Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-bajnokság elődöntőjének harmadik mérkőzésén az utolsó negyedben nyújtott remek játékának köszönhetően az Atomerőmű egy ponttal, 72-71-re legyőzte a Szolnokot, s így 3-0-s összesítéssel bejutott a döntőbe.

Férfikosárlabda-bajnokság, elődöntő, harmadik mérkőzés:
Atomerőmű SE - MOL Szolnok 72-71 (16-18, 22-21, 16-21, 18-11)
Paks, 1100 néző
vezette: dr. Valovics, Földházi.
Atomerőmű: MÉSZÁROS Z. (13/9), DAVIS (14), Fodor G. (10), SITKU (21), Czigler (8). Csere: Jurgilas (4), Rajkó (-), Érsek (-), Fodor M. (2). Edző: Fodor Péter, Hirth Attila
Szolnok: Maljkovics (10/3), PAVLOVICS (24/3), Vukicsevics (4), Orosz (2), LAPOV (21/6). Csere: Mérész Cs. (1), Trepák (9). Edző: Goran Miljkovics.
Az eredmény alakulása: 4. perc: 2-4, 7. p.: 7-12, 12. p.: 20-22, 15. p.: 27-30, 22. p.: 47-42, 28. p.: 50-53, 35. p.: 63-64, 38. p.: 72-68.
Kipontodódott: Lapov a 36., Fodor G. a 38. percben.

Az elődöntő harmadik - a hazai remények szerint utolsó - összecsapásán Orosz szerezte az első találatot a harmadik perc közepén, a paksiaktól Sitku csak egy percre rá, büntetőből talált a gyűrűbe. A hazai pontgyártás ezt követően sem indult meg, a paksi dobások rendre célt tévesztettek. Ennek ellenére a győzelmi kényszer alatt játszó Szolnok volt az idegesebb. Ennek jeleként Vukicsevics vívott parázs szócsatát egy vélt sérelem után a játékvezetőkkel, majd nem sokkal később Lapov tette ugyanezt, ám ő már nem úszta meg figyelmeztetés nélkül: Valovics sportszerűtlen hibával díjazta a center magánszámát. A negyed közepén Fodor G. betörésből szerezte az első igazi hazai duplát, de továbbra is gyatrán dobott az Atomerőmű, az olajosok viszont Pavlovics vezérletével jóval precízebben, vezetett is végig a Szolnok. A negyed utáni rövid pihenő sem telt esemény nélkül: Vukicsevics "levonulóban" előbb felrúgta a "csereszéket", majd a zsűriasztal került az útjába. Persze érkezett a menetrend szerinti technikai, a szerb játékos majd nekiment Valovics játékvezetőnek, aki erre nemes egyszerűséggel kizárta a magáról megfeledkezett kosarast a játékból.

Sitku négy büntetőjével indult a második tíz perc, a játék képe azonban ettől sem változott, továbbra is görcsösen, szétszórtan kosárlabdázott az ASE, miközben Pavlovicsék sokkal hatékonyabban ostromoltak a paksi gyűrűt, így majdnem a teljes játékrészen keresztül vezetett a Szolnok. Pedig küzdött, hajtott Fodor Péter csapata, de éppen a könnyedség, a játék hiányzott a hazaiak támadásaiból. Az első félidőben katasztrofális, 28 százalékos pontossággal dobtak Davisék, míg az ellenfél 42 százalékkal tette a dolgát. A fordulás mindenki azt várta, hogy érvényesül a papírforma, és végre meglép az ASE. Ezt támasztotta alá Mészáros triplája, majd kettő plusz egyes akciója is, ám a lendület hamar elfogyott. Újra jöttek az eladott labdák, a rontott dobások. A másik oldalon ugyanakkor Lapov tartotta a szolnoki vezetést zsinórban dobott tíz pontjával (28. perc: 50-53). A hazaiaknál bizony nagyon hiányoztak Davis találatai, aki bár a mezőnyben hasznosan játszott, de harminc perc alatt csupán kilenc pontot gyűjtött.

Hatpontos hátrányból vágott neki a záró tíz percnek az ASE, melyben Sitku és Davis vette hátára csapatát. Lassan, pontról pontra arszolt feljebb a házigazda, miközben 61-64-nél Lapov is kiszállt a játékból, ez pedig érzékeny veszteséget jelentett a szolnokiaknak. Kettő perccel a vége előtt Davis szerzett labdát és zsákolt, s máris az Atom tartott előbbre (69-68). Az utolsó percre fordulva már négy ponttal vezettek a hazaiak, de Maljkovics egy triplával igen csak ráijesztett a paksiakra (72-71). Már csak nyolc másodperc volt hátra, amikor Rajkó dobhatott büntetőket, ám egyiket sem értékesítette, de a lepattanó a paksi kosaras kezében landolt, s ez pedig a paksiak döntőbe jutást jelentette.

Fodor Péter (Atomerőmű): "Általában az a legnehezebb, ami a legkönnyebbnek tűnik. Számítottam rá, hogy nagy csata lesz, de győztünk, s most ez a fontos, nem pedig, hogy miként. A döntőbe jutással elértünk célunkat, köszönöm ezt a remek sikert a játékosaimnak, szurkolóinknak."

Goran Miljkovics: "A csapatunk jól játszott ma, gratulálok játékosaimnak. Az Atomerőműnek pedig sok sikert kívánok a továbbiakban."

A három győztes mérkőzésig tartó párharcot 3-0-ra az Atomerőmű SE nyerte.

Fekete László