Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-bajnokság vasárnapi mérkőzésén a Kaposvár hazai pályán könnyedén, 103-76-ra verte a Szombathelyt. A bajai Eb-középdöntőben győzelemmel búcsúzott a női ifjúsági válogatott, miután 76-72-re győzött Lengyelország ellen.

Férfikosárlabda-bajnokság, felsőház:
Klíma-Vill Kaposvári KK - Falco KC-Szombathely 103-76 (34-19, 17-17, 26-17, 26-23)
Kaposvár, városi sportcsarnok, 1200 néző
vezette: Bodnár, Földházi.
Kaposvár: Simon (10), Bencze (5), Dzunics (19/9), IVKOVICS (13), BUKVA (17). Csere: SZŐKE (16/9), FILIPOVICS (13/3), Brown (8), Varga R. (-). Edző: Földi Sándor.
Szombathely: KÁLMÁN (23/12), ALEXE (14/3), Pankár (2), Borszéki (12), SALLAY (14). Csere: Dénes (3/3), Horváth B. (-), Gráczer (2), Henrik
(4), Molnár G. (2) . Edző: Zsoldos András.
Az eredmény alakulása: 2. perc: (9-4), 4. perc: (16-6), 8. perc: (28-16), 15. perc: (40-29), 24. perc: (60-40), 26. perc: (71-45), 31. perc: (79-53), 34. perc: (88-61), 26. perc: (95-63).
kipontozódott: Szőke (a 38. percben).

Bizony nem volt irigylésre méltó helyzetben a találkozó előtt Zsoldos András, a Falco mestere. Igazi középjátékos nélkül maradt a Kaposvár elleni összecsapásra, hiszen a korábban kiváló amerikai Wiley mellett Niksa Tarle is megsérült. A horvát játékos a meccs előtti edzésen ugyan megpróbálkozott a mozgással, ám jelezte, hogy nincs hadra fogható állapotban. Némi gyógyír volt Zsoldosnak, hogy átöltözött viszont Gráczer, aki hetekig nem állhatott a rendelkezésére. Ami a hazaiakat illeti: Fülöp Gábor porcsérülése miatt volt kénytelen civilben maradni. Papíron tehát jóval erősebbnek tűnt centerposzton a hazai együttes. "Majd darálnak a fiatalok" - így Zsoldos a feldobás előtt. "Tarle kiválása megbontja az egységet a Falcónál, a szokásos kezdő megy és majd meglátjuk" - nyilatkozta Földi Sándor a kaposvári oldalon.

Némi politikai felhangot kapott a meccs egy "Szita Károlyt a parlamentbe" feliratú transzparens kapcsán. A játékosokat ezúttal persze inkább a kosárlabda érdekelte. A somogyiak villámrajtja leginkább Dzunics és a friss apaként debütáló Bukva nevéhez fűződött. Nem kellett sokáig várni a tizes különbségre sem, ezt szintén Dzunics triplája jelentette 16-6-nál. A lepattanókat érthető okokból sokkal jobb százalékban begyűjtő hazaiak a negyed végére már 34-19-es vezetést szereztek. Az ellenoldalon ekkor még csak Kálmán agilitása tűnt ki. Nem úgy a folytatásban. A rendkívül bátran kosárlabdázó Borszéki szinte minden dobásával célba talált és Kálmán is termelt becsülettel, így végig versenyben volt a Falco. A kissé könnyelművé váló bajnokcsapat tagjai eredménytelenek voltak a szombathelyi zóna ellen, sőt ekkora a lepattanók is el-el maradoztak. Jött Filipovics és Szőke, utóbbi különösen jó csere volt, melyet hat zsinórban elért pontja bizonyított. Ennek is köszönhetően a félidő végéig 51-36-os vezetést harcolt ki a Kaposvár.

A pihenő után remekbe szabott két perc következett. Szőke ismét villant egy hármas és egy szerzett labda utáni hát mögötti átadással. A huszas különbséget újabb pontokkal fejelte meg a somogyi alakulat egészen a 25. percig. Ekkor egészpályás letámadásra tért át a Falco, de csak rövid időre tudta hatástalanítani a kaposvári akciókat. Különösen Bukva remekelt a centerposzton, aki ekkor nem talált riválisra. Érdekesség, hogy Alexe, a szombathelyiek román légiósa csak a 27. percben jegyezte első mezőnykosarát. Az egyre zártabban és fegyelmezettebben védekező hazai gárda dobóhelyzetig sem engedte riválisát. A fáradó keretét Gráczerrel és Henrikkel frissítette Zsoldos edző, a zárószakaszban pedig a végig robotoló Kálmán is pihenőt kapott. Nagy kedvvel kosarazott ellenben Filipovics, aki még egy triplát is előhúzott a repertoárból, s harmincra növelve a hazai előnyt. A végére még visszatért Kálmán is, a túloldalon pedig távozott Szőke, igaz, ő a kipontozódása miatt, nem önszántából. A századik pont Bukva nevéhez fűződött, a meccs végét Brown háttal dobott kosara jelentette.

Földi Sándor (Kaposvár): "Fegyelmezetten, jól kosárlabdáztunk. Mindenki hozzátett valamit a sikerhez, a felépülőben lévők pedig egyre jobb formában vannak."

Zsoldos András (Szombathely): "Óriási fölényben volt centerben a Kaposvár. Fiataljaink helytálltak és remek tapasztalatokat szerezhettek. Néhány olyan dolgot is megvalósítottunk, amit korábban nem sikerült."

Női ifjúsági Eb-középdöntő: búcsú győzelemmel

A magyar női ifjúsági válogatott győzelemmel búcsúzott a bajai Eb-középdöntőtől.

A csoport:
Magyarország - Lengyelország 76-72 (15-10, 18-19, 27-26, 16-17)
Spanyolország - Olaszország 82-56
Lettország - Portugália 64-48

A torna végeredménye:
1. Lengyelország 9 pont
2. Spanyolország 9
3. Olaszország 8
4. Magyarország 8
5. Lettország 6
6. Portugália 5

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött. Az első három helyezett jutott tovább.

Kun Zoltán