Vágólapra másolva!
Augusztus 29. és szeptember 8. között az indianapolisi Conseco Fieldhouse-ban illetve az RCA Dome-ban rendezik a férfikosárlabda-világbajnokságot. Az Egyesült Államokat 1994 után újra az NBA sztárjaiból összeállított válogatott képviseli.

Korábban már bekerült a csapatba Jason Kidd (New Jersey Nets), Ray Allen (Milwaukee Bucks), Reggie Miller, Jermaine O'Neal (Indiana Pacers), Michael Finley (Dallas Mavericks), Shawn Marion (Phoenix Suns) és Antonio Davis (Toronto Raptors).

Most az Egyesült Államok kosárlabda-szövetsége Reaf Lafrentzet (Dallas Mavericks), Andre Millert (Cleveland Cavaliers) és Paul Pierce-t (Boston Celtics) is meghívta, továbbá tartalék szerepkörbe napjaink legjobb egyetemista kosarasát, Jason Williamst (Duke). Két "törzshely" és egy tartalék poszt még nyitva áll.

Stu Jackson, a válogatóbizottság elnöke szerint az eddig magas emberek - az egyaránt 211 centis Davis, Lafrentz és O'Neal - mellé a fennmaradó két helyre szintén centerben használható kosarasokat fognak meghívni.

1994-ben, Torontóban a többek között Shaquille O'Nealt, Steve Smitht, Shawn Kempet és Alonzo Mourningot felvonultató Team USA simán győzött, négy évvel később azonban - a hírhedt lockout idején - egy külföldön játszó, illetve BCA-játékosokból összetákolt alakulat csak harmadik tudott lenni.

A mezőny most tele lesz NBA-kosarasokkal, és nem csak az amerikai válogatott. A Dallas Mavericks csapatát például vélhetően hatan képviselik majd a vb-n: Finley és Lafrentz az amerikai, Dirk Nowitzki és Shawn Bradley a német, Vang Csi-csi a kínai, Steve Nash a kanadai együttesben.

Kína például kiállíthat egy olyan csatársort, amelyet a 230 centis Jao Ming (a júniusi draft vélhetően egyes számú jelöltje), Vang Csi-csi és a Denver Nuggetsben szereplő, amúgy mongol nemzetiségű Menke Bateer (211 cm) alkot...

A jugoszláv válogatott felsorakoztathatja Predrag Drobnjakot, Vladimir Radmanovicot (Seattle), Predrag Stojakovicot (Sacramento), Zeljko Rebracát, Ratko Vardát (Detroit), s a Sacramento sztárja, Vlade Divac nem is lesz ott, mert nem akar játszani.

Ch. Gáll András