Vágólapra másolva!
A férfivízilabda-Magyar Kupában a Ferencváros tizenkilenc góllal verte a házigazda, másodosztályú Békéscsabát a nyolc közé jutásért rendezett első találkozón.

Magyar Kupa, a nyolc közé jutásért, első találkozó:
Békéscsaba VSC - Ferencváros 2-21 (0-6, 0-5, 1-6, 1-4)
Békéscsaba, 200 néző
vezette: dr. Fekete, Oravecz
Békéscsaba: DR. MÁTÉ - LUKÁCSI 1, Ludányi, dr. Szlávik, Dávid, Latorczai, Laczó P. Csere: Pásztor A., Borsos, Berki D., Méhes 1, Balázs, Puha, Laczó Gy. (kapus). Játékos edző: dr. Szlávik Győző
Ferencváros: Bíró - Katonás 3 (1), Lehmann 1, NYÉKI 3, TÓTH L. 4, Tiba 2, HOSNYÁNSZKY 3. Csere: Takács, Szirányi, Paján 1, Fábián 1, Babat 3, Vogel, Baksa (kapus). Edző: Gyöngyösi András
Gól emberelőnyből: 5/1, illetve 8/3
Négyméteres: -, illetve 1/1

A békéscsabaiak a hazai bajnokságban a második vonal végén tanyáznak, teljesen amatőr csapat, a saját hobbijuk végett járnak edzésekre, munka, illetve egyetemi és középiskolai tanulmányok mellett. A Ferencváros valamennyi tagja ízig-vérig profi. Így aztán nem csoda, hogy a mérkőzés első felében a vendégek számolatlanul lőtték a gólokat. Akiknek becsületére, komplett csapattal érkeztek - egyedül a jugoszláv légiós, Sostar kapott felmentést a "kirándulás" alól - és egyáltalán nem nézték le ellenfelüket. Gyöngyösi András edző tanítványai úgy vélték, ha kellő komolysággal igyekeznek bemutatni tudásuk legjavát, az nemcsak ellenfelük javára szolgál, mint tanulság, hanem további hírverése a sportágnak e tájon is.

Tízenkét gólig egyoldalúan folyt a küzdelem, ugyanis csak ezután szerezte meg első találatát a hazai csapat a mindössze 16 esztendős és három-négy éve vízilabdázó Méhes révén. Ezt a találatot óriási ováció és hosszan tartó taps fogadta. Szívvel-lélekkel küzdött a Békéscsaba, Máté kapus nem egy ziccert megfogott, s ha nem így lett volna, még nagyobb arányú lett volna a Ferencváros győzelme. De végül is fejet kellett hajtaniuk a nagyobb tudás előtt, s a papírforma-eredmény egy pillanatig sem volt veszélyben.

Dr. Szlávik Győző: - Nagy élmény volt játszani a Ferencváros ellen. A csapatok közötti különbség eddig sem volt kétséges. De az tény, hogy a ferencvárosi vízilabdázóknak ez a szakmája, mi pedig amatőrök vagyunk.

Gyöngyösi András: - Jó lenne, ha Békéscsabának és további más vidéki városoknak is lenne első osztályú vízilabdacsapatuk.

További eredmények:
Szolnok - OSC 9-9 (2-3, 2-2, 1-3, 4-1)
Neptun SC - Pécs 8-6 (2-2, 4-2, 0-1, 2-1)
Eger - Tatabánya 11-6 (1-1, 5-3, 3-0, 2-2)
Szentes - Szeged 8-5 (1-1, 3-2, 3-1, 1-1)
KSI - Kecskemét 6-8 (0-2, 1-2, 3-2, 2-2)

A visszavágókat vasárnap rendezik. A BVSC-Honvéd és a Vasas-Újpest párharcok két találkozóját az érintett csapatok nemzetközi kupamérkőzései miatt szerdán és csütörtökön játsszák.

Jávor Péter