Vágólapra másolva!
Idén a magyar férfi kézilabda-válogatott mutatkozott be elsőként a hazai közönségnek. Skaliczki László szövetségi kapitány együttese második félidei remek játékával múlta felül Törökországot a ceglédi világbajnoki előselejtezőn.

Vb-előselejtező, 2. csoport, 1. forduló:
Magyarország - Törökország 33-21(14-13)
Cegléd, 1000 néző
vezette: Boye, Jensen (mindkettő dán)
Magyarország: FAZEKAS - BENDÓ 6, NAGY L. 6, Budai 1, Décsi 1, PÁSZTOR 9 (1), Mezei 2. Csere: Szente (kapus), MOHÁCSI 6, Berta, Lendvai 2. Edző: Skaliczki László
A törökök legjobb dobói: Turan 4, Güder 6, Iszlamovics 3
Kiállítások: 6, illetve 6 perc
Hétméteresek: 3/1, illetve 2/2
Az eredmény alakulása: 8. perc: 2-3, 16. p.: 7-7, 25. p.: 12-10, 37. p.:19-13, 47. p.: 25-16, 55. p.: 30-18.

Mivel 1999 óta nem jutott ki a világbajnokságra válogatottunk, előselejtezőket kell játszania, első állomásaként a török nemzeti csapat volt az ellenfelük a zsúfolásig megtelt ceglédi sportcsarnokban. Hazai szempontból rosszul indult a két csapat első hivatalos összecsapása : Buday lövése olyan gyorsan vágódott ki a kapuból, hogy a dán bírók ezt nem vették észre, és továbbot intettek.

Ezután Décsi talált a vendégek kapujába, ám nem sokáig tartott a magyar öröm, mert Güder hamar egyenlített. Lehetett látni, hogy a törökök nem adják meg könnyen magukat, nagy elánnal játszottak, védekezésben pedig már a kilencesen fogadták a magyar lövőket. A 11. percig a törökök vezettek. A játékrész felét követően Mohácsi végre a pályaválasztónak szerzett előnyt, majd Pásztor kétgólosra növelte az előnyt, de a szívós törökök a nyomunkba eredtek és kiegyenlítettek. A ceglédi kedvenc, Bendó szerzett egy cundergólt, majd Nagy László lövése majdnem szétszaggatta a hálót, de a félidő lefújása előtt fél perccel Turan megint egalizálta az állást. A mieink vezető gólját egy szabaddobást követően Nagy lőtte a dudaszóval egyidőben, ezzel a minimális magyar előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Remek védekezéssel nyitotta a második félidőt a magyar válogatott, Fazekas olykor káprázatosan védett, míg a kontrákból Bendó és Pásztor tetszés szerint érte el góljait. A félidő első 10 percében eldőlt a meccs, hiszen a mieink 10 gólra léptek meg a padlóra került törököktől. Ezt követően válogatottunk szinte azt csinált amit akart, csak arra vigyázott, hogy tartsa a kétszámjegyű különbséget.

A két együttes szombaton 18 órától Ankarában újra megmérkőzik. A csoport tagja még Belgium és Olaszország. Csak az első helyezett jut tovább a júniusi playoff-párharcra, és annak győztese vehet részt a 2003. január 20. és február 2. közötti portugáliai vb-n.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Az első félidőben kicsit kapkodtunk. A nagy rohanásban aztán a törökök elfáradtak, és ahogy rendeztük a sorainkat, nem lehetett kérdéses a győzelem. Pásztor és Fazekas remekül játszott, de az egész csapattal elégedett vagyok."

Korábban:

Előselejteznek férfi kéziseink

Varga Csaba