Vágólapra másolva!
Január végén lejár a határidő, ameddig Magyarország - egyetlen jelentkezőként - benyújthatja pályázatát a 2004-es női kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogára. A magyar szövetség már elküldte a szükséges anyagokat, csupán a majdnem egymilliárdos kormánygarancia és a Magyar Televízió ígérvénye hiányzik.

Nehéz helyzetbe került az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), amikor nem akadt érdemleges érdeklődő a 2004-es női Európa-bajnokság rendezési joga iránt. A magyar szövetség először a 2004-es férfi Eb iránt érdeklődött, aztán anyagi és szakmai garanciák hiányára hivatkozva visszalépett.

Az EHF október végén kereste meg a magyar szövetséget, hogy felkérje, pályázzon inkább a női kontinensviadalra. Egy hónappal később az MKSZ elnöksége, a sportminiszterrel folytatott tárgyalások és az előzetes pénzügyi kalkulációk elkészítése után úgy döntött, vállalja az Eb-rendezést. A pályázati anyag leadásának határideje január 31-e, s mint Sinka László főtitkártól megtudtuk, a szövetség a rendezés szakmai feltételeit rögzítő dokumentumokat a napokban elküldte az EHF bécsi központjába.

Hamarosan inspektor érkezik Magyarországra, az ő feladata lesz a felajánlott helyszínek, csarnokok és szálláshelyek értékelése. A magyar szövetség Szegeden, Nyíregyházán, Zalaegerszegen és Pécsen rendezné a csoportmeccseket, Debrecenben és Győrött a középdöntőket, míg a helyosztóknak az új budapesti sportcsarnok adna otthont.

Ez az elképzelés egyelőre ellenkezik az EHF szabályával, amely öt helyszínt ír elő, de a viszonylag kis távolságok miatt elképzelhető, hogy a rendezési jog elnyerése esetén lehetőség lesz hét város bevonására.

"Jogos az EHF korlátozása is" - mondta Sinka László ", hiszen speciális borításon játsszák a meccseket, azt akkor át kéne telepíteni, nem beszélve a televíziós berendezésekről, ráadásul több ország már saját stúdiókat rendez be a csarnokokban, azokat így kétszer kellene költöztetni."

Erről persze lehet majd egyezkedni azután is, ha az EHF júniusi, salzburgi kongresszusán Magyarországnak ítéli a rendezési jogot.

Ehhez először még a hónap végéig be kell mutatni a rendezésről szóló kormánygaranciát. Egyelőre azonban nem született meg a tervezett rendezési költségek kétszereséről, azaz mintegy kilencszázmillió forintról szóló dokumentum. Sőt külön garancia kell arra is, hogy a Magyar Televízió a torna valamennyi mérkőzéséről a külföldi tévétársaságok által átvehető közvetítést készít, s noha január végéig kellene ezt is átadni, még hiányzik a végső megoldás.

A magyar pályázatnak nincs vetélytársa, így akár könnyedén is lehetne venni a határidőt, csakhogy a két garancia nélkül érvénytelen a pályázat, s a norvég szövetség már levelet küldött az EHF végrehajtó bizottság tagjainak, jelezve, ha más alkalmas jelentkező nem akad, készen áll az Eb megrendezésére.