Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-NB I csütörtöki mérkőzésein az Atomerőmű és a Szombathely csapata biztosította helyét az elődöntőben. A három győzelemig tartó párharcokban a Debrecennek sikerült az egyenlítés a Körmend ellen, az ötödik találkozót szombaton rendezik.

Falco KC Szombathely - Kaposvári Klíma-Vill KK 83-73 (21-26, 22-7, 17-20, 23-20)
Szombathely, 1200 néző. Vezette: Szabó Gy., Benczur T.
Falco: Kálmán (27/12), Alexe (20), Pankár (8), Wiley (3), Tarle (17). Csere: Borszéki (-), Gráczer (8), Sallay (-). Edző: Zsoldos András.
Kaposvár: Simon (19), Bencze (6/6), Brown (20/3), Ivkovic (15), Bukva (11/3). Csere: Filipovic (-), Szőke (2), Varga (-). Edző: Földi Sándor.
Kipontozódott: Bencze T. (36. p.), Pankár (39. p.), Simon B. (40. p.)
Kiállítva: Ivkovic (40. p.)

Tarle és Kálmán kosaraival minden úgy kezdődött, ahogyan azt a Sugár úton megálmodták. Aztán némi rövidzárlat (biztosra vehető, hogy terven kívüli), amit rögvest ki is használtak a pároscsatában hátrányban lévő, azaz borotvaélen táncoló somogyiak.

6-17-et mutatott a tábla, amikor némiképpen rendeződni látszottak a sárga-feketék sorai, megkezdődhetett a felzárkózás. Harmincnál sikerült utolérni a címvédőt, ám mindez csak átmeneti állapotnak bizonyult, mivel fél perccel az egyenlítés után már vezetést is átvette a Falco.

Átvette a vezetést és nem volt megállás, a csapat pörgette a közönséget, a közönség pedig a csapatot, azaz kölcsönös "függőségi" viszony alakult ki. A biztatás pedig több, mint a hazai pálya előnyének ígérkezett, nem úgy a sípmesteri ténykedések, amelyek itt is ott is vitatott esetek garmadát vonták magukkal, tetézve mindezt az első rossz szót szóló Kálmánnak adott technikaival, amely leginkább az egész mérkőzést végig reklamáló és "cirkuszoló", számtalanszor figyelmeztetett Ivkovicnak járt volna ki.

A mérkőzés hajrájában nagy rohamot nyitottak Simonék. Négy pontig felkapaszkodott a Kaposvár, amit már nem néztek jó szemmel a vasiak, apró kosarakkal verték vissza a felzárkózási kísérletet, majd taktikusan lassítva a játékot a Falcosok megadásra kényszerítették a vendég kaposváriakat.

A találkozó végéhez közeledve az indulatos jelenetekből is akadt bőven, előbb Brown kötött bele Gráczerbe, majd Ivkovic szinte mindenkibe, kiharcolva magának a kiállítást. Mindez persze csupán közjáték volt a szombathelyi szurkolók önfeledt ünneplése előtt, amely tetőpontjaként a nagy siker atyját, Zsoldos Andrást utaztatták vállukon körbe-körbe a fanatikusok.

Zsoldos András: "Pont olyan nehéz mérkőzés volt, mint azt előre gondoltam. Szíve és hite volt a csapatnak, köszönöm mindenkinek, hogy megszülethetett ez a siker. Remélem, így küzdünk majd a továbbiakban is, és bebizonyítjuk, hogy nincs számunkra legyőzhetetlen ellenfél."

Földi Sándor: "Jól kezdtünk, de vezetésünk tudatában érthetetlen módon felgyorsítottuk a játékot és elkapkodtuk támadásainkat, így a Falco már az első félidőben előnyt szerezhetett. Utána még volt erőnk felzárkózni, de fordítani már nem sikerült, amit elsősorban magunknak köszönhetünk. A páros viadalt nem itt veszítettük el, és nem itt nulláztuk le egész éves teljesítményünket. Gratulálok a Falcónak és sok sikert kívánok a továbbiakban."

Továbbjutott: a Szombathely, 3-1-gyel.

Debreceni Vadkakasok - Marc-Körmend 100-93 (23-27, 25-29, 31-11, 21-26)
Debrecen, 500 néző, vezette: Harsányi, Ádám.
Debrecen: Lakatos 4, McDaniel 23/9, Ridl 15/6, Boldizsár 2, Rucker 29. Csere: Halm 14/12, Ádám 3/3, Csaplár-Nagy A. 2, Tóth G. 8/6. Edző: Sterbenz Tamás.
Körmend: Németh 42/24, Zsebe 4, Madison 1, Edmonson 24/3, Mujanovics 8. Csere: Trummer 8/6, Grebenár 6. Edző: Patonay Imre.
Az eredmény alakulása: 6. perc: 12-16; 13. perc: 30-37; 19. perc: 48-54; 24. perc: 64-63; 33. perc: 82-71.
Kipontozódott: Zsebe (36.), Rucker (39.).

A vendégek nem éppen a legjobb előjellel várták a mérkőzést, mivel a két csapat előző meccsén kézsérülést szenvedett az igencsak ponterős Madison. Az amerikai kosaras végül vállalta a játékot, ám az első perctől kezdve látszott, hogy a fájdalom miatt minden mozdulat nehezére esik. Mint később kiderült, törött kézzel még Madison sem képes csodákra, egy negyed után már vissza sem jött a pályára, és összesen egy ponttal zárta a meccset.

A találkozó első két felvonásában tulajdonképpen minden a papírforma szerint alakult, a vendégek végig vezettek, és ekkor úgy tűnt, hogy gond nélkül nyerik az összecsapást, egyben a három győzelemig tartó párharcot is. A harmadik negyedben aztán nagyot változott a helyzet, a hazaiak szenzációsan játszottak, és szinte állva hagyták a Körmendet, Halméknak minden sikerült, a dunántúliaknak ellenben semmi sem. Egy adalék a körmendiek "hanyatlásához": míg Németh tizenöt perc alatt huszonkilenc pontot szórt, addig a következő tíz percben egyszer sem talált a gyűrűbe.

Az utolsó tíz percben mindent megtett a győzelemért Patonay Imre gárdája, meg is nyerte a negyedet, ám ez kevés volt, a hátrányt nem tudta ledolgozni az alapszakasz második helyezettje. A negyeddöntő állása: 2-2.

Sterbenz Tamás (Debrecen): "Szokás szerint jó meccset játszott egymással a két csapat. Megteszünk mindent, hogy ne ez legyen a szép búcsú a hazai közönségtől."

Patonay Imre (Körmend): "A sérült Madisont hamar le kellett cserélnem. A harmadik negyedbeli holtpontunkat jól használta ki a hazai csapat, és végül ez döntött."

A párharc állása: 2-2.

Dombóvári VMSE - Atomerőmű SE 95-102 (27-21, 14-19, 27-34, 27-28)
Dombóvár, 600 néző
vezette: Hartyányi, Kékesi.
Dombóvár: PUSKÁS (15), LEE (26/12), JOVANOVICS (21/9), Vavra (7), RILEY (23/9). Csere: Panta (-), Bódi (3/3). Edző: Déri Csaba
Atomerőmű: MÉSZÁROS Z. (25/18), DAVIS (26/6), Rajkó (4), Sitku (13/3), CZIGLER (23). Csere: Fodor M. (6), Jurgilas (5/3). Edző: Fodor Péter, Hirth Attila.
Az eredmény alakulása: 2. perc: 8-2, 7. p.: 21-15, 15. p.: 36-29, 19. p.: 41-38, 28. p.: 58-68, 33. p.: 75-85, 38. p.: 94-97.
Kipontozódott: Fodor M. a 32., Riley a 40. percben.

Nem véletlenül bizakodott Déri mester, amikor eldőlt, felújított sportcsarnokában fogadhatja riválisát a Dombóvár. Bár jó indulattal is csak félház volt, az ember háta szinte beleborsódzott, amikor a hazai táborból felcsendült a "Hajrá Vasút!". Persze mondták a magukét az Atom drukkerei is, de be kellett látniuk: túl sok esélyük nincs a túlerővel szemben. Mint ahogy kedvenc csapatuknak - mily furcsa is leírni - sem volt esélye, hogy az első negyedben megfékezze a dombóváriakat. Küzdöttek ugyan becsülettel a paksiak, ám valahogy nem akart összeállni az ASE igazi játéka.

A hazaiak egy fokozattal gyorsabban közlekedtek, s ha nem volt tökéletes a játékuk, a szívük vitte őket előre - rendületlenül. Sitku és Czigler szinte valamennyi kísérlete hamvában holt próbálkozás volt, miközben a hazai oldalon Riley nem csak a palánkok alatt, de a hárompontos vonalon túlról is remekelt. Bár csapata vezetett, Déri edző egyik óhaja azonban nem teljesült: az alapszakaszban remeklő Lee továbbra sem találta korábbi önmagát, mindössze ötpontot dobott az első negyedben. A dombóváriak szerencséjére az atomosok amerikai légiósa sem villogott. Az eddigi három negyeddöntő mérkőzésen összesen 84 pontot szerző, a legutóbbi felvonás alkalmával a mezőnyből 80 százalékkal dobó Davis korántsem volt csapata vezéregyénisége a maga négy pontjával.

Az amerikai bedobó a második negyed elején feledtette korábbi produkcióját, zsinórban dobott kosaraival csapata legeredményesebb kosarasává avanzsált. Bár a paksi gépezet továbbra sem működött olajozottan, a vendégek ebben a játékrészben egyre közelebb lopták magukat ellenfelükhöz, így a szünetig mindössze egyetlen pontnyit tudtak megőrizni előnyükből a rengeteg tiszta dobóhelyzetet rontó dombóváriak.

A nagyszünet után az ASE egy 7-0-ás rohammal igazolta, nem véletlenül nyerte meg az alapszakaszt. Mészáros Zalán öt perc alatt három csont nélküli triplát is elsüllyesztett a dombóvári gyűrűben, zúgott is a "Zacsi, Zacsi" kórus. Sitku sem akart lemaradni válogatottbeli társa mögött, ő is a hárompontos vonalon túlról talált be. Az Atom saját fegyverével lőtt a Dombóvárra: "Harcoljatok!" adta ki a jelszót a vasutas szurkolótábor, s Lee egy triplával faragott a hátrányból. Ezt követően a játékvezetők léptek elő főszereplővé, mindkét oldal kárára meglehetősen sokat tévedve. Déri edző 75-85-ös állásnál az utolsó negyed elején időt kért, s egy utolsó nagy rohamra küldte fiait. Bódi és Jovanovics hárompontosával került közelebb a Dombóvár (37. p.: 91-97), válaszul Fodor mester is magához hívta tanítványait.

A szusszanásnyi szünetet követően Riley is távolról talált be, s máris egy triplányira olvadt a különbség. A hazaiak az utolsó percben sem adták fel, ám a hárompontos kísérletek rendre lejöttek a gyűrűről, az atomosok pedig leindítások után apránként növelték előnyüket. Élvezetes, jó iramú, magas színvonalú mérkőzésen idegenben harcolta ki az elődöntőbe jutást az Atom, ám produkciója miatt a Dombóvár is minden dicséretet megérdemel.

Déri Csaba (Dombóvár): "Egy nagyon jó Paks győzött le bennünket. Lehet, hogy Dombóvárott lesz még jobb, drágább együttes, de olyan, amelyik ekkora szívvel harcol, már nem biztos. Kívánom a paksiaknak, hogy a döntőben a Körmenddel mérkőzzenek."

Fodor Péter (Paks): "Úgy gondolom, hogy méltó ellenfelet kaptunk a dombóváriak személyében. Annak örülök, hogy végig jól harcoltunk, s a másik negyedtől az történt a pályán, amit szerettünk volna. Köszönöm a bennünket elkísérő szurkolók biztatását."

A három nyert mérkőzésig tartó párharcot 3-1-re az Atomerőmű SE nyerte.

Takács Tibor, Fekete László, Unger Tamás

Korábban:

Fórum:

Magyar kosárlabda