Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-NB I valamennyi szombati mérkőzése a hazai csapat győzelmét hozta.

Férfikosárlabda-NB I
Albacomp-UPC - Marso-Isobau Nyíregyházi KK 97-74 (22-10, 25-20, 24-19, 26-25)
Székesfehérvár, 1500 néző
vezette: Nagy L., Török
Albacomp: Boros (12/6), Antics (11/3), Williams (22/6), Báder (11), Sanni (10), csere: Góbi (14), Csirke (11/6), Bencze (4), Matus (2), Mihalics (-). Edző: Sterbenz László
Nyíregyháza: Ricks (16/3), Marcsenko (22/6), Mérész (12/6), Ecseri (5), Jeremenko-Kesztner (10), csere: Hutás (-), Herczku (7/3), Krivacsevics (2). Edző: Rezák László.
Kipontozódott: Bencze

Figyelembe véve, hogy a három vereséggel álló, hazai pályán hibátlan Albacomp a mindössze két győzelmet számláló Nyíregyházát fogadta, nem ez a meccs ígérte az új év első szenzációját. Persze, szenzáció csak ilyen párosításban születhet. A vendégek mestere, Rezák László reménykedett is valamiféle csodában, amit ő még csak meglepetésként aposztrofált, ám a látottak alapján valóban csoda lett volna.

Hiába tűnik a nevek alapján masszív csapatnak ugyanis a nyíregyházi, úgy tűnik, kulcsemberei képtelenek egyszerre jól játszani. A két orosz közül Marcsenko ezúttal szinte hátán vitte csapatát, a centiméterben és nevében is igen hosszú Konstantin Jeremenko-Kesztner viszont szinte elveszett a pályán, ami ilyen óriás esetében nem kis bravúr. Az amerikai Ricks jóformán csak mellé dobott az első félidőben, hogy aztán a második elején egyedül szórja a kosarakat - igaz, ezután visszatért korábbi önmagához. A többiek szorgos statisztákként próbáltak a légiósok kezére játszani, gyűrűre, talán Mérész kivételével, alig néztek. Így aztán az Albacomp úgy is könnyedén nyert, hogy játékát látva a legvadabb fantáziájú hazai szurkoló sem tudta a legjobb négy közé képzelni csapatát.

Bizony, elképesztő hibamennyiség tette alacsony színvonalúvá az évnyitó meccset. Hamar kiderült, hogy az egyéni képességeket tekintve jobban álló fehérváriaknak nem kell vért izzadniuk, szigorú és eredményes védekezésük már az első negyedben tíz pontnál nagyobb különbséghez vezetett, s ez így is maradt mindvégig. Támadásban viszont kevésbé voltak összeszedettek a hazaiak: Williamshez ragadt a labda, amikor kapta, de amikor adnia kellet volna, akkor is; Sanni kezdeti aktivitását tökéletes elszürkülés követte, és a fehérvári dobóforma sem idézte a legszebb napokat. Néhány gyors indítás, sikeres távoli kísérlet mégis azt eredményezte, hogy a második negyed közepén már huszonöt ponttal is vezetett az Alba. Sterbenz László ekkor, merőben szokatlan, ám érthető módon szinte teljes cseresorát pályára küldte - ilyesmi az utolsó percekben szokás, mármint a második félidőben. A Nyíregyháza dícséretére váljék, nem törődött bele a nagy zakóba, egy huszáros rohammal húsz pont alá "tornázta" a különbséget a szünetig.

Így zajlottak az események a folytatásban is: Ricks jó percei nyírségi, Williams és Csirke villanásai fehérvári "szakaszgyőzelmeket" hoztak, miközben lényegesen nem csökkent a csapatok közötti differencia. Forróbb hangulatú csak attól lett a játék, hogy Marcsenko a gyűrűn csimpaszkodva fenyegetőleg rúgott Báder felé, illetve Ricks egy ízben a játékvezetőt ijesztgette a labdával, mérgében egy be nem fújt fault miatt. Látványos kosarakra, szép játékra, komoly küzdelemre ezúttal hiába várt a publikum, vagyis ez volt az a meccs, melyen nem csak az eredményre, hanem kialakulásának körülményeire is igaz: semmi különös nem történt.

Falco KC Szombathely - ZTE Flextronics 70-58 (10-17, 16-14, 23-14, 21-13)
Szombathely, 1000 néző
vezette: Harsányi, Farkas.
Falco: Alexe (16/6), Dénes (1), Pankár (9/3), Wiley (19/3), Tarle (18). Csere: Henrik (3/3), Gráczer (4). Edző: Szrecso Szekulovics.
ZTE: Mavrenszki (5/3), Parker (14), Kámán (18/9), Mészáros (6) Reed (13). Csere: Szájer (-), Képli (2). Edző: Nicola Lazic.

A válogatott irányító, Kálmán László hiányát megérezvén nehéz mérkőzésen győzedelmeskedett a Szekulovics alakulat a szomszédvár ZTE gárdája felett. A támadások intenzitása és a végkifejletek, azaz a dobások pontatlansága okozta, hogy percek elteltével is még csupán 4-4-et mutatott az eredményjelző. Aztán a vendégek ébredtek korán, no nem kell fergeteges rohamokra gondolni, csupán ezúttal valamivel több "pattant" befelé. A sárga-feketéknek azonban nem ment, jelezvén ezt lejáró támadóidők, rossz kísérletek, eladott labdák, támadófaultok és technikai hiba reklamálásért.

12-25-ig bírt elhúzni a Lazic-legénység, ekkor azonban némi fordulat állt be a meccsen. Elkapta a fonalat a Falco, rendezte sorait Szekulovics, és Gráczer beállása is felettébb jó hatással volt a Falco játékára. A szervezettség meghozta az eredményét, továbbra sem jó játékkal, de ledolgozta hátrányát a szombathelyi csapat. A vezetést (2-0 után először) a harmadik negyed derekán tudták átvenni Wiley-ék, méghozzá az amerikai fiú vezetésével. Hamarosan az is kiderült, hogy mindez sorsdöntőnek bizonyult, lévén, hogy zsinórban szórták a pontokat a hazaiak, immáron tízpontos vezetésre szert téve.

A találkozó végkimenetele ezzel el is dőlt és ha nem is éppen közönségszórakoztató játékkal, de vezére nélkül (-13-ról +12-t produkálva!) nagyon fontos győzelmet aratott a Falco.

Szrecsko Szekulovics: - Óriási győzelem volt, Kálmán Laci nélkül. Hiányzik az irányító, hiszen így egészen más rendszerben kell játszanunk. Gratulálok játékosaimnak.

Nicola Lazic: - Ezt a mérkőzést mi veszítettük el, mivel a második félidőben rossz ritmusban, felfogásban játszottunk, emellett pedig gyenge volt a támadójátékunk is, nem beszélve a lepattanók után kapott sok kosárról.

Marc Körmend - Debreceni Vadkakasok 98-80 (31-12, 23-19, 21-25, 23-24)
Körmend, 2400 néző
vezette: Váradi, Márton.
Körmend: Németh (16/9), Zsebe (24/6), Trummer (14/12), Mujanovics (4), Edmonson (20/6). Csere: Toroman (5/3), Grebenár (13), Keresztes (-), Szlávik M. (-), Lóránt A. (2). Edző: Patonay Imre.
Debrecen: McDaniel (19/3), Halm (18/9), Ridl (16), Gémes (14), Rucker (11). Csere: Boldizsár (-), Ádám (3), Csaplár Nagy E. (-), Bacsa (-). Edző: Sterbenz Tamás.
kipontozódott: Toroman (40.)

Több csapat szakvezetése meg szokta fogalmazni egy-egy körmendi fellépés előtt, hogy a házigazdákat az elején kell megcsípni, mivel ha Némethék elkapják a fonalat, akkor nincs megállás. Nos, a Debreceni Vadkakasoknak mindez nem sikerült...

Úgy kezdett, ahogyan azt minden hazai drukker megálmodta: a negyedik percben már 18-4-re vezetett a Körmend, az a Debrecen ellen, amelyiktől mi tagadás, kicsit tartottak a Rába-partján. A sikeres hazai rohamok, Edmonson vezetésével, négy triplával megfűszerezve sokkolták a Vadkakasokat, akik a találkozó végéig nem is tudtak talpra állni. A különbség a kezdeti lendülethez képesti szolíd szinten tartása annak volt köszönhető, hogy Zsebe kivételével a piros-feketék jelentősen visszavettek a tempóból, "Baba" azonban megállíthatatlannak bizonyult, osztogatott, egy-egyezett, legszebb éveinek parádéját felidézvén, amiért természetesen nagyon hálás volt a közönség.

A vendéglátók győzelme gyorsan eldőlt, hiszen a hajdúságiakon nem látszott, hogy komoly erőfeszítéssel vagy okos taktikai húzásokkal próbálkoztak volna egy számukra kedvezőbb eredmény kicsikarása érdekében.

Patonay Imre: - Nem gondoltam volna... Két-három napi edzéssel a hátunk mögött egy félidő alatt eldöntöttük a mérkőzést. Erre nem számítottam.

Sterbenz Tamás: - Amíg öt tripla után kezdünk el védekezni, addig csak asszisztálni fogunk a Zsebe-show-hoz.

További eredmények:
Kaposvár - Dombóvár 94-73 (23-13, 23-21, 19-19, 29-20)
Atomerőmű - MAFC 92-86 (26-24, 26-22, 14-22, 26-18)

Korábban:

Idegenbeli kupameccsén győzött a Postás és az Atomerőmű

Somos Zoltán, Unger Tamás