Vágólapra másolva!
Idegenbeli veresége után hazai pályán mindkét magyar csapat, azaz a PVSK és a GYSEV is nyerni tudott a nőikosárlabda-Euroliga negyeddöntőjében a Valenciennes, illetve a Ruzomberok ellen. A pécsiek győzelmében nagy szerepe volt az orosz válogatott Sztyepanovának, aki szenzációs teljesítményt nyújtott. A két győzelemig tartó párharcok 1-1-re állnak, a harmadik felvonásra jövő csütörtökön kerül sor.

Fotó: Laufer László
Ujvári Eszter (fehérben) kitűnően irányított
Nőikosárlabda-Euroliga, negyeddöntő, második mérkőzés:
MiZo-Pécsi VSK - Valenciennes 59-55 (22-13, 13-18, 9-16, 15-8)


PVSK:
Valenciennes:

az eredmény alakulása:

Nem szívbetegeknek való volt a hajrá, annyira izgalmasan alakult. Pedig a pécsiek korábban megugrottak 10 ponttal, ám (még) korán örültek a szurkolók.

A lelátón fantasztikus volt a hangulat, az utolsó percet szinte extázisban szurkolta végig az ötezer ember. A két győzelemig tartó párharc 1-1-re áll, a mindent eldöntő harmadik mérkőzés jövő csütörtökön lesz Franciaországban.

Sztyepanova belopta magát a pécsi szívekbe

"Marija, Marija!" - zúgott az ötezer pécsi szurkoló kórusa a mérkőzés után. Az egy héttel korábban a GYSEV-Ringa elleni Magyar kupa-döntőn is káprázatosan játszó 203 centis szentpétervári lány megint a mezőny legjobbjának bizonyult, s röpke egy hét alatt belopta magát a baranyai rajongók szívébe.

A 23 éves, nyaranta a Phoenix Mercury (WNBA) gárdáját erősítő szemrevaló center statisztikai sora párját ritkítja: 20 pont, 9 lepattanó, 5 szerzett labda, 9 kiharcolt személyi, 2-2 gólpassz és blokk fűződik nevéhez. No és a meccs utolsó hét hazai pontja, amelyekkel - ha úgy tetszik - egymaga harcolta ki a mindent eldöntő harmadik összecsapás lehetőségét. Ez persze így túlzás, de hogy a szép Marija felbecsülhetetlen értékű igazolása a Pécsnek, az Rátgéber László, a csapat edzője szerint is evidencia.

"És egyelőre úgyszólván ingyen van!" - jegyezte meg mutatóujját égnek emelve a pécsi mágus, de azért hozzátette: "Ha viszont jövő csütörtökön, Valenciennes-ben is győzünk, és bejutunk a a Final Fourba, akkor tényleg sokba fog kerülni. De bármennyibe is kerül, minden fillérjét, pontosabban centjét megéri az érte kifizetendő pénznek."

- Nem rémült meg a meccs elején a franciák hermetikus védekezésétől?
- Rémületről szó sem volt, de egy pár percre szükségünk volt, hogy felvegyük a ritmust. Utána viszont ők is rendesen megszenvedték a mi védekezésünket. Kölcsönösen belehajszoltuk egymást a rengeteg labdaeladásba: mi hússzor, ők tizenkilencszer vesztették el a labdát.

- A lefújás után mondott egy már-már aforizmaszerű mondatot...
- Igen, valahogy így szólt: nagyon nehéz dolgunk van a kontinens talán legerősebb csapatával szemben, de szerintem ők is bánják már, hogy mi lettünk a másik csoportban a negyedikek.

- Merthogy?
- Merthogy így velünk kerültek szembe a negyeddöntőben.

- A harmadik negyed egy kicsit gyengébbre sikerült, mint az első és az utolsó. Miért?
- Mert ekkor kellett pihentetnem a kulcsembereket, hogy a negyedik negyedre frissen futhassanak ki. Frissek is voltak a hajrában.

- Mit szól Ujvári Eszter csodálatos triplasorozatához?
- Nyuszi három játékrészen át fantasztikusan kosarazott, sajnos, a negyedik negyedre elfáradt. Ekkor viszont Csák Magdolna vette át a karmesteri pálcát. Csak az igazi spílerek tudnak olyan gólpasszt adni, amelyekből Sztyepanova az utolsó két kosarát dobta. Amelyek eldöntötték a meccset. Különben félelmetes akár rá is gondolni, Marija hogyan kosarazna akkor, ha nem csak körülbelül 60 százalékos erőállapotban lenne!

Laurent Buffard: "A pécsiek agreszíven játszottak, a lepattanókban is jobbak voltak nálunk. A harmadik mérkőzésen jobban kell védekeznünk. Az dönt majd, hogy melyik csapat akarja jobban a győzelmet, illetve a továbbjutást."

GYSEV-Ringa - Ruzomberok (szlovák) 87-68 (19-19, 22-23, 28-16, 18-10)
Sopron, 2500 néző
vezette: Kolar (szlovén), Herceg (horvát)
GYSEV: BEVILAQUA 10, ZIRKOVÁ 22, Balogh 8, KOVACOVÁ 10, Vilipic 8. Csere: SERES 16/6, TÖRÖK 8, Eördögh 5/3, Dénes, Horváth. Edző: Farkas Sándor
Ruzomberok: BIELIKOVÁ 13/3, Bogojevic 9, Mandic 9, VESEL 15/3, Alessandra 4. Cs: CIKOSOVÁ 10, Pavlicková 8/3, Lasková. Edző: Natalia Hejková

Technikai okokból több mint 20 perces késéssel kezdődött találkozó, s emiatt mintha a játékvezetők is nehezteltek volna a soproniakra, ugyanis pillanatok alatt 5 személyi hibát fújtak a GYSEV játékosainak. Nyugodtan mondhatjuk, az első öt percben hét ember ellen játszott a GYSEV, a vendégek büntetőinek, valamint Vesel távoli találatainak köszönhetően 5 ponttal megugrott a Ruzomberok. A soproniakat ekkor Balogh és Kovacová tartotta versenyben.

A negyed második felében azért a rózsahegyiek is szabálytalankodtak, Vilipic is magára talált, így a negyed végére egyenlített a GYSEV, és csak azért nem vezetett, mert játékosai három büntetőt elrontottak.

A második negyedben előbb két cserejátékos, Török és Seres villant, majd Zirková percei következtek, és a negyed közepén 6 ponttal vezetett a GYSEV. Aztánm - ki tudja miért - elkezdtek kapkodni a soproniak. Eladott labdák, elsietett akciók következtek, a Ruzomberok pedig van annyira jó csapat, hogy ezt kihasználva fordított, ráadásul Balogh begyűjtötte a negyedik személyi hibáját.

Zirková brilliáns betöréseivel indult a harmadik negyed, a három személyivel álló Bogojevic nem tudta tartani a szlovák lányt. Aztán Török és Seres újra villant, utóbbi triplát dobott. Tíz pontra nőtt a GYSEV előnye, és ezt a negyed második felében az újfent brillírizó Zirková révén meg is tartotta, miközben volt, hogy az Euroliga legjobban dobó együttese kosárra sem tudott donbni a soproniak ellen a támadóidő alatt.

Zónával kezdte az utolsó szakaszt a Rózsahegy, de Eördögh és Seres tripláival ennek az ellenszerét is megtalálta a GYSEV. Az utolsó percek már soproni örömjátékot hoztak, Farkas pályára küldhette a még junior korú Horváthn Zsuzsát is.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-1, a harmadik összecsapásra egy hét múlva kerül sor Szlovákiában.

Farkas Sándor: "A csapat átlépett egy mentális határt, és végre mindenki olyan hozzállással küzdött, ahogy kell a továbbiakban is."

Natalia Hejková: "Úgy érzem, az, hogy később kezdődött a meccs, nekünk jött rosszul, hiszen az első félidőben még jól, utána viszont csapnivalóan játszottunk."

Horváth László, Ch. Gáll András, Botár László

Korábban:

Fórum:

Magyar Kosárlabda