Vágólapra másolva!
A vasárnapi véres ötödik meccsel véget ért férfivízilabda-bajnoki döntőn élete első felnőtt bajnoki címét nyerte az olimpiai és kétszeres Európa-bajnok Kiss Gergely. De nagyon valószínű, hogy a Domino-BHSE balkezese elvesztette arra az esélyét, hogy részt vegyen a péntek-szombati margitszigeti Bajnokok Ligája négyes döntőn.

- Milyen állapotban van?
- Tulajdonképpen jóban. Mivel megnyertem életem első felnőtt bajnoki címét, azután, hogy ifiben, serdülőben és gyerek korosztályban már voltam bajnok... Ezért hálás vagyok a csapatnak, a Honvédnak. S ez még akkor is fantasztikus, ha több darabban van az arccsontom.

- Kettős arccsont-törést szenvedett?
- Két ponton több törést, melyek közül az egyik nagyon veszélyes lehetett volna. Mert ha néhány milliméterrel arrébb törik, felsértheti a nyálkahártyámat, szabad bejárást biztosítva a baktériumoknak az agyamba, aminek műtéti következményei lettek volna. Ilyen sérülést nem lehet okozni egy "elborult az agyam" pofonnal, amire azt mondjuk, hogy benne van a játékban.

- Végül is mi okozta a verekedést, mert kívülről csak az látszott, hogy záporoznak önre az ütések...
- Középkezdés után támadtunk volna, tettem két tempót, s azt láttam, hogy Kovács Olivért ketten ütik. Elindultam arrafelé, mire hátulról meg oldalról négyen, Varga Tamás, Varga Zsolt, Hesz Máté, Mátyás Zoltán püfölni kezdtek. A végére hármunkat "hülyére vertek". Használhatnék keményebb jelzőt, elmondhatnám a véleményem, de kavarognak bennem az érzések, el kell telnie kis időnek, míg letisztul. Nem a mi stílusunk, hogy igénytelen megoldásokat válasszunk.

- Kissé karikírozva: három napja még ezekkel a játékosokkal ölelgették egymást a válogatottban, s három nap múlva újra ölelgetniük kell...
- Még túl friss az élmény, óriási bennem a felháborodás, a keserűség. Két hét múlva lesz az első válogatott keretedzés, úgy gondolom, nem az én dolgom, hogy szóba hozzam a történteket.

- Mikor érezte úgy, hogy meg lesz a bajnoki arany?
- A két elvesztett mérkőzés után a harmadikon éreztük először, hogy fegyelmezett, profi csapatjátékkal megfékeztük a Vasast. A negyedik mérkőzésen az volt a lényeg, hogy a hosszabbításban kicsikart győzelemmel megadtuk magunknak a lehetőséget a vasárnapi, döntő meccsre. Az ötödik, utolsó találkozó pedig végig sima volt, 3-0, 6-3, 9-6, egészen a verekedésig.

- Pénteken a Bajnokok Ligája négyes döntőjében kellene vízbe szállnia...
- Gondolom a csapatomnak a BL-döntőn szüksége lenne a balkezes játékosára... Természetesen kérdőjeles, hogy játszhatok-e, ez a gyógyulásom gyorsaságától függ.

- Mennyi erőt vett ki a csapatból az erőltetett bajnoki menetelés?
- Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk összeszedni magunkat, elvégre nem mindennap játszhatunk BL-döntőt. A csapat legtöbb tagja nem nagyon vívott még ehhez hasonló szintű nemzetközi mérkőzéseket, ezért biztos, hogy az utolsó csepp erőnkig, kalóriánkig, ezer fokon fogunk pörögni. A három riválisból kettőt, a Dubrovnikot és az Athént meg kell verni, a Posillipo Napoli annak ellenére tűnik jóval nehezebbnek, hogy az olasz bajnoki döntőben rossz formát mutatott, a Reccótól simán kikapott, de csupa világklasszisból áll az együttes.

Németh Andrea