Vágólapra másolva!
Nem véletlenül keres annyit, mint legjobb játékosai David J. Stern, az NBA lassan két évtizede hivatalban lévő igazgatója. A liga elsőszámú embere hosszas tárgyalássorozat után nyélbe ütötte a liga történetének legzsírosabb tévéjogdíj-szerződését, amely 2002 nyarán lép érvénybe, és az azt követő hat szezonban összesen 4,7 milliárd dollárt (1300 milliárd forint) hoz az NBA konyhájára.

Az ABC, az ESPN, a TNT és egy új - még meg nem nevezett - országos sport-kábeltévé hálózat - melynek az NBA és az AOL Time Warner a közös tulajdonosa - közvetíti a 2002-2003-as évadtól hat szezonon át az NBA mérkőzéseit, az alábbi megoszlásban:

ABC
NBA-döntő, plusz öt további playoff-mérkőzés, valamint 15 találkozó az alapszakaszból, vasárnap délutánonként. Ezen kívül az NBA Inside Stuff (NBA-belülről) című magazinműsor.

ESPN/ESPN2
A kettő közül az egyik főcsoport-döntőt közvetít, kizárólagos joggal. Továbbá: az első két playoff-körből maximum 22 mérkőzés, 75 alapszakasz-meccs, egy-egy meccs szerdánként, péntekenként kettő, ünnepi meccsek, NBA-draft, draft-előzetes.

TNT
Az egyik főcsoport-elődöntő sorozat, a másik főcsoport-döntő, kizárólagos joggal. Az NBA All-Star mérkőzés, az NBA All-Star szombat, maximum 45 mérkőzés a playoff első két köréből, 52 összecsapás az alapszakaszból, ebből 48 kettős meccs, csütörtökönként.

AOL Time Warner/NBA network
Maximum két playoff-meccs, 96 alapszakasz-mérkőzés.

Az ABC és az ESPN együttvéve 2,4 milliárdot fizet a jogokért hat szezonra elosztva, a Turner (TNT) évi 385 millióért részesedik az üzletből. A 29 NBA-csapat jobban jár: a júniusban lejáró jelen szerződésből minden klub évi 23 millió dollárt (6,325 milliárd forint) kapott, nyártól évente és csapatonként 27 millió dollár (7,425 milliárd forint) a kvóta.

Az eddigi fő közvetítő, az NBC 12 év után most először maradt ki a buliból.

"Most először fordul elő, hogy egyazon tévécsatorna egyidejűleg mind a négy főbb amerikai profi csapatsport, a kosárlabda, a hoki, a baseball és az amerikaifutball ligameccseit közvetíti" - jelentette ki büszkén George Bodenheimer, az ESPN elnöke.