Vágólapra másolva!
Az egykori válogatott futballkapus fia, ifjabb Szendrei József első magyar kosarasként az Oklahoma Sooners csapatával bejutott az Egyesült Államok egyetemi bajnokságának négyes döntőjébe.

A Final Four a kosárlabdasportban fogalom, eredetileg az Egyesült Államok egyetemi bajnokságának (NCAA) négyes döntőjét jelenti, s csak az évek során került át az európai szóhasználatba. Nos, a Final Four csapataiban még sohasem játszott magyar kosaras, sem a férfiaknál, sem a nőknél - egészen mostanáig. Ugyanis a jövő hét végén az atlantai Georgia Dome-ban esedékes négyes döntőbe szombaton bejutott az Oklahoma Sooners gárdája a Missouri elleni 81-75-ös győzelemmel. S az oklahomai gárda egyik kulcsszerepet játszó cserejátékosa nem más, mint ifjabb Szendrei József, az Újpest és a Cádiz egykori sokszoros válogatott kapusának 22 éves, 204 centis, 107 kilós fia.

A "kis Pepe" - üzenetrögzítőjén Szendrei Dodiként mutatkozik be - szombaton, a kaliforniai San Joséban rendezett regionális döntőben 11 percet töltött a pályán az NBA-be igyekvő center/bedobó, Aaron McGhee cseréjeként, és 2-2 ponttal, valamint lepattanóval iratkozott fel a statisztikai lapra. A Washington Post fotót is közöl a magyar fiúról, s tudósításában kiemeli, hogy Szendreinek a hajrában értékesített büntetői biztosították be a Sooners győzelmét. Mellyel 1988 után első ízben verekedte be magát a csapat a Final Fourba, ahol a nagydöntőbe jutásért az Indiana lesz az ellenfele.

Az indián - a tengerentúlon úgy mondják: bennszülött amerikai - származású vezetőedző, Kelvin Sampson csapatában Szendrei nagy valószínűséggel biztos kezdőember lehetne, ha egy, illetve két évvel ezelőtt nem szenved mindkét térdében keresztszalag-szakadást. A tavaly április második műtét után most kezdi visszanyerni formáját, de az igazi áttörés a 2002/2003-as szezonban várható tőle, amikor negyedéves lesz az Oklahoma egyetemen. Édesapja véleménye szerint az NBA sem tartozik fia számára az álmok birodalmába.

A másik ágon a korábban a szuperesélyest Duke-ot búcsúztató Indiana a Kent State ellen 81-69-re győzött, és került be a Final Fourba. A négyes döntő további résztvevői a vasárnap este esedékes Maryland-Connecticut, illetve Kansas-Oregon mérkőzések győztesei lesznek.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Tinédzser parti az NBA-ben

Fórum:

Magyar kosárlabda