Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Úszó Szövetség vezérkara komolytalan játék miatt megsemmisítette a szombati magyar-orosz meccs 14-13-as eredményét. Vasárnap este a vízilabda Világliga patraszi döntőjében spanyol-orosz összecsapás lesz, a magyar válogatott csak a harmadik helyért játszhat a görögökkel. Kemény Dénes kapitány szerint beláthatatlan következményei lesznek ennek az elhamarkodott döntésnek.

A súlyosan elmarasztaló döntés vasárnap délre született meg, első lépésként a két közreműködő bíró, valamint a lelátón helyet foglaló másik két semleges játékvezető foglalta írásba véleményét a meccsről, amelynek végeredménye - az egymás ellen szerzett pontok azonossága és az egyformán "nullás" gólkülönbségek után - pontosan arra volt jó, hogy a magyar és az orosz együttes több lőtt góljának köszönhetően finalista legyen, a spanyolok pedig lemaradjanak a csúcstalálkozóról.

Ezt követően a Világliga menedzsmentje javaslatot tett a Nemzetközi Úszó Szövetség végrehajtó bizottságának (szombaton este érkezett Patraszba Moustafa Larfoui elnök is...): 0-5-tel igazolják az eredményt mindkét csapatnak. Így is történt, ezért alakulhatott ki a spanyol-orosz döntő, tekintettel a korábban játszott spanyol-magyar és az orosz-spanyol egyformán 9-8-as eredményére.

Ráadásul a két vétkes a pénzdíjának (100, 70, illetve 50 ezer dollár jár az első három helyezettnek) csak a felét kapja majd.

A Világliga vasárnapi programja ezek után így alakul:
bronzmeccs: Magyarország-Görögország, 18 óra
döntő: Spanyolország-Oroszország, 19.30

Martin György, a magyar szövetség elnöke hivatalos beadvánnyal reagált a FINA felé, amelyben jelezte: mind az elmarasztaló véleményüket megfogalmazó bírók, mind pedig a döntéshozók ellen valamennyi lehetséges fórumon - ha úgy alakul, akkor bíróságon is - vizsgálatot fognak kezdeményezni.

"Átadtuk hivatalos állásfoglalásunkat a Nemzetközi Úszó Szövetség képviselőinek, de reagálás részükről még nincs, nem is lehet" - mondta az elnök. "Első észrevételeiket a kora esti órákra várhatjuk."

Az ilyesmi a sportvilágban minimum kétséges, már-már lehetetlen feladat, így mindenképpen jogos a magyar igény: elégtételt kell kapni, vissza kell állítani a magyar vízilabdázás jó hírét azoknak, akik most eljártak ellene, s rossz színben tüntették fel.

Melyik a legjobb vízilabdacsapat?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=28512fina.orghttp://www.fina.org

"Az első, azt hiszem teljesen jogos és logikus felvetésünk az volt, hogy azonnal csomagoljunk és menjünk haza!" - fogalmazta meg a saját és játékosai véleményét Kemény Dénes szövetségi kapitány. "Aztán győzött még ebben a nehéz helyzetben is a józan ész, nem lépünk vissza, játszunk a bronzmeccsen a görögökkel, mert ha nem ezt tesszük, további büntetésre számíthatunk. Akár még az olimpiai részvételünk is veszélybe kerülhetne."

Kemény így folytatta: "Egyébként azt hiszem, beláthatatlan következményei lesznek a jövőben ennek az elhamarkodott döntésnek. Mi mindenesetre három hét múlva a belgrádi Világkupán, ahol címvédőként szállunk vízbe, a medencében teszünk majd meg mindent annak bizonyítására, hogy változatlanul a sportág legjobbjai vagyunk."

Salamon Ferenc, a sportág elismert nemzetközi diplomatája, aki 2000-ig meghatározó tagja volt a FINA vízilabda-bizottságának, így nyilatkozott: "Ilyesmire a vízilabdázás történetében még nem volt példa! Megegyezéses eredményt, magyarul bundát természetesen nem lehet semmilyen körülmények között sem bizonyítani, de ha a gyanú fennáll, akkor az arra hivatott hivatalos testületnek és személyeknek van lehetőségük annak alapján eljárást indítani, és ha szükségesnek látják, büntetni."

Arra a kérdésre, hogy van-e esély a későbbiekben mindent "visszacsinálni", Salamon leszögezte: "Sokáig lehet majd ezen vitatkozni, de nem látok rá esélyt." Az Európai Úszó Ligában még ma is aktívan tevékenykedő sportdiplomata arra a felvetésre, hogy amennyiben ő, régi FINA-beosztásában jelen van a Világliga-döntőn, akkor ez előfordulhatott volna-e, határozottan nemmel felelt.

"Mindenki elhiheti nekem, hogy nagyon nehéz volt meghozni a magyarok számára súlyos következményekkel járó döntésünket" - mondta Gianni Lonzi, a FINA bizottságának elnöke. "Nem örülök, hogy ez történt, meggyőződésem azonban, hogy jó döntést hoztunk. A mérkőzés felénél személyesen kértem mindkét csapat vezetőit, hogy vegyék komolyan a játékot, de ez a kérés nem talált meghallgatásra."