Vágólapra másolva!
Immáron csak egyetlen győzelem választja el az Atomerőmű férfikosárlabda-csapatát a hőn áhított bajnoki aranytól, Fodor Péter együttese ugyanis a döntő harmadik mérkőzésén ismét legyűrte a rivális Körmendet, s ezzel 2-1-re vezet a három győzelemig tartó párharcban.

Atomerőmű SE - Marc-Körmend 89-80 (24-21, 22-19, 24-16, 19-24).
Paks, 1500 néző
vezette: dr. Valovics, Király.
Atomerőmű: Fodor M. (6/6), DAVIS (23), FODOR G. (18/15), Sitku (12), CZIGLER (15). Csere: Rajkó (6/3), Mészáros (9/3), Érsek (-). Edző: Fodor Péter, Hirth Attila
Körmend: NÉMETH (28/15), MADISON (20/12), Zsebe (6),Mujanovics (6/3), Grebenár (6). Csere: Trummer (7/3), Keresztes (6), Lóránt (-), Szlávik (1). Edző: Patonay Imre.
Az eredmény alakulása: 2. perc: 10-2, 8. p.: 24-14, 13. p.: 29-25, 18. p.: 42-32, 23. p.: 56-45, 33. p.: 78-58, 37. p.: 87-69.
Kipontozódott: Grebenár a 32., Mujanovics a 32., Trummer a 33., Sitku a 33., Érsek a 35., Fodor G. a 38. percben.

A döntő harmadik összecsapása hasonlóan kezdődött mint az első, amelyen villámrajtot vett az Atomerőmű. Nos, ezúttal is így történt: alig egy perc telt el, s Patonay már időt is kért. Ekkorra már a Fodor-testvérek egy-egy triplájával és Sitku találatával 8-0-ra vezetett a Paks. Az eligazítást követően Zsebe és Mujanovics révén a vasiaknak sikerült megfékezniük a hazaiak lendületét, ám Fodor Gergely újabb triplájával őrizte előnyét az ASE (14-5). Két perces kosárcsend következett mindkét oldalon, miközben Madison kétszer is hiába próbálkozott hárompontossal - jött is helyette Trummer. A ponttalanságot Grebenár törte meg, s míg a házigazdák dobásai továbbra is célt tévesztettek, 16-11-re jött fel a Marc. Aztán Davis is feliratkozott a pontszerzők közé mindjárt öt egységgel, sőt Fodor G. immár harmadik pontos távolija után tíz pontra nőtt az ASE-előny (24-14). A negyed vége azonban a körmendieké volt, akik zsinórban hét pontot gyűjtve zárkóztak feljebb. A folytatásban sem változott a játék képe: a vendégek nagy lendülettel támadtak, a paksiak azonban tartották előnyüket. A 15. percben pályára lépett Mészáros is, akit Németh egy triplával fogadott, de két percre rá már a hazaiak kapitánya is beköszönt: Zacsi egy hárompontossal tért vissza. Ettől függetlenül az első félidő hazai főszereplője Fodor Gergely volt, aki a mezőnyben is hasznosan játszott, s pazar távoli találataival - négyből négyszer célzott pontosan - oroszlánrészt vállalt az ASE vezetésében.

A második félidő úgy kezdődött, mint maga a mérkőzés: ismét a Fodor-fivéreknek tapsolt a zsúfolt lelátó. Előbb Márton, majd kisvártatva Gergely süllyesztett el egy hármast - utóbbi már az ötödiknél járt. A vendégek nagy rohanásba kezdtek, mindent bevetettek a fordítás érdekében, ám Davisék tartották hat-nyolc pontos előnyüket, de közben sorra gyűltek a személyi hibák is. Aztán újra csak Davis következett. Parádés villanásai után 68-56-ra lépett meg az ASE, sőt a negyed vége előtt még Czigler is betalált. A záró szakasz sem hozott áttörést, a Körmend minden erőfeszítése ellenére sem tudott felzárkózni. Fodor Péter csapata előnye birtokában nyugodtan játszhatott, nem siettette a kosárszerzést. A 32. perctől megkezdődött a kipontozódások sora, kettő perc alatt három körmendi, míg paksi részről Sitku kényszerült kiszállni. Az utolsó percekben is az ASE tartotta kézben a játék irányítását, sőt ekkor már látványos támadásokra, zsákolásokra is futotta. Ebben a műfajban persze megint Davisé volt a főszerep. A mérkőzés végére bár apadt a hazai előny, de ezt senki sem bánta, hiszen magabiztos sikerével az Atomerőmű gárdájától karnyújtásnyira került a hőn áhított bajnoki arany.

Fodor Péter (Atomerőmű): - Egy lépésre vagyunk a célunktól. Ma is jó alappal, hatékony támadójátékkal és jó védekezéssel kezdtünk. Később kicsit szétesett a védekezésünk, de a harmadik negyedtől kezdve már uraltuk a mérkőzést, és megérdemelten nyertünk.

Patonay Imre (Körmend): - Az elején nagyon elkapták a fonalat a paksiak. Többször is próbálkoztunk felzárkózni, de ezúttal külső dobásokban jobb volt az ASE, ez pedig eldöntötte a mérkőzés sorsát.

A három győzelemig tartó párharc állása: 2-1 az Atomerőmű SE javára. A negyedik találkozót június 13-án, csütörtökön Körmenden rendezik.

Fekete László

Korábban: