Vágólapra másolva!
Az olasz férfikosárlabda-bajnokság aranyérmese, a Benetton Treviso a távozó szakvezető, Mike D'Antoni helyére a legnevesebb olasz edzőt, Ettore Messinát szerződtette. A 45 éves Messina szerződése négy évre szól. Ugyancsak itáliai kosarashír, hogy Gregor Fucka, a Fortitudo Bologna 30 éves centere 99 százalékos valószínűséggel az Indiana Pacers együtteséhez igazol.

Messina 1989 óta edzősködik az élvonalban, mindvégig a Virtus Bologna szakvezetője volt - leszámítva azt az időszakot, amikor a válogatottat irányította, olyan sikerrel, hogy 1997-ben Eb-ezüstöt szerzett. Három bajnoki cím és négy olasz kupa jelezte Messina tevékenységének sikerét, 2001-ben pedig megcsinálta a Grand Slamet: egyazon évadban megnyerte a Virtussal a bajnokságot, a kupát és az Euroligát. Utóbbit 1998-ban is elhódította csapatával.

Messina március óta "szenvedett" Bolognában, a tengerikígyó hosszúságú szappanopera végül a jugoszláv Jaric és az argentin-olasz Ginobili NBA-be távozásával végződött, s ezek után Messina is távozott.

Messinát kedden mutatják be a Ghirada sportcsarnokban. Mellesleg a Benetton is elveszítette két külföldi sztárját, a szlovén Nachbart és a grúz Ckitisvilit - mindkettejüket a draft első körében választották ki -, s távozóban van az amerikai Bell, az olasz Marconato és a jugoszláv Stoic is. Az egyetlen érkező - jegyzi meg a La Gazzetta dello Sport - a magyar Németh István, a válogatott exkörmendi irányító-hátvédje. Messina egyébként a tizenötödik edző a Benetton történetében.

Báder Márton légiós lett/sport/csapat/kosarlabda/20020628bader.html

Gregor Fucka, a Fortitudo Bologna 30 éves, 205 centis sztárja minden bizonnyal az NBA-be, az Indiana Pacershez szerződik. Hároméves szerződésről szól a fáma, erre az időre hétmillió dollárt kapna a center-bedobó.

Ő lesz a harmadik olasz kosaras az amerikai profiliga történetében Stefano Rusconi (Phoenix Suns) és Vincenzo Esposito (Toronto Raptors) után.

A szlovén származású Fucka bő fél évtizeden át a legjobb olasz kosaras volt, sokan úgy tartják, ő az egyetlen itáliai kosaras, aki azonnal képes komoly szerepet játszani az NBA-ben. Tekintélyes magasságához képest jól vezeti a labdát, közelről-távolról egyaránt remekül céloz, és a triplát is be tudja dobni. Az 1999-es franciaországi Európa-bajnokságnak - melyet Olaszország nyert - ő volt a legjobbja, az MVP.

Ch. Gáll András