Vágólapra másolva!
Bécsben elkészítették a nemzetközi nőikézilabda-kupák sorsolását. A KEK-ben a Debrecen a német Bayer Leverkusennel, az EHF-kupában a Győr a görög Anagenniszi Artasszal mérkőzik meg a legjobb nyolc közé jutásért.

A DVSC-Valdor bakui ellenfele után német csapatot, mégpedig a nagy múltú, de mostanra kissé "megfakult" TSV Bayer 04 Leverkusent kapta ellenfélül. A 12-szeres német bajnok és hétszeres kupagyőztes utoljára 1991-ben örülhetett nagy sikernek, akkor német kupát nyert. A bajnokságban viszont már 15 éve nem nyertek aranyat.

Az együttes jelenleg a 14 csapatos bajnokság 10. helyén áll, igaz a Német Kézilabda Szövetség korábban - hamis okmányokkal való visszaélés miatt - hat pontot elvett a leverkuseniektől. A gárda KEK előző fordulójában a bosnyák Jedinstvo Tuzla ellen mérkőzött, és kettős győzelemmel (35-24, 38-18) jutott tovább.

A csapat keretét tekintve nagyon erős, csupán öt olyan játékosa van, aki még nem szerepelt a válogatottban, igaz koruknál fogva jelenleg is a korosztályos nemzeti csapatot erősítik. A légiósok közül a jugoszláv Jelena Sztojanovic, az osztrák Stephanie Offenböck és a cseh Petra Cumplova érdemel említést, de a csapat tagja a 144-szeres német válogatott Kathrin Blacha is.

A hajdúságiak helyzetét nehezíti, hogy a visszavágót idegenben kell megvívniuk

A Leverkusen kerete
kapusok: Debbie Klijn (30-szoros holland válogatott), Clara Woltering (német junior)
mezőnyjátékosok: Martine Hekman (150-szeres holland), Jelena Sztojanovic (15-szörös jugoszláv junior), Viktoria Jux (német junior), Yvonne Karrasch (29-szeres német), Tessa Wienstroer (német junior), Stephanie Ofenböck (109-szeres osztrák), Anne Müller (német junior), Anna Disselhoff (német junior), Kathrin Blacha (144-szeres német), Lyn Byl (5-szörös német.), Nadine Krause (német junior), Sybille Gruner (138-szoros német), Petra Cumplová (177-szeres cseh), Koraljka Mellage (6-szoros német)

Első látásra könnyebb a helyzete a Győr csapatának, ám nem szabad lebecsülni a görög Annageniszi Artasz együttesét. Ugyan a görög kézilabda nem túl erős, de az Artasz egészen tavalyig állandó résztvevője volt a Bajnokok Ligájának, még ha nem is sikerült nagy eredményt elérnie. Idén azonban a selejtezőben a spanyol Ferrobus Mislata búcsúztatta (32-24, 34-28). Kiesve az EHF-kupába az előző fordulóban a szlovén Degro Piran csapatát verték kétszer is (24-16, 29-25) a görögök. A gárda két legjobbja - a görög válogatott erősségei - Gkolia, illetve Golubuva, aki a Pirin elleni találkozókon 13 gólt szerzett,

Az első mérkőzést mindkét kupában február 16-án vagy 17-én, a második összecsapást pedig egy héttel később rendezik.

Pincési László