Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-NB I "fölösleges körének" szombati első rangadóját a listavezető Atomerőmű SE nyerte Fehérvárott - Davisék hosszabbításos csatában verték a házigazda Albacomp gárdáját.

Férfikosárlabda-NB I, középrájátszás, 1. forduló:
Albacomp UPC - ASE 77-79 (16-34, 9-9, 24-16, 23-13, 5-7) hu.
Székesfehérvár, 2000 néző
vezette: Szabó, Farkas
Albacomp: Csirke 2, Boros 13/3, Williams 13, Báder 10, Góbi 6. Csere: Bencze 11, Shannon 3, Trunic 19/6. Edző: Sterbenz László
Paks: Mészáros 7/3, Fodor G. 11, Davis 25/6, Sitku 12/3, Czigler 15. Csere: Jurgilas 5/3, Fodor M. 4, Rajkó. Edző: Fodor Péter

Mintha három meccs lett volna: egyet fölényesen nyert meg a listavezető Paks úgy, hogy egy negyeden át remekül használta ki az Albacomp gyenge dobásaiból, a megszerzett lepattanókból és a belőlük indított lérohanásokból összetevődő lehetőségeit. Fodor Gergely villogott elsősorban, de Davis is könnyen szerzett 17 pontot szünetig az elképzelés és eredmény nélkül próbálkozó Albacomp ellen. Hozzá kell tenni: ennek az "első meccsnek" igazából az első negyed adta a lényegét, ezt nyerte meg a Paks, merthogy a második, amely 9-9-cel zárult, inkább szégyen volt mindkét félre nézve.

Szünet után viszont következett egy másik meccs, fordított szereposztással. Alighanem úgy vélték a sikert sikerre halmozó vendégek, ekkora előnynél őket már nem érheti meglepetés. Csakhogy az Alba mintha kicserélődött volna a második felvonásra. Sterbenz László hirtelen hatékony ötösre lelt a nagy cserélgetések közepette, s ezen már nem is változtatott. Trunic most játszott a legponterősebben fehérvári karriere kezdete óta, Boros is jó ütemben kezdte meg a pontgyártást, az ifjú Bencze pedig, bármily hihetetlen, megverte Cziglert a palánkok alatt, legalábbis a paksiak "Lacikájának" kedvenc műfajában, a lepattanózásban.

Az utolsó negyednek tízpontos vendégvezetéssel vágtak a felek, miközben Davis és Fodor egyszer sem talált be a szünetet követően. Az amerikai talált vissza meccs eleji önmagához, s amikor vezérletével két és fél perccel a vége előtt héttel vezetett a korábban kettőre is felzárkozó Albacomp előtt az ASE, eldőlni látszott a meccs. Csakhogy ez a két és fél perc már csak fehérvári kosarakat hozott, az utolsó percen belül előbb egyenlített, majd a győzelemért támadott a hazai csapat. Igaz, a legvégén meg Sitku kezében volt a döntés, de rontott.

Így kezdődhetett a hosszabbítás, vagyis a "harmadik meccs". Miként korábban, itt sem potyogtak a kosarak, ahogy ráadásoknál lenni szokott, a szerencsésebb csapat nyert. Ez most a Paks volt, mely az első negyedben majdnem annyi pontot dobott, mint később az összes többiben együtt. A támadásbeli betli mégis belefért, mert az Albacomp csak a második félidőben játszott úgy, ahogy egy négy közé igyekvő együttestől elvárható. Igaz, ezzel is nyerhetett volna, ha van egy kis szerencséje.