Vágólapra másolva!
Vjacseszlav Fetyiszov, az orosz jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya 22 játékost nevezett be a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i olimpiára.

Egyetlen üres hely maradt a keretben, mivel szeretné elérni, hogy a nemzetközi szövetség (IIHF) engedélyt adjon Jevgenyij Nabokov szereplésére. Az észak-amerikai profi liga (NHL) előző idényében a legjobb újoncnak választott kapus 19 évesen még védett a kazah junior nemzeti együttesben és hiába orosz állampolgár, az IIHF szabályai szerint a játékosok egész pályafutásuk során csak egyetlen ország válogatottjában léphetnek pályára.

Az orosz gárdában csak Jegor Podomackij játszik hazájában, a többiek (akik a mostani szezonban együtt összesen minimum 60 millió dollárt keresnek) az NHL-ből érkeznek.

Fetyiszovnak csak a Torontóban szereplő Alekszandr Mogilnij mondott nemet. Érdekesség, hogy az utóbbi két idényben, amikor a csatár még a New Jersey-t erősítette, akkor az egykori kiválóság az edzője volt.

A kapitány számít a 41 éves Igor Larionovra is, akivel még együtt játszott szovjet színekben.

A keret:

kapusok:
Habibulin (Tampa Bay), Podomackij (Jaroszlavl)

hátvédek:
Tverdovszkij (Anaheim), Kasparaitis (Pittsburgh), Juskevics (Toronto), Goncsar (Washington), Malahov (New York Rangers), B.Mironov (Chicago), Markov (Phoenix)

csatárok:
Fjodorov (Detroit), P. Bure (Florida), Jasin (New York Islanders), Kovaljov (Pittsburgh), Larionov (Detroit), V. Bure (Florida), Kozlov (Florida), Szamszonov (Boston), Zsamnov (Chicago), Nyikolisin (Washington), Kvasa (New York Islanders), Afinogenov (Buffalo), Kovalcsuk (Atlanta)