Vágólapra másolva!
Magyarország megtartotta esélyét a végső győzelemre, elvesztette viszont legjobb játékosát - így lehetne összegezni a Magyarország-Románia jégkorongmérkőzést. A Divízió I-es világbajnokság negyedik napján válogatottunk 4-1-re győzött, ám Ocskay Gábor sérülése beárnyékolja a diadalt, s komoly nehézséget vetíthet előre a szombati, mindent eldöntő Dánia elleni összecsapásra.

Divízió I-es jégkorong-világbajnokság:
Magyarország - Románia 4-1 (1-1, 1-0, 2-0)
Székesfehérvár, 3000 néző
gól: Vas J. (18:45), Kovacs (26:51), Simon (40:39), Sándor Sz. (49:34), illetve Nutu (7:32)
kiállítás: 16+10 perc, illetve 16+10 perc

A pénteki napot egy számunkra, és talán már a torna számára is érdektelen Nagy-Britannia-Kína mérkőzés vezette be, amelyen a britek 8-3-as eredménnyel realizálták erőfölényüket. Ezt követte a dán-norvég rangadó, amelyre már jócskán gyarapodott a nézősereg. Nem csoda, az összecsapás magyar szempontból is fontos volt: Jan Jasko tanítványainak egy esetleges döntetlennel, vagy norvég győzelemmel már a döntetlen is elég lett volna az üdvösséghez a szombati játéknapon.

A dánok minden elkövettek, hogy megtartsák százszázalékos teljesítményüket, de hiába vezettek 1-0-ra és 2-1-re is, a norvégok mindkét alkalommal felálltak, sőt, az utolsó harmadra 3-2-re át is vették a vezetést. 51:30-nál azonban Thor Dresler előnyből egyenlített. Az utolsó percek ámokfutása az utolsó másfél percben teljesedett be. Miután Norvégia számára csak a győzelem jelentett volna reményt a továbbjutásra, Josefsen kapust is feláldozta. Dánia előbb kihagyta a kihagyhatatlan ziccert (a csatár az üres kapu előtt öt méterrel kétszer is elcsúszott), majd Morten Green egy kétségbeesett felszabadítást követően bevette az árva kaput. A dánok 4-3-as sikere azt jelentette, hogy Norvégia jövőre is a másodosztályban fog játszani, déli szomszédja azonban ki-ki mérkőzést vív szombaton Magyarországgal.

A nap utolsó mérkőzésén a gyengécske román válogatott következett az eddig emberfeletti teljesítményt nyújtó magyar válogatott számára. Az előzetesen könnyedebbnek vélt találkozó akkor vált komollyá, amikor néhány kihagyott helyzet után, hét és félpercnyi játékot követően Andrei Nutu használta ki Ladányi kiállítását, s a világbajnokság során először hátrányba került nemzeti csapatunk (0-1). A gól kicsit megzavarta a csapatot, becsúszott több szabálytalanság, sőt Majoross úgy megbúbolta Moldovant, hogy még egy tízperces büntetést is begyűjtött magának. Két perccel a harmad vége előtt kettős hátrányba kerültek a vendégek, ezt a svéd bajnokságban edződő Vas János használta ki (1-1).

A második harmad a hagyományőrzés jegyében egy rossz cserével kezdődött, amely természetesen kétperces kisbüntetést vont maga után, szerencsére Románia nem tudta kihasználni a lehetőséget. Alig telt el pár perc, Gebei "kiiktatta" Cazacut. Egy palánkra lökést követően a román játékos lent maradt a jégen, bal lábát fájlalva le kellett támogatni a jégről. Ugyanebben a percben, a 49.-ben, megszerezte a vezetést a magyar válogatott. Ocskay kiváló egyéni alakítással tisztára játszotta magát, kapura pöckölését a kapus még tisztázta, de érkezett Frank Kovacs, aki nem hibázott (2-1). A 38. percben jött a rémálom. Ocskay nagy lövéssel próbálkozott, de jobb lába leragadt, mellesleg egy román játékos el is sodorta. A csatár fájdalmas arccal maradt a jégen, hordágyon kellett elszállítani. (Az első hírek szerint hátsó keresztszalag-húzódást szenvedett, de a konkrét diagnózist csak a röntgenvizsgálat után lehet felállítani.)

A harmadik húsz perc álomszerűen kezdődött: a felforgatott sorok (a sérült Ocskay mellett már pihenőt kapott Palkovics és Ladányi is) ellenére Simon Csaba remek góllal jelezte, mindig az a magyar válogatott, amelyik éppen a jégen van, (3-1). Tíz perccel később Sándor Szilárd használta ki Vargyas ismeretségét, és ellopva a Magyarországon hokizó román bekk korongját okosan "megkötényezte" a román portást, (4-1). A gól után Szuper Levente helyett bizalmat kapott Budai Krisztián - gyakorlatilag ez maradt az utolsó értékelhető momentuma a találkozónak. A nagy kérdés már csupán az maradt, a dánok elleni szuperrangadón sikerül-e feltenni a koronát a magyar csapat eddigi teljesítményére.

Palla Antal, a válogatott menedzsere: "Kötelező győzelem volt, ennek a mérkőzésnek csak ez volt a tétje. A végső eredmény szempontjából a második hely már megvan. Óriási lehetőség előtt áll a magyar jégkorong, holnap Dánia ellen az A csoportért játszunk. Minden elismerés a fiúknak, hogy ezt véghez tudták vinni. Nem feltett kézzel megyünk a döntőre, ígérem, mindenki százszázalékosan odateszi magát."

Pincési László