Vágólapra másolva!
Péntektől hat helyszínen kezdetét veszi az 5. férfikézilabda Európa-bajnokság, amelynek házigazdája ezúttal a címvédő és nagy esélyes Svédország lesz. A magyar válogatott sorozatban másodszor nem tudta kvalifikálni magát az eseményre.

Fotó: REUTERS
Wislanderék otthon tarthatják a trófeát

Napokkal az 5. férfikézilabda Európa-bajnokság megkezdése előtt garantált a pénzügyi siker. Egyrészt az Euro2002 küzdelmeit 30 országban közvetítik majd (közte Magyarországon is a Sport1 jóvoltából), másrészt a jegyek nyolcvan százalékát elővételben eladták (az elődöntőre és a döntőre például már július környékén elfogytak a tikettek), azaz a szervezők számításai szerint a hat helyszínen 330 ezren láthatják élőben az eseményt. A szervezőknek nagy problémát okoz az is, hogy még a sajtó részéről sem számoltak ekkora érdeklődéssel. Az előre tervezett 300-400 újságíró helyett több mint 600-an akkreditáltatták magukat, ami önmagában is rekord.

Ami másnak öröm, az nekünk magyaroknak bánat. Magyarország 1998 után sorozatban másodszor nem tudta kvalifikálni magát a kontinensviadalra, pedig a három évvel ezelőtti, Szlovénia elleni fiaskóhoz képest sokkal könnyebb ellenféllel kellett megküzdeni a selejtezőben. Svájc csapata ugyanis minden, csak nem világverő együttes. Ennek megfelelően az idegenbeli 22-21-es vereség "simán belefért" az elképzelésekbe, mondván: otthon egygólos hátrányt le lehet dolgozni. Sajnos, a nyíregyházi visszavágón csak ehhez tartotta magát Hajdu János csapata. Két perccel a mérkőzés vége előtt Mohácsi büntetőjével még továbbjutásra állt Magyarország, ám az emberelőnyben játszó vendégek 12 másodperccel a találkozó vége előtt Kostadinovich révén 25-24-ra alakították a végeredményt. Magyarország győzött, de idegenben lőtt több góllal Svájc jutott ki az Eb-re. Persze, nem csupán Magyarország járt pórul, kiesett például az öreg Manaszkovot is mozgósító macedón válogatott (Izrael ellen 52-48-cal) és az Eb-8. norvég együttes (Lengyelország ellen 56-52-vel).

Ami magát a kontinensviadalt illeti: első alkalommal fordul elő, hogy nem 12, hanem 16 csapat vesz részt rajta. A lebonyolítás egyszerű: a négy négyfős csoportban a körmérkőzéseket követően az első 3 helyezett továbbjut, és magával viszi az eredményeket a középdöntőbe. Ott két hatos csoportban még három összecsapás vár az együttesekre, ezt követi a legjobb négy elődöntője, majd a döntő.

A csoport: svéd önbizalom

Az A csoportban egyértelműnek tűnik a helyzet, hiszen a házigazda svédeket senki nem állíthatja meg. Bengt Johansson szövetségi kapitány egyértelmű verdiktet fogalmazott meg: "Mi vagyunk a címvédők, remek a csapat, így csak az aranyérem az elfogadható! Profik vagyunk, az átlagéletkorunk 30 év - minden összeállt, hogy bizonyítsunk a világnak."

Svédország az utóbbi évtizedben szintén káprázatos eredményeket ért el. Ötször nyert aranyérmet (1990: vb; 1994, 1998 és 2000: Eb; 1999: vb), ötször ezüstöt (1992, 1996, 2000: olimpia; 1997, 2001: vb), kétszer bronzot (1993 és 1995: vb). Az utóbbi tíz évben a svédek csak az 1996-os Eb-n nem szereztek érmet, akkor negyedikek lettek. Szövetségi kapitányuk, az 58 éves Bengt Johansson 1988-tól áll a válogatott élén, és eddig csak egy álma nem teljesült, tanítványai nem nyertek olimpiát. A keretben még mindig található öt olyan játékos, aki tagja volt az 1990-es világbajnok együttesnek: a kapus Tomas Svensson (Barcelona) mellett Magnus Wislander (Kiel), Staffan Olsson (Kiel), Ola Lindgren (Nordhorn) és Magnus Andersson (Drott). És hogy ki lehet a legnagyobb rivális? Johansson csak Oroszországtól, Spanyolországtól és Jugoszláviától fél.

Ukrajna ismeretlen, eddig hétszer próbálkozott különböző világeseményekre való kijutással, de csupán a két évvel ezelőtti Eb-re tudta először kvalifikálni magát. Ott utolsó lett, ám a tavalyi vb-n már a 7. helyen zárt. Vladiszlav Ciganok együttese az 1997-es junior vb-ezüstérmes gárdára épül, kulcsjátékosai a Zaporozsjéből kerülnek ki Vitalij Nat, Vjacseszlav Lochman és Oleg Velikij személyében. A legjobbjuk, Jurij Koszteckij az Elektromosban játszott sokáig, most a portugál Braga kézilabdázója.

Húsz évvel korábban Lengyelország bronzérmes volt a világbajnokságon, ám 1990 óta most sikerült először kvalifikálni a magát komoly világversenyre. Ráadásul az Eb-8. Norvégiát búcsúztatta a Bogdan Zajaczkowski-legénység, és a tréner nem titkolja, Svédországban is meglepetésre készül. A csapat legjobbja Jacek Bedzikowski, Grzegorz Gowin, Grzegorz Tkaczyk és Marcin Lijewski.

Csehország - még Csehszlovákiaként - korábban a világ vezető kézilabda-hatalmai közé tartozott (1967-ben például világbajnok volt), de az utóbbi időben egy vb-9. és egy Eb-10. helyen kívül mást nem tudtak felmutatni. Egy éve azonban Vladimir Haber vezetésével ismét fellángolt a csapat, amelyben Martin Setlik, Vladimir Suma, Jan Filip és Jan Stochl a húzóember.

B csoport: orosz veteránok

A kézilabda Dennis Rodmanje, a német Stefan Kretzschmar

Dánia az elmúlt évekhez képest új, fiatal csapattal vág neki az Eb-nek, ráadásul balszerencséjére a világ egyik legjobb balszélsője, Nicolai Jacobsen sérült, nem is vehet részt a viadalon. Torben Winther edző mindenesetre arra a 21 éven aluli korosztályra épít, amellyel egykoron aranyérmes volt. A válogatott számít arra is, hogy a skandináv szemlélet miatt nemcsak a dán, de a svéd szurkolók biztatását is élvezheti.

Az utolsó hely elkerüléséért Portugália és Izrael vív majd nagy csatát. Kétségtelen, előbbinek van több rutinja, hiszen a legutóbbi Európa-bajnokságon a 7. helyet szerezte meg a válogatott. Javier Garcia Cuesta szövetségi kapitány igazi világvándor, Spanyolország, Amerika és Egyiptom után ezúttal a portugál kispadot választotta. Izrael jelenléte meglepetés, főleg, mert Macedóniát győzte le a selejtezőben. A csapat legjobb játékosa Sahar Haber és Avigdor Resch, edzője Slomo Hoffman.

C csoport: Dusebajev nélkül

Spanyolország esélyeit nem lehet kétségbe vonni, noha legjobbja, a tadzsik származású Talant Dusebajev hiányzik majd a kontinensviadalról. A spanyolok dühösek is a világklasszis irányítóra, hiszen a szezont végigjátszotta, és éppen az Eb-re időzítette térdműtétjét. Ráadásul César Argiles kapitánynak szembesülnie kellett azzal is, hogy kulcsjátékosai közül Chepkin és Masip sem játszik. Jó jel viszont, hogy egy hete egy góllal legyőzték Oroszországot.

Az izlandi együttes egyénileg remekül képzett játékosokból áll, legjobbjuk a két átlövő, Patrekur Johannesson (TUSEM Essen) és Olafur Stefansson (SC Magedburg). Szakemberek szerint, ha mindketten átlagon felülit nyújtanak, akkor Gudmundur Gudmundsson csaptával is számolni kell.

Svájc és Szlovénia esélytelennek tűnik, noha előbbi (hú, de tudjuk!) selejtezőn keresztül jutott be és Marc Baumgartner (TBV Lemgo), valamint a balszélső Carlos Lima (Adémar Léon) jóvoltából két klasszist is fel tud mutatni. Arno Ehret együttesének több sansza van, mint kollégája, Matjaz Tominec formációjának.

D csoport: halálnégyes

Fotó: REUTERS
A francia válogatott Becsületrendet kapott a vb-győzelme után (a képen Chirac elnök és Jackson Richardson)

A németek ugyan csak a 9. helyen zártak a legutóbbi kontinensviadalon és nyolcadikak lettek a tavalyi vb-n, ennek ellenére Heiner Brandt csapatát hiba lenne leírni. Visszatért az együttesbe a 211 cm magas Volker Zerbe (TBV Lemgo), aki a másik két nagy "öreggel", Christian Schwarzerrel (TBV Lemgo) és Klaus-Dieter Petersennel (THW Kiel) plusz a divatdiktátornak nem nevezhető Stefan Kretzschmarral akár az éremszerzésre és képes lehet.

Fiatal együttessel érkezett a 60 esztendős horvát kapitány, Josip Milkovic is, akinek keretében olyan ismerősöket találhatunk, mint a Fotex Veszprém két sztárja, Bozidar Jovic és Mirza Dzomba, illetve a két gólzsák, Slavko Goluza (Metkovic Jambo) és Zvonimir Bilic (Valencia).

Jugoszláviát a legendás Zoran Zivkovic, München olimpiai bajnoka irányítja és ha arra gondolunk, hogy olyan játékosai vannak, mint a Fotex kapusa, Sterbik Árpád, a világ legjobbjának választott Dragan Skrbic vagy a félelmetes átlövő, Nenad Perunicic, akkor érthető, miért is bíznak a plávik a továbblépésben.

A csoport nagy esélyese a világbajnok francia válogatott, amelynek szakvezetője, Claude Onesta egyelőre csak 14 játékost nevezett a lehetséges 16 helyett. A csapat két ásza, Cedric Burdet és Guillaume Gille ugyanis sérült egyelőre, így Onesta a legvégsőkig kivár, hátha felépülnek. A keret tagja viszont 1995 legjobb kézilabdázója, Jackson Richardson (Portland San Antonio), valamint Daniel Narcisse (Chambéry) és Patrick Cazal (Bidasoa Irun).

Pincési László

Ajánlat: