Vágólapra másolva!
Szerdán kezdődik a férfikosárlabda-bajnokság három nyert mérkőzésig tartó fináléja az Atomerőmű SE és a Marc-Körmend csapatai között. Az első összecsapás az alapszakasz győztesének otthonában, azaz Pakson 17.35-kor kezdődik.

Afféle szövevényes családregénynek is beillik a férfi kosárlabda-bajnokság szerdán, 17.35-kor, Pakson kezdődő döntője az Atomerőmű SE és a Marc-Körmend csapatai között. A vasiak klubigazgatója, Fodor Sándor az ellenfél szakvezetőjében, Fodor Péterben a testvérbátyját tisztelheti, a paksiak két hátvédjében, Fodor Gergelyben és Mártonban pedig az unokaöccseit. A Duna-partiak több sztárja - a Fodor-fivéreken kívül Czigler László és Érsek István - is hosszabb időt töltött a körmendi "mágus", Patonay Imre keze alatt, bár előbbi pécsi, utóbbi szombathelyi születésű. Mindez azonban még véletlenül sem jelenti azt, hogy békés családi összejövetelnek ígérkezne az idén - a korábbi években megszokottal ellentétben - három nyerésig tartó finálé. Melynek nagy esélyese a Paks-Szolnok elődöntő harmadik összecsapásáig határozottan a "Atom" lett volna, akkor azonban - szerencsére csak képletesen - robbant a bomba. Méghozzá a paksi irányító és csapatkapitány, Mészáros Zalán kézsérülése formájában.

"Bal kezem gyűrűsujjának kézközépcsontja törött el, szakszerűen fogalmazva: spirálisan, azaz jó alaposan. Gipszben van a sérült testrész, s bár nem ez a dobókezem, gondolom, könnyű belátni, hogy egy irányító fél kézzel nem tudja eldirigálni csapatát. Talán a jövő hétre úgy, ahogy rendbe jövök, de száz százalékos akkor sem lesz az állapotom" - mondta a 28 éves válogatott hátvéd, aki élete nyolcadik bajnoki fináléja előtt áll, s ebből eddig négyet sikerült megnyernie, valamennyit a Honvéddal.

- Tavaly is sérülten kezdte a Kaposvár elleni döntőt.
- Borzasztó pechem van, egy éve a derekammal bajlódtam, s csak a finálé második felében tudtam - úgy, ahogy - kosarazni. Ha egészséges vagyok, aligha kaptunk volna ki.

Sitku Ernő (30), az ugyancsak sokszoros válogatott center/bedobó is régi honvédos, ő kétszeres bajnok, s az ötödik döntőjére készül.

- Mennyire sújtja önöket Mészáros kiesése?
- Csökkentek a lehetőségeink, az bizonyos, és nem is annyira támadásban, mint védekezésben. Napok óta azt gyakoroljuk, hogyan tudnánk "kiváltani" Zalánt. Tavaly a fiatal Fodor Márton helyettesítette, most is rá vár ez a feladat, de szükség esetén a Fodor Gergely-Terrence Davis hátvédpárral is tudunk játszani. Az a baj, hogy a Körmendnek a külső sora az erőssége, Németh "Isti", Madison és Zsebe semlegesítésében Zalánnak kulcsszerepe lett volna. Egyébként a döntőkkel nemcsak Zalánnak van pechje, hanem nekem is: 1998-ban, még honvédos koromban eltörött a kezem az Albacomp elleni finálé előtt.

- Bizarr kérdés lesz, ne vegye zokon: tavaly megütötték a főnyereményt a lottón, tele vannak pénzzel, mi motiválja még önöket?
- Hogyhogy mi motivál?! Hát a győzelem, az aranyérem lehetősége! Állítom, így, hogy nem kenyérre kell a prémium, felszabadultabban tudunk kosarazni, és önzetlenebbül is, mert nem az jár az eszünkben, hogy milyen szerződést tudunk majd kötni a következő szezonra.

- Ki nyer?
-
Még mindig azt mondom, hogy a Paks. Ha Zalán egészséges lenne, akkor cseppet sem haboznék.

Zsebe Ferenc (37) a magyar NB I legrutinosabb játékosa. 1982 óta szerepel az élvonalban, mindvégig a Körmend színeiben. Mindkét körmendi bajnokcsapat - az 1987-es és az 1996-os - oszlopos tagja volt, s ma is nélkülözhetetlen ember Patonay Imre csapatában. Neki ez lesz a hatodik bajnoki döntője. "S nem biztos, hogy az utolsó! Ugyanis úgy tervezem, ha most győzünk, akkor visszavonulok, de ha nem, akkor nem, bár ezzel a lehetőséggel nem foglalkozom" - mondta a szakember.

- Mit szól Mészáros sérüléséhez?
- Nem biztos, hogy sokkal gyengébb lesz ettől a Paks, bár "Zacsi" demoralizáló triplái hiányozni fognak az ellenfélnek. Nekünk viszont egyáltalán nem… Fodor Marci is jó kosaras, meg fogja oldani a feladatát.

- Nem furcsa, hogy az ellenfél legtöbb játékosa valamikor a klubtársa volt?
- Nem, sőt, kimondottan jó, mert a barátaim, és így nem várható olyan csihi-puhi, mint a Falco ellen volt az elődöntőben, vagy egy Szolnok, esetleg Kaposvár elleni fináléban lett volna. Szerintem a Körmend és az Atom a két, legszebben, legtisztábban kosarazó magyar csapat.

- Akkor ez úriemberek csatája lesz?
- Nem én mondtam! De félretéve a tréfát, komolyan örülök, hogy végre a játékra összpontosíthatunk, nem pedig az ellenfél esetleges durvaságaira. Szerintem ennek a néző is örülni fog.

Ch. Gáll András