Vágólapra másolva!
Olasz finálé lesz a vízilabda LEN-kupában, miután a Pro Recco szombati sikere után a másik ágon a BVSC ellen továbbjutó Leonessa Brescia jutott tovább az elődöntőből. A vasutasok erejéből a két héttel ezelőtti idegenbeli 9-6-os vereség után ezúttal csupán 10-10-es döntetlenre futotta.

Bízva a csodában! Ez lehetett a jelszó a BVSC férfivízilabda-csapatánál, amely háromgólos hátrányban szállt vízbe az olasz Leonessa Brescia elleni LEN-kupa-elődöntő visszavágóján. Két hete Olaszországban a vasutascsapat 9-6-ra kikapott, így hazai környezetben kellett kivívnia a továbbjutást. Gerendás György úgy vélte, sok mindennek össze kell jönnie a győzelemhez, de nem elképzelhetetlen a bravúr. A túloldalon Zoran Mustur sejtelmesen annyit jegyzett meg, a LEN-kupa elsőbbséget élvez, utána majd ráérnek a bajnokságra koncentrálni. Az egyik játékos, Mirko Vicevic azonban elárulta, szerinte a háromgólos hazai siker hetvenöt százalékos továbbjutást ígér.

A találkozó első ráúszásánál a BVSC hozta el a labdát, ám a labdavesztés után Kiss Gábor felesleges kiállítása még nehezebb helyzetbe sodorta csapatát: az emberelőnyt ugyanis Ribic, majd egy perc múlva az újabb "fórt" Ciric értékesítette (0-2). Császár rövidsarkos bombája kicsit megnyugtatta a csapatot, a játékvezetőket sajnos nem, mert számolatlanul szórták ki a magyar játékosokat. Az utolsó percekben Kiss Gábor remek centergóllal szépített (2-3).

A második negyed ismét labdaelhozással indult, ám szerencsére nem úgy folytatódott, mint a találkozó elején. Ibolya remek góllal egyenlített (3-3), majd a kiváló védekezésnek köszönhetően több alkalom is adódott a vezetés megszerzésére, ám az elkapkodott lehetőségek nem vezettek sikerre. Aztán másfél perccel a negyed vége előtt Vincze Balázs távoli bombája becsúszott a Gerini hóna alatt (4-3), majd a túloldalon - igaz, előnyből - Piccardo hasonló stílusú góllal egyenlített.

A harmadik negyedet Németh Zsolt bombagólja vezette be (5-4), majd egy remek váltást követően, a centerpozícióban teljesen egyedül lévő Császár növelte az előnyt (6-4). Fiorentini szépített, majd Barac egyenlített, ehhez persze az is kellett, hogy a szlovén, horvát bírókettős egy támadáson belül két kiállítást is eszközöljön. Ibolya két góljára Barac csak eggyel tudott válaszolni - az utolsó hét percnek egygólos előnnyel vághatott a BVSC.

Amely álomszerűen kezdődött, Petik lehetetlen szögből a rövid sarokba vágta az első előnyt (9-7), ám az újabb rövidzárlat, majd Mangiente első találata megfosztotta a reménytől a vasutasokat. Az utolsó percekben még Gerendás György is kapott egy piros lapot, a csapat pedig tréner nélkül végül 10-10-re végzett. A Brescia a fináléban a szintén olasz Pro Reccóval találkozik, miután a másik elődöntőben a Benedek Tibort is soraiban tudó csapat 10-8-ra verte a jugoszláv Partizan Belgrádot.

Gerendás György, a BVSC edzője: - Ha egy mondatban kellene jellemeznem, akkor a Brescia jól használta ki a hazai pálya előnyét. Mert úgy tűnik, a Szőnyi út is annak számít az olaszoknak. Volt pillanat, amikor közel álltunk a továbbjutáshoz, játszottunk egy olyan mérkőzést, amely a jövő szempontjából nagyon biztató lehet.

LEN-kupa, elődöntő, visszavágó:
BVSC-Brendon - Leonessa Brescia 10-10 (2-3, 2-1, 4-3, 2-3)
Szőnyi út, 1000 néző
vezette: Tomic (horvát), Rakovec (szlovén)
gól: Ibolya 4, Császár 2, Kiss G., Vincze B., Németh Zs., Petik, illetve Ribic 4, Barac 2, Ciric, Piccardo, Fiorentini, Mangiente

Pincési László