Vágólapra másolva!
Négy év után ismét világbajnokságon játszhat a férfikézilabda-válogatott. Az Ukrajna elleni vb-pótselejtező megnyerésével ötmillió forintot keresett a csapat, s januárban, Portugáliában akár az olimpiai indulás jogát is kivívhatja.

Szegeden szenvedett a kézilabda-válogatott az ukránok elleni világbajnoki pótselejtező első mérkőzésén, s a mindössze kétgólos győzelem után sokan temették a magyarok továbbjutási reményeit. Az előzmények ismeretében joggal, hiszen a csapat az elmúlt négy évben háromszor jutott el az utolsó párharcig, s mindannyiszor elbukott. Skaliczki László szövetségi kapitány azonban bízott játékosaiban, s a kijevi 26-21-es győzelem azt mutatja, nem véletlenül.

"Bosszús voltam, mert azt láttam, már mindenki előre sopánkodik. Pedig tudtam, az ukránok sokkal többre nem képesek, nálunk viszont volt még mit javítani" - mondta a szakvezető. Az első összecsapás után a sérültek helyére Gált és Csoknyait hívta be Skaliczki, a két veszprémi játékos révén megszilárdult a védelem, s a Lendvay vezette támadások is eredményesebbek voltak, mint egy héttel korábban.

"Nagyon egységes volt a csapat, s ez érvényes minden játékelemre" - értékelt a kapitány. "Nem tudtak megtörni bennünket az ukránok, s ahogy ez ilyenkor történni szokott, ők bizonytalanodtak el. Jó volt megélni ezt a sikert, mert csalóka a végeredmény, nagyon szoros csatában, kemény meccsen sikerült kivívni a továbbjutást." Az ukránok apró trükköt is bedobtak: a két hete megműtött Velikijt is felírták az előzetes nevezési lapra, sőt még a meccs délelőttjén is azt suttogták a helybéliek, hogy vállalja a játékot a legjobbnak tartott ukrán kézilabdázó, de aztán kiderült, csak a pszichikai hadviselés gyengécske kísérlete volt az egész."

A szövetségi kapitány eddigi mérlege imponáló: csapata nyolcból nyolc tétmérkőzést nyert meg. Az igazi erőfelmérő azonban szerinte is csak januárban következik. A portugáliai világbajnokságon derül majd ki pontosan, mennyit ér az élmezőnyben a mai magyar válogatott tudása.

"Megítélhetetlen, mire leszünk képesek" - mondta ", de arra tökéletes, hogy a fiatalabbak kipróbálják, milyen egy világverseny, milyen, amikor igazi tétje van minden mérkőzésnek. Persze már az is bravúr, hogy ismét ott vagyunk a világ legjobbjai között. Megint egy kicsit a napos oldalra kerültünk."

Raádásul a vb-n játszhat már a két honosított kubai, Perez és Diaz is, s a kapitány szerint aki hasznára lehet csapatának, arra ő számít.

A válogatott négy év után szerepelhet ismét világversenyen, s ez jól kamatozhat a játékosoknak és a sportágnak is. Mint Sinka László főtitkártól megtudtuk, ötmillió forint a válogatott jutalma a vb-részvétel kiharcolásáért, s a szövetség vezetői azt remélik, ez a siker kimozdítja a férfiszakágat a mélypontról.

"A világbajnoki hetedik helyezettet vertük ki, ugyanezt az eredményt már most látatlanban aláírnám, már csak azért is, mert ez olimpiai kvótát jelentene" - álmodozott a főtitkár. A csapat további programjából egyelőre csak az biztos, hogy a világbajnokság előtt egy hónapot tölthet közös felkészüléssel. A főtitkár azt sem tudta megmondani, hogy mikor készítik el a csoportbeosztást.

"Eddig mindig tudtam mindent percre pontosan" - mondta ", de már babonás lettem, meg sem néztem a versenynaptárt."

Erdei Tamás

Korábban:

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?