.

Az olasz szervezők nem álltak mindig feladatuk magaslatán (pontatlan adatok, rossz eredmények, csúszós, sérülésveszélyes pályák, végül elmaradt a záróbankett). A helybéliek érdektelensége is kirívó volt. A három legjelentősebb olasz sportújság - a La Gazzetta dello Sport, a Corriere dello Sport és a Tuttosport - gyakorlatilag semmit sem írt a vb-ről, nem csoda, hogy jobbára a dán és norvég szurkolók mentek ki a csarnokokba. Csak a dél-tiroliak lapja, a Dolomiten szánt naponta egy-egy oldalt az eseménynek.

Ajánlat:

Oroszország nyerte a nőikézilabda-világbajnokságot

Korábban: