Vágólapra másolva!
A magyar kosárlabdasportban dolgozó szakemberek - mesteredzők, egykori válogatott edző, szakedzők, jelenleg is az NB I-ben dolgozó szakemberek, sérülésük miatt visszavonult és jelenleg is aktív játékosok, szakosztályvezetők, klubelnökök - megbízólevelet juttattak el a dr. Magyar György Ügyvédi Irodához, személy szerint dr. Magyar Györgyhöz. Ebben felkérik az ügyvédet, hogy vizsgálja meg: milyen körülmények között szerezhet valaki edzői működési engedélyt a honi kosárlabdasportban, az engedélyek kiadása a múltban jogszerűen történt-e, s ha törvénytelenségek fordultak elő, ezeknek milyen kihatása van a jelenre.

Azaz: állapítsa meg az ügyvéd, hogy vajon csak a törvényben is rögzített képesítésű szakemberek dolgoznak-e a magyar kosárlabdasportban. Első lépcsőben szó sincs perről, ha viszont bebizonyosodnak a jogsértések, könnyen sokmilliós kártérítést követelhetnek a pályafutásukat súlyos sérülés miatt idő előtt befejezni kényszerült játékosok. A bírósági ügyek alperese lehet az MKOSZ, de adott esetben más is.

Az aláírók együttes véleménye szerint azok a fiatal emberek, akik játékosként az egészségüket is kockára teszik a kosárlabdapályán, joggal elvárhatják, hogy kizárólag megfelelő végzettségű edzők irányítsák a szakmai munkát.

Az élvonalbeli edzői működési engedély feltétele ez idő szerint a szakedzői bizonyítvány megléte, ennek birtokában kaphat licencet az illető. A licenckiadás pillanatnyilag Mészáros Lajosnak, az MKOSZ szakmai alelnökének a privilégiuma, leszámítva a méltányossági elbírálás alá eső ügyeket. (Egy közelmúltban hozott határozat értelmében az ötvenedik életévüket betöltött, és legalább húszéves NB I-es edzői múlttal rendelkező szakemberek esetében eltekinthetnek a szakedzői bizonyítványtól mint feltételtől.) A méltányossági ügyekben az MKOSZ elnöksége dönt.

Nem titok, hogy az edzői működési engedélyek kiadása körül kirobbant botrány katalizátora a Király Sándor-ügy volt, bár az ügyvédi megbízólevél aláírói hangsúlyozzák: nem Király személye a lényeg, hanem a jelenség. A 47 éves Király - akit a minap szerződtetett edzőjének az élvonalbeli Szekszárd női együttese - idestova két évtizede működik az NB I-ben úgy, hogy az edzői licenc kiérdemlésének egyetlen feltételével sem rendelkezik. Annak idején, az 1981/82-es bajnokságban S. Zsuzsa névre szóló licenc alapján kötöttek vele szerződést a Kecskemétnél, majd amikor 1989-ben a Soproni Postás szakvezetője lett - annak ellenére, hogy nincs érettségi vizsgája - valahogy betuszkolták a Győrbe kihelyezett szakedzői tanfolyamra, amelyen két-három alkalommal megjelent, de aztán szépen lemorzsolódott. 1988-ban a TF-en is elkezdte a középfokú edzői tanfolyamot - rejtély, hogy érvényes érettségi nélkül hogyan vették fel oda is -, de itt sem jutott el a diplomáig.

A tavalyi botrány kirobbanása után az MKOSZ háromtagú ad hoc bizottságot hozott létre a Király-ügy kivizsgálására, a triumvirátusnak az a Killik László volt az elnöke, aki korábban - most már nyilvánvaló: abszolút jogszerűtlenül - működési engedélyt adott Királynak...

Tízmilliókba kerülhet az MKOSZ-nek, hogy felrúgta saját szabályait.

Dr. Magyar Györgynek tehát első menetben azt kell megállapítania, vajon kit terhel a felelősség azért, hogy teljesen képzelten ember(ek) edzői tevékenységet folytathat(nak), ezzel adott esetben fiatal sportemberek egészségét, testi épségét kockára téve.

"Közel harminc fő írta alá a megbízólevelet, nevük megvan az irodámban, de nem járultak hozzá nyilvánosságra hozatalukhoz" - mondta a sztárügyvéd, a Whiskys néven elhíresült bankrabló s a jelenleg is folyó Erste Bank-rablógyilkosság károsultjainak védője. "Ki fogom deríteni, hogy felfedezhető-e oksági összefüggés a jogszabályellenes edzői tevékenység és az elszenvedett súlyos sérülések között. Ha ez bebizonyosodik, abban az esetben kártérítési perek indítása sem kizárható. Elsődleges célom az analízis, a szakmai vélemény kialakítása s a jogellenesség megszüntetése. Bár már az iratok röpke tanulmányozása is elegendő volt annak konstatálására, hogy az ügyészség már nem egy alkalommal felhívta az MKOSZ-t a jogszabályellenes működés megszüntetésére. Nem sablonügyről van szó, az biztos, de mindig is kedveltem a precedens jellegű jogi eseteket. Első pillantásra az a benyomásom, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének vezetői nem vették komolyan a Király-ügyet s annak tovagyűrűző hatását, de attól tartok, be kell látniuk, a törvénysértés - ha bebizonyosodik - következmények nélkül nem folytatható tovább."

Magyar kosárlabdahttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=28842További linkek kosárlabda témakörbenhttp://vizsla.origo.hu/static/szorakozas,_pihenes,_sport/sport/labdajatekok/kosarlabda/

Dr. Nyíri Dezső, az MKOSZ elnökségi tagja, a női liga elnöke hangsúlyozta: a szövetség a klubok szövetsége, ami azt jelenti: adott esetben akár olyan regulát is hozhatnak, amely semmiféle feltételhez nem köti az edzők alkalmazását. A kérdésre, hogy meghozták-e már ezt a döntést, vagy még érvényben van a szakedzői bizonyítvány megléte mint feltétel, Nyíri doktor elismerte, még nem kaphat akárki edzői működési engedélyt. A ligaelnök szerint szó sincs arról, hogy lebecsülték volna a Király-ügy jelentőségét - még kevésbé igaz, hogy megpróbálták volna elmismásolni az intézkedéseket -, éppen ezért július 16-án elnökségi ülésen foglalkoznak az edzői licencek kiadásának kérdésével.

Ch. Gáll András