Vágólapra másolva!
Nagy hete volt a kaposvári férfi röplabdának: a bajnok Kométa jóvoltából tizennyolc év után újra eljutott magyar csapat európai kupa negyeddöntőjébe, Demeter Györgynek szombaton átadták az év edzője kitüntetést, az ünnepség után pedig szinte kiszerválta a gárda a rangadón a hazai Nyíregyházát. A folytatásra néhány napot várni kell, mert az Élcsapatok-kupájának sorsolását a hét végén tartják.

Nem ünnepelte magát a nyíregyházi győztes meccs után a Kométa-Kaposvár férfiröplabda-bajnokcsapata, pedig lett volna ok a vigalomra. Olyan sorozatban van a gárda, amire rég volt példa. Csaknem két évtizede egyetlenegyszer sem sikerült a kontinens legjobbjai közé kerülniük kupaindulóinknak, most pedig vége a tizennyolc éves böjtnek, hiszen az Élcsapatok-kupájában a szerdai, utolsó meccstől függetlenül - a második helyen álló ukrán Cserkaszi lesz idegenben az ellenfél - már csoportelső, és várhatja a szombati sorsolást.

"A nyolc közé kerülés valóban nagy eredmény" - mondta Demeter György, akit az év edzője címmel tüntettek ki, s az elismerést a szombati rangadó előtt vehette át. "Nagy örömöt is váltott ki, de senki ne higgye, hogy már a menők közé tartozunk.A csapatom fegyelmezett röplabdájának, a játék iránti alázatának, a kitartásának és a szorgalmának köszönheti az eredményeket, no és a vezetőink türelmének. Mert, ha nem ilyen toleránsak a klubvezetők, talán soha nem jutunk el eddig, egyik napról a másikra ugyanis képtelenség felzárkózni. A röplabda nálunk szegény sportág, s ha a klubvezetők és a támogatók netán kapkodni kezdenek az első kudarcok után, akkor nincs folytatás." - tette hozzá a tréner.

Demeter arra is figyelmeztet, hogy akkor szokott érkezni a pofon, amikor az ember elbizakodott: "Kétségtelen, szép sorozaton vagyunk túl, le a kalappal a játékosaim előtt - mondta -, de a sikereket csak megfeszített munkával tudtuk elérni, s ez a járható út a jövőben is. A Dunaferr kecskeméti botlása után nagyon akartunk győzni Nyíregyházán, s meg is nyertük a rangadót, visszavettük az elsőséget. Február másodikán tehát a dunaújvárosiak elleni meccsen dőlhet el az alapszakasz elsősége, ami fontos a folytatást illetően. Sajnos, a Magyar Kupában nehéz ágon vagyunk, s szombaton megismerhetjük újabb európai ellenfelünket is, tehát egy pillanatra sem szabad leengedni."

Kaposvárott azt tartják, hogy a csapat képes lehet az elődöntőbe jutni az Élcsapatok-kupájában, ami már tényleg nagy nemzetközi siker lenne. "Nem vagyunk gyengébbek a többieknél - mondta az edző -, de jobbak sem, tehát minden lehetséges. Viszont tény, hogy a négy közé kerüléssel a magyar röplabdának is szolgálatot tennénk, ugyanis az új bajnok akkor már a legtekintélyesebb kupában, a bajnokcsapatok között indulhatna az ősszel."

Már, ha bírja anyagilag, hiszen a Bajnokok Ligájába nem elég eljutni, kemény pénzügyi feltételei is vannak a nevezésnek. Az idén még az Élcsapatok-kupájának legjobbja, a címvédő portugál Espinho sem tudta vállalni ezeket, így ismét a "második vonalban" indult. "A portugál csapat külön klasszist képvisel, s persze már szintén a nyolc között van - tért vissza a kupafolytatásra Demeter György -, de a többiektől nem szabad megijednünk."

A játékosai fizetéséről, prémiumáról azt tartja a szakember, hogy vannak helyek az országban, ahol az övékénél szerényebb teljesítményért is jóval többet ígérnek. Dávid, Bánhegyi, Gelencsér, Grózer, Bozó, Geiger, a légiósok, Cutino, Vang Csi és a többiek nem is foglalkoznak ezzel. "Az a szerencsénk, hogy a kaposvári vezetők a pénz tekintetében is mértéktartóak" - mondta az edző. "Tudjuk, hol a helyünk, s amit ígérnek, azt meg is kapjuk. Nem mondom, halljuk mi is, hogy itt meg ott több pénzről van szó, mint nálunk, ám nekünk még sosem kellett reklamálnunk, hogy elmaradt a fizetés. A stabilitás minden szempontból nélkülözhetetlen, s jó építeni rá."

Katona Horváth János