Vágólapra másolva!
A Fotex-Veszprém győzött a férfikézilabda-NB I 20. fordulójának rangadóján a Pick-Szeged ellen, és ezzel a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül megnyerte az alapszakaszt. A Pécs Orosháza felett aratott győzelme azt jelenti, hogy Szentéék a felsőházban küzdhetnek a továbbiakban. 

Férfikézilabda-NB I, alapszakasz, 20. forduló
Pick-Szeged - Fotex-Veszprém 27-28 (14-13)
Szeged: 4500 néző
vezette: Oláh, Szelecz
Szeged: Ivanov - Berta, Laluska 2, Doros 1, BUDAY 8/3, Eklemovic 3, MATIC 4. Csere: Fekete (kapus), Bajusz 7/4, Mezei 1, Dr. Oszlánczi 1, Bécsi, Németh. Edző: Dragan Djukic
Veszprém: Sterbik - Gulyás 2, SZARACSEVICS 8/5, ÉLES 4, Jovic 3, Diaz 2, Pásztor 2. Csere: FAZEKAS (kapus), IVÁNCSIK 4, ZSIGMOND 3, Gál, Csoknyai, Tóth, Pérez. Edző: Zdravko Zovko
hétméteresek: 12/7 illetve 5/5
kiállítások: 14, illetve 12 perc

Napok óta a meccs lázában égett Szeged városa. A mérkőzés napján már ki sem nyitották a pénztárakat, lévén, minden jegy elkelt a nagy rangadóra. A szegedi színekért rajongók közül többen abban bíztak, hogy a sikeres BL menetelés sokat kivett a veszprémi idősödő sztárjaiból.

A zsúfolásig megtelt lelátók előtt a vártak szerint alakult a meccs eleje. A Pick fantasztikusan pattogott, Matic labdát lopott, majd Doros, Bajusz és ismét Matic talált be a nem túl acélosan védő Sterbik hálójába, amire csak a 41 éves horvát világklasszis "Szara Papa" válaszolt a büntető vonalról.

Zovko edző lehívta a "jugó" válogatott kapusát, s a hazai válogatottat küldte a helyére. Ez olyannyira bejött, hogy a 19. percben már a Veszprém vezetett 11-10-re. A félidő hajrája azonban a hazaiaké volt, akik Bajusz és Buday vezérletével megfordították az állást, s Eklemovic bravúrgóljával előnnyel vonulhattak az öltözőbe.

A fordulás azután egyben fordulatot is hozott. A vendégek megszilárdították a védelmüket, ráadásul a "jó szívű" játékvezetők nem zavarták le az ismét ámokfutást rendező Gál Gyulát, s így a hazaiak támadásai rendre fennakadtak a veszprémi falon. Ha mégis sikerült túlkerülniük Csoknyaiékon, ott volt még Fazekas, Aki "fogott, mint a zöldfesték". Ugyanez nem mondható el a két szegedi kapusról, Ivanovról és Feketéről, bár nekik is voltak villanásaik, de ez csak arra volt elég, hogy szűkítsék a különbséget.

Djukic edző mindent megpróbált a három-kettő-egyes zónától a kettős emberfogásig, de mindig volt egy-egy rosszul befejezett támadása a fiainak, így a relatíve jó védekezésük sem ért sokat. Bár a végén Buday mindent megpróbált, nem bírta magával vinni a többieket.

A több kiváló egyéni teljesítményt nyújtó vendégek, ha minimális különbséggel is, de megérdemelten nyerték az izgalmas csúcstalálkozót.

A két játékvezető megpróbálta legjobb tudása szerint vezetni a találkozót, s ez többé-kevésbé sikerült is. Ha a bajnokság hátralévő hét rangadóján hasonlóan pártatlan bíráskodás lesz, akkor még mindhárom élcsapatunk előtt nyitva áll az "aranykapu".

Dragan Djukic: "A meccs nagy részében mi voltunk a jobbak, de volt a második félidő közepén egy komoly üresjáratunk, amikor ziccereket, büntetőket hagytunk ki. Nem először döntik el a bírók a meccset. Szeretnénk egyszer mi is olyan esélyt kapni, mint a Fotex. A kapusok terén voltak erősebbek a vendégek."

Zdravko Zovko: "A kezdeti bizonytalanság után rendeztük a védekezésünket, Fazekas Nándi pedig magas szinten védett. Ma több győzelemre képes játékossal rendelkeztünk. Ez a meccs most fontosabb volt, mint a Pamplona elleni elődöntő, mert egy lépéssel közelebb kerültünk a bajnoki címhez. Az alapszakasz már megvan."

Diacell-Pécsi KK - Orosháza 23-22 (10-8)
Pécs, 800 néző
vezette: Szemes, Varga
Pécs: SZENTE - ERDÉLYI 4, Szögi 1, Lévay 2, KATZIRZ 7/1, Bursac 2, Kovács Zs. Csere: Serfel 2, SZOBOL 5, Frányó B., Hőgye. Edző: Füzesi Ferenc
Orosháza: HODIK - GÚNYA P. 6, Németh Z., Dayka 1, ROSTA 7/2, Harsányi 2, Ambrus 2. Csere: Szikora (kapus), Raffai, Pásztor 1, Oláh 3, Patócskai. Edző: Buday Ferenc
Az eredmény alakulása: 9. p.: 5-1, 18. p.: 5-6, 38. p.: 12-12, 42. p.: 16-13, 54. p.: 22-19
hétméteresek: 6/1, illetve 3/2
kiállítások: 6, illetve 6 perc

Nagy tétje volt a mérkőzésnek, amelynek győztese biztosan a felsőházban kezdhette a rájátszást. A szinte végig vezető hazaiak ellen a végén egy gólra felzárkóztak az orosháziak, ám a mecsekaljaiak az előnyüket izgalmas véghajrában megőrizték, s még azt is kibírták, hogy az utolsó két percet Katzirz kiállítása miatt emberhátrányban töltötték.

A Diacell-Pécsi KK a felsőházban küzdhet a továbbiakban, aminek érthetően örült a közönsége.

Füzesi Ferenc: "A Laurencz tanár úr nagymamáját mi is szívesen leszerződtetnénk."

Buday Ferenc: "Nagy csata volt, sajnálom, hogy nüanszokon múlott, de egy ilyen kiélezett helyosztón pillanatok döntenek."

Győri ETO KC - Pestszentlőrinc-Elektromos 26-20 (12-10)
Győr, 700 néző
vezette: Dobrovits, Tájok.
ETO: GERHÁTH - Iváncsik 3, BAKOS 5, FREY 8/3, HERBERT 4, Szabó P. 3, Erdei 1. Csere: Tatai (kapus), Bognár R. 1, Kányai, Struhár, Bognár I. 1, Császár, Bősze. Edző: Tóth László
Elektromos: Pulay - Savon 3/1, Harsányi 3, Tímár 2, Borsodi 1, Börcsök 2, FORGÁCS 4. Csere: Nagy Z. (kapus), Varga, SZABÓ GY. 5/1, Köteles, Bartha, Szabó. Edző: Kovács Mihály
hétméteresek: 4/3, illetve 4/2
kiállítások: 14, illetve 12 perc

Álmosan kezdte a találkozót az ETO KC. A hazaiak hibáit könyörtelenül kihasználták a vendégek, így nem volt meglepetés, hogy a 7. percben 3-1-re vezettek. Lassan magához tért azonban a zöld-fehér gárda, s meg is fordította a mérkőzés állását.

A szokottnál halványabb játék eredményeként egy-két góllal vezetett mindössze Tóth László együttese. A szünetig maradt is az előny, így a találkozó végkimenetele továbbra is bizonytalan volt.

A szünet után az első félidőben szinte végig mellőzött Frey János triplájával hamar megugrottak a hazaiak, s ettől a perctől kezdve már nem volt kérdéses a győri győzelem. Ekkor már megközelítőleg úgy játszottak a zöld-fehérek, ahogyan a korábbi találkozókon.

A győzelem azt jelenti, hogy mindössze két pont választja el a győrieket a hatodik helyezett Orosházától.

Tóth László: "Becstelenül kezdtünk, utána azonban feljavultunk, s végül magabiztos győzelmet arattunk."

Kovács Mihály: "Kevés hittel játszottunk, s azok a hibák, amelyek egész évben kísértenek bennünket, most is előjöttek."

Kőbánya - Komlói Bányász 25-30 (11-20)
Budapest, 200 néző
vezette: Horváth, Marton
Kőbánya: Kerekes - Székely 2, Szabó L. 1, Csányi 4, Molnár 2, JÓZSA M. 12/5, Gróf 2. Csere: IHÁSZ (kapus), Rácz, Kemény 1, Szilágyi, Soós, Gigler 1. Edző: ifj. Kiss Szilárd.
Komló: MÉSZÁROS - Kalocsay 2/1, KÉKESI 8/1, PAPP L. 1, Copis 3, FREY T. 11/2, SILOVIC 4. Csere: Pókos (kapus), Szabó T. (kapus), Harta, Tolsztih, Dömös 1/1. Edző: Fenyvesi Károly.
Az eredmény alakulása: 10. p.: 5-6, 20. p.: 8-11, 40. p.: 16-23, 50. p.: 22-26
Kiállítások: 6, illetve 12 perc
Hétméteresek: 5/5 illetve 9/5

A sereghajtó és az utolsó előtti mérkőzése már az első félidőben eldőlt azzal, hogy kilencgólos előnyre tett szert a baranyai csapat.

További eredmények:
Dunaferr - Csömör 34-22 (17-8)
Százhalombatta - Cegléd 32-30

Barok István, Horváth László, Papp Győző

Ajánlat:

A bajnokság állása

Korábban:

Szegedi rangadó előtt a Fotex

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?