Vágólapra másolva!
Az alapszakasz hajrájában potyognak a gólok az NHL-ben, húsvét hétfőjén 6,25 esett meccsenként. A Montreal Pittsburghben szerzett értékes két pontot, egyszersmind véget vetve a Penguins tucatnyi éve tartó tagságának a playoffban. A Rangers is kapaszkodik még - a március 18-án igazolt Pavel Bure vezérletével.

Bure érkezése óta hét meccsen hét gólt és öt gólpasszt jegyzett, az "Orosz Rakéta" - aki 15 meccset kénytelen volt kihagyni különböző sérülések miatt - 62 mérkőzésen 29 gólt és 32 gólpasszt jegyez, NHL-pályafutása alatt pedig 658 meccsen 741 pont (413 gól, 328 assziszt) a termése. A cseh Pavel Nedved is ütött két gólt Tampában - nem akárkinek: Nyikolaj Habibulinnak, az orosz csodakapusnak. A Rangers így is bajban, mert a Montreal a nyolcadik 79 ponttal, a Washington 77, a Rangers és a Buffalo 74-74 ponttal áll, ráadásul Burééknak már csak öt, a többieknek hat meccse van hátra.

Potyogtak a gólok a Joe Louis Arenában is, az Elnök Kupát már a vitrinben tudó hazaiak azonban eggyel kevesebbet ütöttek, mint a keleti elsőségért hajrázó torontóiak. Igaz, nem Dominik Hasek, hanem Manny Legace védte a hazai kaput. A harmadik harmadban 4-2-re vezettek a juharlevelesek, ám a Detroitnak sikerült kicsikarni a hosszabbítást. Abban azonban Mats Sundin, a Salt Lake City-i téli olimpia legjobb játékosa - bár Joe Sakic lett az MVP - beütötte az "aranygólt". A vendégeknél Bryan McCabe három gólpasszt adott, a hazaiaktól Brett Hull két gólpasszal, Brendan Shanahan egy-egy góllal és assziszttal jeleskedett. Sundinnak ez volt a 600. NHL-meccse.

A Colorado fölényes hazai győzelemmel javított a harmatgyenge Nashville ellen. A cseh légióból Radim Vrbata két góllal, Martin Skoula egy-egy góllal és gólpasszal vétette észre magát, Sakic két asszisztot adott, Alex Tanguay egy-egy gólt és gólpasszt. A Mlada Boleslav városából származó Vrbata újonc, és még csak húsz éves, de már 17 gólnál és 10 asszisztnál tart első NHL-szezonja 46 találkozóján. Sakic nem újonc, 14. évadját tapossa, 1010 meccsen 481 gól és 771 gólpassz a mérlege, azaz 1252 pont. Ebben a szezonban 76 meccsen 74 pont (24 gól, 50 gólpassz), ezzel a harmadik helyen áll Iginla (Calgary, 86) és Näslund (Vancouver, 77) mögött.

A Phoenix Shane Doan (két-két gól és gólpassz) valamint Daniel Briere (két gól, egy assziszt) remek játékával kitömte a St. Louist, és a Csendes-óceáni csoportban beérte az éllovas San Josét. A New York Islanders 1-2-ről fordított 4-2-re, így nyerte meg a városi rangadót a New Jersey ellen.

Kuriózum: Marian Gaborikot, a Minnesota Wild fiatal szlovák hokisát március 4-én ittas vezetésen kapták, s nem csak emiatt emeltek vádat ellene, hanem fiatalkorú italozás miatt is. Gaborik - aki 29 gólt ütött ebben a szezonban - március 4-én töltötte be huszadik évét, Minnesota államban eggyel "öregebben" lehet büntetlenül fogyasztani.

Eredmények:
Buffalo Sabres - Philadelphia Flyers 3-1
gól:
Dumont, Satan 2, illetve Primeau

New York Islanders - New Jersey Devils 4-2
gól:
Bates, Jonsson, Kvasha, Yashin, illetve Brylin, Holik

Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 4-5 hu
gól:
Devereaux, Fedorov, Larionov, Shanahan, illetve Hoglund, Mogilny, Renberg, Sundin, Tucker

Pittsburgh Penguins - Montreal Canadiens 0-3
gól:
Kilger, Quintal, Zednik

Tampa Bay Lightning - New York Rangers 4-6
gól:
Andreychuk, Kubina, Lecavalier, Prospal, illetve Bure 2, Murray, Nedved 2, Rucinsky

Dallas Stars - Columbus Blue Jackets 3-1
gól:
Arnott, MiMaio, illetve Wright

Colorado Avalanche - Nashville Predators 5-1
gól:
Reinprecht, Skoula, Vrbata 2, Hahl, illetve Timonen

Phoenix Coyotes - St. Louis Blues 5-3
gól:
Briere 2, Doan 2, Langkow, illetve Demitra, Nash, Young

Ch. Gáll András

Korábban:

Remekelt a sírásó fia

Fórum:

NHL, de főleg Capitals