Vágólapra másolva!
Hihetetlen, kimondhatatlan, világszenzáció! Minimum ezen jelzőkkel szabad illetni a magyar jégkorong-válogatottat, amely felejthetetlen mérkőzésen 3-1-re győzött a világ közvetlen élmezőnyébe tartozó Norvégia ellen, és a divízió I-es világbajnokság legnagyobb esélyesévé nőtte ki magát.

Fotó: MTI
Fotó: MTI
A Norvégia elleni sikerrel Erdősiék a feljutás legnagyobb esélyesévé léptek elő

A magyar csapatot mindenki féltette a norvégok elleni összecsapástól. Nem hiába: Norvégia az utóbbi tíz világbajnokság közül egyedül 1998-ben nem szerepeltek a legjobbak között, a csapat java a svéd és a norvég bajnokságban edződött. Persze, azt tudhattuk, hogy a legjobbjuk, Espen Knutsen, az NHL-ben érdekelt Columbus Blue Jackets csatára - aki játszhatott a februári All Star-gálán is - nem jött el Magyarországra. Ám azt nem sejthettük, hogy a délelőtti edzésen az ellenfél elveszti első számú kapusát, Björge Josefsent, aki helyett így a norvég bajnok Storhamar kapusa, Jonas Norgren kezdett. Hogy komolyan vettek-e bennünket a norvég játékosok, nem tudni - a helyi várakozásra jellemző, hogy a legnagyobb norvég napilap, az Aftenposten szakírója, Espen Hansen érdeklődésünkre csak annyit mondott, ő csütörtökön érkezik a vb-re.

A televíziót azonban minden bizonnyal Oslóban is bekapcsolta, így láthatta, amint a magyar válogatott -hasonlóan a Nagy-Britannia elleni összecsapáshoz - első kapura lövéséből gólt szerzett. Magnussen kiállításából másfél perc telt el, és az óra 1:49-et mutatott, amikor Tőkési a kékvonalról bombagólt lőtt. Ez volt a magyar csapat első, a világbajnokságon emberelőnyben szerzett találata (1-0). Szuper magabiztosan állt, guggolt, feküdt a kapu előtt, a közönség fergetegesen buzdított, harsogott a "Harcoljatok, harcoljatok!" csatakiáltás. A kilencedik percben már éppen letelt volna Ocskay kisbüntetése, amikor Dahlström remek egyéni akcióval megkerülte a kaput, és fonákkal a rövid felsőbe emelte a pakkot (1-1). Meglepő volt, hogy a sokkal nagyobb rutint sikerült lelkesedéssel és koncentrációval ellensúlyozni. Talán ennek is tudható, hogy a 18. percre sem lankadt a figyelem: emberelőnyös szituációban egy kapu előtti kavarodás során végül Palkovics találta meg a hálóba vezető utat (2-1).

A második harmadot őrült iramban kezdte meg a norvég nemzeti együttes, ám a legnagyobb ziccert, Nygard lövését Szuper bravúrral védte. A 29. percben aztán Ocskay szemfüles emeléssel növelte az előnyt (3-1). Ahogy teltek a percek, úgy lett egyre idegesebb az ellenfél, s lett egyre durvább a mérkőzés. A 33. percben bizonyították először a játékosok, a jégen bizony nem műkorcsolyázás zajlik. Egy gyors norvég támadást követően Szuna meglökte az ellenfél csatárát, aki ráesett Szuperre és fejbe verte botjával. Hatalmas adok-kapok alakult ki, amelynek végén a finn játékvezető 26 percnyi büntetést osztott ki. Szerencsére két percig előnyben játszhattak Jan Jasko tanítványai, ez arra elég volt, hogy a Kovacs, Palkovics duó tökéletes akció végén gólt szerezzen, amelyet a bírók szándékos kapueltolás miatt érvénytelenítettek. A 38. percben újabb tömegjelenet adódott a norvég kapu előtt, amelyet előbb Palkovics kapufája, majd Ocskay látványos bunyója követett.

A harmadot kettős hátrányban fejezte be a válogatott, ennek megfelelően így is korcsolyázott ki az utolsó húsz percre. A skandináv sztárok azonban nem tudtak mit kezdeni a szervezett védekezéssel és a már-már legendává nemesült Szuper Leventével szemben, aki mindent hárított, amit csak lehetett. Nagy nyomásból kiszabadulva az 53. percben Erdősi hagyott ki abszolút ziccert, de egyre érezhetőbb volt: a csapat már csak az eredmény tartására törekedett. A harmad közepén sokáig úgy tűnt, mintha emberhátrányban játszanánk, a rémkép az 57. percben valósággá vált, amikor rossz cserét követően Vas Jánosnak kellett leülnie a büntetőpadra. Ám ez már nem osztott, nem szorzott - a magyar jégkorong-válogatott története legnagyobb sikerét érte el, s legyőzte a világ közvetlen elitjébe tartozó Norvégiát.

A csütörtöki pihenőnapot követően pénteken a csoport egyik leggyengébbje, Románia lesz az ellenfél.

Palla Antal, a válogatott menedzsere: "A csoportból érkezett ellenfelet tudtunk legyőzni. Ilyen megható győzelmet, mint a mostani, még soha nem éltem át, közel van a feljutás. Szuper hihetetlenül védett, ő már most A szintű játékos."

Ocskay Gábor, a mérkőzés legjobbja: "Úgy érzem, a mérkőzés hőse Szuper Levente volt, én csak azért kaptam a címet, mert Kína ellen őt már egyszer megválasztották a meccs hősének. 1998-ban, a Budapest Sportcsarnokban a C csoport megnyerésekor éltem át utoljára hasonló érzést. Igaza lett az edzőnknek, aki azt mondta, ha győzni akarunk, a százszázalékos teljesítmény kevés lesz."

Magyarország - Norvégia 3-1 (2-1, 1-0, 0-0)
Székesfehérvár, 3500 néző
gól: Tőkési (1:49 perc), Palkovics (17:38), Ocskay (28:33), illetve Dahlström (8:15)
kiállítás: 18 + 10 perc, illetve 18 + 10 perc

További eredmények:
Dánia - Kína 13-0 (5-0, 5-0, 3-0)
gól:
Degn (8.), Monberg (11.), Sundberg (12., 33.), Johnsen (15., 42.), D. Nielsen (19.), Damgaard (26.), Molgaard (34.), F. Nielsen (36.), True (36.), Frederiksen (44.), Nordby-Andersen (56.)

Nagy-Britannia - Románia 5-2 (1-1, 1-0, 3-1)
gól:
Hand (18.), Wilson (38.), Longstaff (50.), Brebant (53.), Hoad (53.), illetve Moldovan (2.), Vargyas (56.)

Az április 26-án kezdődő A csoportos jégkorong-világbajnokságra készülő válogatottak összecsapásán:
Svédország - Finnország 3-2 (1-1, 1-1, 1-0)
Lettország - Németország 2-2 (0-0, 1-2, 1-0)

Pincési László