Vágólapra másolva!
A nőikézilabda-világbajnokság után alig három héttel megkezdődik a nagy menetelés a nemzetközi kupaporondon is. A hét végén öt csapatunk is érdekelt lesz, közülük három dán ellenféllel szemben lép pályára.

A bajnok Dunaferr vasárnap a Bajnokok Ligája B csoportjának első fordulójában Dániába, a GOG Gudme otthonába látogat. A magyar együttesnél nincsen gond, mindenki egészséges, még a vb-n megsérült Bojana Radulovics is teljes értékű. Az ellenfélnél kisebb vérátömlesztés történt: decemberben ugyanis menesztették az addigi trénert, Morten Soubakot, akit az a Bent Nygaard váltott, aki a helyi sajtó munkatársai szerint fantasztikus tréner, mellesleg a férficsapat trénere is. A Gudme tavaly megnyerte a kupát, a bajnokságban pedig ezüstérmes lett, ám idén nem megy a csapatnak (csupán ötödik a bajnokságban), noha a legutóbb éppen a Viborg ellen ért el 26-26-os döntetlent. A csapatban négy holland légiós van, közülük három - Olga Assink, Natasja Burgers, Saskia Mulder - részt vett a világbajnokságon is. A csapat két dán válogatottat is foglalkoztat Ditte Andersen, valamint Rikke Horlykke személyében.

A Ferencváros a C csoportban a Hypót fogadja, s bár az előjelek biztatóak, Németh András vezetőedző a szerdai, Esztergom elleni bajnokit követően megjegyezte: a védekezésben kellene javulnia együttesének. Sugár Tímea kisebb könyöksérüléssel bajlódik, de ez nem lehet akadálya szereplésének. A vendég együttes sikerrel vette a héten Bécsben rendezett jubileumi tornát, így elméletileg nyugodtan készülhet a találkozóra. Balogh remekelt, Deli kissé visszafogott volt. Ami meglepetés: a Hypo nem rendelkezik balkezes átlövővel, és bár azon a poszton a jobbkezes világklasszis Tanja Logvin szerepel, a hiány a Fradinak előnyt jelenthet.

Az EHF-kupában a Cornexi szintén a skandináv országba látogat, csakhogy a fehérvári lányok az Ikastnál vendégeskednek. Annál az együttesnél, amelyben Siti Beáta is játszik - pontosabban nem gyakran játszik. A csapat remek formában van, előbb a dán kupa fináléjában elkalapálta a bajnok Viborgot, majd idegenben megverte Anja Andersen csapatát (Slagelse) és otthon győzött a Randers ellen is. A Cornexi ellen továbbjutást vár a vezetés, már csak azért is, mert Dániában nem bocsátottak meg még igazán a tavalyi, Napredak Krusevac elleni kiesést. A cél egyértelmű: megnyerni a sorozatot.

A Győr "csikócsapata" immáron Prox Beatrix nélkül - a változatosság kedvéért - szintén Dániában lép pályára, az ellenfél a Team Fox Nord Fredrikshavn csapata lesz. A hazaiaknál két magyar, a korábban a Fradinál és Fehérvárott is megfordult kapus Hoffmann Olga, valamint a Győrött nyáron egyszer már visszavonultatott Nagy Anikó a húzóember, rajtuk kívül a svéd válogatott Maidelene Olsson és a norvég szélső, Pia Harstad a sztár. A Fredrikshavn szintén jó sorozatot tudhat magáénak: utolsó két mérkőzésén győzött a Skovbakken és a Horsens ellen.

A KEK-ben a Debrecen két hazai mérkőzésen az azeri Garadagh Sement-Baku ellen meccsel, és a papírforma alapján kettős győzelemmel léphet tovább.

Bajnokok Ligája:
B csoport:
Bud. Brillant Podgorica - Milar L'Eliana Valencia (szombat, 18 óra)
GOG Gudme - Dunaferr SE (vasárnap, 16.15 óra)

C csoport:
Ferrobus KU Mislata - Viborg HK A/S (szombat, 18.30 óra)
Herz-FTC - Hypo Niederösterreich (vasárnap, 16 óra)

EHF-kupa:
Ikast Bording EH - Cornexi Alcoa (szombat, 16.15 óra)
Fox Team Nord Frederikshavn - Györi Graboplast ETO (vasárnap, 13 óra)

KEK:
Debrecen - Garadagh Sement-Baku (visszavágó, vasárnap, 13 óra)

Korábban:

Nehéz kupameccsek előtt nőikézi-csapataink

Pincési László